scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KRVAVA OPOMENA SVIM SRBIMA: Priča o hrvatskom "BRATU" koji nam je POKLAO 74.000 DECE! (VIDEO)

19.08.2016. 13:13
Piše:
Srbija Danas/Vladan Milosavljević
Ustaše
Ustaše / Izvor: Profimedia/ilustracija
Još uvek ne zarastaju rane nanete četrdesetih godina prošlog veka. Srbi, Jevreji i Romi danas se zajedno sećaju svojih predaka ubijenih u stravičnom ustaškom pokolju u logoru Jasenovac.

Na današnji dan, tačno pre 75 godina formiran je najozloglašeniji koncentracioni logor u kvislinškoj i fašističkoj NDH. Dana 19. avgusta 1941. počela je izgradnja najvećeg aparata za ubijanje Srba, Jevreja i Roma. U to vreme nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije 17.aprila 1941. niko ni slutio nije da se za Srbe spremaju stravični planovi nemilosrdnog ubijanja, mučenja, sakaćenja, silovanja. Još manje su ljudi verovali da im te planove spremaju kako su i sami verovali  njihova hrvatska "braća". Epilog ovog četvorogodišnjeg iživljavanja bio je Genocid nad Srbima, zločin masovnih razmera kakav ni za sve vreme Otomanskog i Austrougarskog upravljanja nije viđen. Pored Srba vršeno je i iživljavanje i masakriranje Jevreja i Roma. Jasenovac je ostao upamćen kao jedini konclogor koji je imao poseban logor za decu i u kom je ubijeno 19.544 srpske i jevrejske, kao i 15.000 romske dece.

STEPINČEVI SVEŠTENICI ZAKLALI 3.500 SRBA: Od očiju pravili OGRLICE, zube nizali u NARUKVICE!

Jasenovac
Jasenovac / Izvor: Profimedia

Jasenovac

„Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja. Sistem logora Jasenovac je bio zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava. Logor Jasenovac bio je prvi sistematski izgrađeni logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja, najveći na prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. U njega su se upućivali ne samo muškarci, nego i žene i deca.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac je u egzilu osmislio Vjekoslav Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant. Logor je građen od avgusta 1941. do februara 1942. godine. Veći deo logora se nalazio u mestu Jasenovac, oko 100 kilometara jugoistočno od Zagreba. Logori I i II bili su u selima Bročici i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava. Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac III), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum.

IMA LI KRAJA OVOM LUDILU?! Pogledajte uz kakvu kafu Thompson uživa! (FOTO)

Srpska deca u koncentracionom logoru Jasenovac (NDH).
Srpska deca u koncentracionom logoru Jasenovac (NDH). / Izvor: Profimedia

U Donjoj Gradini sa druge strane reke Save vršena su pogubljenja. Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.U njemu je stradao i određen broj Hrvata i Muslimana. To su bili antifašisti, komunisti i simpatizeri i pomagači Srbima.

Organizacija ustaškog logora

Ovaj kompleks logora, uređen po uzoru na koncentracione logore Trećeg rajha, službenog imena „Ustaška obrana Zapovjedništvo sabirnih logora Jasenovac“, bio je pod zapovedništvom takozvane "Ustaške nadzorne službe" (UNS-a), odnosno njenog "Ureda III Ustaške obrane" čija je funkcija bila osnivanje i organizacija, kao i uprava i osiguranje logora. Uz centralni logor III Ciglana, postepeno su tokom 1942. formirani i drugi delovi logora: radna grupa Kožara, osnovana 1942. godine u samom mestu Jasenovac, logor Stara Gradiška, drugi po veličini logor, smešten unutar objekta bivšeg zatvora, kao i logorske ekonomije Mlaka, Jablanac, Gređani, Bistrica i Feričanci.

PALIO SRPSKU ZASTAVU, PA SE OVAKO PRAVDAO: Ni vi nećete poverovati u njegove reči! (VIDEO)

Hrvati
Hrvati / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ustaše su u početku za svoje zverske postupke koristile logor Danicu koji je bio prvi logor na teritoriji NDH, a logor Jadovno je bio prvi logor koji su ustaše koristile za likvidacije. Jadovno je korišćeno od maja 1941. pa do avgusta 1941. kada su to područje preuzeli Italijani. Stoga su vlasti NDH pristupile izgradnji logora na na drugom mestu, jer su se Italijani zgranuli onim što su videli i bili zaprepašćeni dok su ekshumirali ubijene Srbe.

