fbpx
Skip to main content
Radmilo Janković

"LEČENJE KORONE ANTIBIOTICIMA JE POGREŠNO" Oglasio se dr Janković: Mutacija virusa očekivana, ali može dovesti do SUPERSOJA

Foto: Tanjug/Ilustracija
Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković rekao je, govoreći o novom soju korona virusa - omikronu, da je proces mutacije virusa prirodna pojava, ali da može biti strašno to da mutacija dovede do super soja.

- To je retka stvar u epidemiji, ali taj soj može da se ponaša kao potpuno drugi virus, i tako izazove proces koji dovodi do teže kliničke slike. Postoji opasnost da se promena koju donosi omikron soj odvija na mestu gde smo mi vakcinom napravili veštački imunitet - izjavio je dr Janković za K1 televiziju.

Dr Janković smatra da su u pravu svi oni koji su zabrinuti, ali i oni koji smatraju da ne treba paničiti i upozorava:

- Teško je poverovati da u današnje vreme povezanog sveta mogu da se kontrolišu novi sojevi virusa, tako da je nemoguće da omikron soj neće doći do Srbije, a dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve - rekao je doktor.

"JA O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI PRIČAM VEĆ 20 GODINA" Složili se Kon i Šekler: Neophodna pojačana imunizacija zbog omikrona

"JA O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI PRIČAM VEĆ 20 GODINA" Složili se Kon i Šekler: Neophodna pojačana imunizacija zbog omikrona

DR KON PODELIO ZBRINJUJUĆE ČINJENICE: "Omikron se vrlo brzo širi, USKORO ĆE STIĆI I U SRBIJU"

DR KON PODELIO ZBRINJUJUĆE ČINJENICE: "Omikron se vrlo brzo širi, USKORO ĆE STIĆI I U SRBIJU"

ANTITELA "DELTE" NE ŠTITE OD OMIKRONA: Oglasili se Rusi: Ovaj fenomen je potpuno nov

ANTITELA "DELTE" NE ŠTITE OD OMIKRONA: Oglasili se Rusi: Ovaj fenomen je potpuno nov

Taman smo počeli da razumemo ovaj virus, tako da jeste problem ako sada dođe do drugačijeg patogenetskog procesa, onda imunitet stvoren vakcinacijom neće biti tako efikasan kao kod prethodnih sojeva.

Doktor je naglasio da istraživanja lekara iz Izraela pokazuju da prirodni imunitet koji se stiče preležanjem bolesti nije dovoljan da spreči zaražavanje omikron sojem i dodaje:

- Ohrabruje činjenica da svim kompanijama koje su razvile RNK vakcine neće biti potreban dug period da adaptiraju svoju tehnologiju omikronu. Ostaje dodatno pitanje da li će novi lekovi koji se primenjuju, poput Molnupiravira, delovati kao i do sada.

Najbitnije je, kaže, organizovati zdravstveni sistem tako da ljudi dobijaju terapiju koja im može pomoći u inicijalnoj fazi.

- Teško nalazimo pacijente u ranim fazama kada lekovi poput Molnupiravira mogu biti efikasni. Nemamo dovoljno efikasnu terapiju u kasnijoj fazi bolesti, to savremena medicina još nije uspela da razvije, jer su to uglavnom posledice onoga što je virus uradio u organizmu - ističe.

Antibiotici - greška

Doktor se osvrnuo na korišćenje antibiotika prilikom lečenja protiv kovida.

- U manjim mestima antibiotici su osnova lečenja protiv kovida, a to je aposultno greška. Racionalizovali smo primenu, jer većina obolelih prima masu antibiotika koji su potpuno neefikasni za njih - zaključio je dr Radmilo Janković.