Zapovednici i komandanti Jasenovca

Prvi zapovednik sistema logora Jasenovac od oktobra 1941. bio je Luburićev zamenik Ivica Matković. Od oktobra 1941. do proleća 1942. zapovednik sabirnog logora bio je Ivica Brkljačić, Ljubo Miloš je bio zapovednik radne službe u logoru Ciglana, a zapovednik logora Joso Matijević.

Komandanti Jasenovca bili su: Ivica Matković (1942-1943), Ivica Brkljačić, Dinko Šakić (1944) i Dominik Pićili (1945).

TOTALNO LUDILO U HRVATSKOJ: Prvo podigli spomenik Barišiću, a onda ga antifa grupa oskrnavila

Ustaški poglavnik Ante Pavelić
Ustaški poglavnik Ante Pavelić / Izvor: Profimedia

Uz ovaj najveći, a po svojoj funkciji centralni, postupno su formirani i drugi delovi logora. Radna grupa Kožara osnovana je krajem januara 1942. godine u samom mestu Jasenovac. Zatočenici su ovde bili uglavnom Jevreji obučeni za proizvodnju i preradu kože. Ovo je bila jedna od rektih grupa koja nije bila izložena čestim i masovnim likvidacijama.

Borbe između ustaša i partizana

Krajem decembra 1941. i početkom januara 1942. vođeno je nekoliko borbi između ustaša i partizana na desnoj obali Save, u oblastima sela Donja Gradina, Gornja Gradina i Draksenić. Početkom 1942. godine ustaše su dopremile u logor Ciglana srpsko stanovništvo sela Gradine, uglavnom žene, decu i starce. Trupe NDH su u drugoj polovini januara potisnule partizane iz ovog kraja, dodatno ga utvrdili i od njega napravili glavno stratište logora Ciglana.

ŽIVE KAO U JEVREJSKIM GETIMA: Srbe u Hrvatskoj muči NEMIRAN SAN i CRNE SLUTNJE jer USTAŠE ne MIRUJU!

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac / Izvor: Profimedia

Početak genocida u Jasenovcu

Prvi zatočenici u logoru III od novembra 1941. spavali su u sušionici cigala, pošto barake još uvek nisu bile podignute. Izgradnja prvih baraka je počeka tek nekoliko dana pred posetu Međunarodne komisije. Tada je u samo nekoliko dana i po jako niskim temperatura podignuto šest baraka koje su dobile električnu struju, zatim ambulanta i bolnica, dok su stare barake srušene.

Ako bi neko posustao u radu ili pokazivao znakove umora odmah je bio ubijen. Poubijani su i svi teški bolesnici. Zbog poplava barake su bile podignute na stubove visine oko 1 m, ispod kojih je bila naslagana cigla. U svakoj od baraka spavalo je preko 200 ljudi. Izlazak iz baraka noću nije bio dozvoljen, pa su zatočenici vršili nuždu u kible (posude).

KRVAVE BEOGRADSKE TERAZIJE: Danas se sećamo SVIREPO mučenih i ubijenih SRPSKIH RODOLJUBA! (FOTO)

Srbosjek kojim su ustaše klale Srbe
Srbosjek kojim su ustaše klale Srbe / Izvor: Profimedia

Zatočenici nisu nosili nikakve oznake koje bi ih označavale kao osobe koje su zbog nekog određenog razloga lišene slobode, niti su nosili kažnjeničku odeću ili bile obeležene brojevima. Dva dana pre dolaska Međunarodne komisije izdvojeni su svi logoraši koji su loše izgledali, ali nisu bili ubijeni zbog nemogućnosti sahranjivanja u smrznutoj zemlji, pa su skrivani od Međunarodne komisije u samom mestu Jasenovac. Kada je 6. februara 1942. godine u razgledanje logora došla Međunarodna komisija, zatočenicima su podeljene trake s brojevima: Jevrejima žute, Srbima bele ili plave, a Hrvatima komunistima crveno-bele.

Ubijanje Roma

Tretman Roma u logoru je bio posebno okrutan i nehuman. Gotovo ni jedan Rom upućen u logor, bez obzira na uzrast i pol, nije izašao iz njega živ. Najveći deo Roma bio je smešten u Uštici, u napuštene kuće srpskih porodica koje su nasilno iseljene 8. maja 1942. kada je deo stanovnika upućen u jasnovačke logore, a deo je preko logora Zemun poslat na prisilni rad u Nemačku i Norvešku. U Uštici je maja i juna 1942. obrazovan Ciganski logor. Samo mali deo Roma je bio raspoređen u radne grupe, a radili su najteže poslove. Radili su kao grobari u Gradini, gde su morali da skidaju i sortiraju odeću sa tek ubijenih žrtava.

USTAŠE IH ŽIVE BACALE U JAME: Obeleženo 75 godina od stradanja Srba u Prebilovcima

Komandant Jasenovca-ustaški koljač Dinko Šakić
Komandant Jasenovca-ustaški koljač Dinko Šakić / Izvor: Profimedia

Ubijanje srpske dece u Jasenovcu

U procesu „pročišćenja Hrvatske nacije“, srpska deca bila su prva koja su ubijana, zajedno sa odraslima, čak i ako su ih majke još uvek dojile. Tokom četiri godine, između aprila 1941. i maja 1945, više od 73.316 dece ubijeno je u ustaškoj NDH. Najmlađa su bila još u kolevkama, dok su najstarija bila oko 14 godina starosti. Tokom Drugog svetskog rata, jedino mesto u celoj Evropi gde su postojali specijalni logori za decu bila je Hrvatska.

Od decembra 1941. do aprila 1942., u Jasenovcu, ustaše su pobile 19.544 dečaka i devojčica srpske nacionalnosti, a njihovi identiteti utvrđivani su kasnije. Bili su ubijani na najstrašnije načine, i umirali su, takođe, više nego odrasli, od bolesti, izgladnelosti, žeđi i smrzavanja. Ustaše bi dovukli malu decu u Savu, vezujući nekoliko njih u džak i bacajući ih u reku. Mnoga deca (više od 400) poklana su u Jasenovcu, sredinom septembra, 1942.

MALO EDUKOVANJE KOMŠIJA: Kako je nastao, šta predstavlja i zašto je sramotno koristiti poklič ''Za dom spremni!''

Tomislav Nikolić u poseti izraelskom Jad Vašemu
Tomislav Nikolić u poseti izraelskom Jad Vašemu / Izvor: Profimedia

Deca su dovođena u 15 zaprežnih kola u ciglanu i spaljivana. Veoma slična sudbina zadesila je 300 dece koja su pogubljena u Gradini, u oktobru 1942. Jedan od retkih preživelih dečaka - logoraša, Milan Bastašić iz Grubišnog Polja, opisao je svoj boravak i spašavanje iz logora smrti u svojoj knjizi "Bilogora i Grubišno Polje 1941—1991." U ustaškom logoru Jasenovac stradalo je srpske dece do 12 godina starosti u broju od 19,544. Vrlo bitno je reći i to da je ogroman broj dece, oko 12.000 hiljada, bio spašen od ustaškog pogroma,(primer Dijane Budisavljević) što znači da je zamisao bila da se sva deca Kozare i Krajine pobiju. Ovom broju mora se dodati i 15 000 romske dece.

Metode egzekucije prevazilazile su granicu najmonstruoznijeg

Od leta 1941. do proleća 1945., smrt se pojavljivala u mnogobrojnim oblicima. Zatvorenike i sve one koji su završili u Jasenovcu, ustaše su klale posebno oblikovanim noževima gnusnog imena "srbosjek" ili su ih ubijale sekirama, maljevima i čekićima; bivali su takođe i streljani ili vešani po drveću ili banderama. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi.

MAJKU SU MU UPUCALI I ZAPALILE USTAŠE ISPRED KUĆE: Ovo je potresna priča čoveka koji je preživeo Oluju, ali je nije zaboravio

Ustaše odvode Srbe u Jasenovac
Ustaše odvode Srbe u Jasenovac / Izvor: Profimedia

Ljudi su umirali u najgorim mukama

Ovde su korišćeni najraznovrsniji oblici mučenja – metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali a zatim solili. Takođe su ljude žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu, i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva. Prosto rečeno – u konclogorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški ustaše su prevazišli sve ono što čak ni najbolesniji um nije mogao da zamisli i sprovede, po pitanju brutalnosti sa kojom su ljudi ubijani.

Topola užasa

Kao jedan od ostataka mučenja u Jasenovcu ostala je tzv. "topola užasa" na kojoj su u ogromnom broju vešani logoraši. Ljudi u Jasenovcu više nisu ni bili ljudska bića već objekti podesni za iživljavanje svakog ustaškog hira.

KAKO JE HRVATSKA NAORUŽAVANA ZA OLUJU: Unapred se znalo ko će Hrvatima dati PUŠKE U RUKE!

Jasenovac
Jasenovac / Izvor: Profimedia

I najokoreliji nacisti bili su zaprepašćeni monstruoznošću ustaša

Čak su i nacistički generali bili zapanjeni užasima Jasenovca. Tako je general fon Horstenau, Hitlerov izaslanik u Zagrebu, zapisao u svom ličnom dnevniku za 1942. godinu da su ustaški logori u NDH bili „suština užasa“ a Artur Hefner, oficir zadužen za transport u radne snage u nemački Rajh, napisao je za Jasenovac 11. novembra 1942.:

- Koncept logora Jasenovac trebalo bi zapravo shvatati kao kompleks od nekoliko logora, koji su udaljeni po nekoliko kilometara jedan od drugog, a grupisani su oko samog Jasenovca. Bez obzira na javnu propagandu, ovo je jedan od najstrašnijih logora, koji bi se mogao porediti jedino sa Danteovim "Paklom“.

"VOLEO BIH DA STE TU KADA DOĐEM S POSLA": Kako je desetogodišnji dečak preživeo akciju "Oluja"

Protest/ilustracija
Protest/ilustracija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Za razliku od nemačkih logora u kojima je ubijanje bilo industrijsko, u Jasenovcu je ubijanje bilo divljačko, vršeno je uglavnom ručno, ručnim alatima, noževima, polugama, maljevima, čekićima.

U napušteno mesto Jasenovac i nedaleko od njega razoreni logor, 2. odnosno 3. maja 1945. godine, prve su ušle streljačke čete 1. bataljona 4. srpske brigade 21. srpske divizije Jugoslovenske armije. Bataljonu koji je ušao u Jasenovac dat je zadatak da sačuva tragove zločina do dolaska državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora.

PATRIJARH IRINEJ O OLUJI: Ovakvu golgotu doživeli su Jermeni, Jevreji i mi Srbi od Ustaša!

Hrvati
Hrvati / Izvor: Profimedia

Logoraši nisu imali šansu za beg

Geografski položaj logora Jasenovac otežavao je svaku akciju spasavanja logoraša. Istočno i zapadno od logora nalazilo se močvarno područje, dok je sa juga i severa logor bio okružen rekama Savom i Strugom. Rekom Savom su patrolirali brodovi mađarske dunavske flotile, a logor se nalazio i blizu železničke pruge Beograd-Zagreb, koju su čuvali bunkeri i oklopni vozovi. U samom logoru se nalazilo oko 1500 okorelih ustaša. Eventualni napad na logor bi zahtevao jake snage, kojih oko Jasenovca nije bilo nakon bitke za Kozaru.

"TUĐMANE, KOSTI TI SE PREVRTALE U GROBU: Napadali su mučki, a ne kao vojnici, po šancima smo gledali preklane ljude..."

Broj žrtava genocida

Državna komisija Jugoslavije iz 1946, procenila je broj žrtava na 500.000 do 600.000.
Izraelski Jad-Vašem centar navodi 700.000 žrtava genocida u logoru Jasenovac. Po nalazima Enciklopedije holokausta Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu, ustaški režim je u periodu od 1941. do 1943. godine usmrtio preko 250.000 Srba, od kojih više desetina hiljada samo u Jasenovcu. Centar Simon Vizental u Los Anđelesu procenjuje da je u Jasenovcu ubijeno oko 600.000 Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista. Projekat "Poslednja šansa za Hrvatsku" Centra Simon Vizental navodi da je najmanji broj žrtava 85.000. U knjizi „Bespuća povijesne zbiljnosti“ bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman dao je sramnu tvrdnju da je u Jasenovcu ubijeno 30.000 do 40.000 Srba, 30.000 Jevreja, kao i 10.000 hrvatskih antifašista. Jugoslovenski istoričar i Titov biograf Vladimir Dedijer procenio je broj žrtava Jasenovca na 700.000 do 1,2 miliona.

Piše:
Srbija Danas/Vladan Milosavljević
19.08.2016. 13:13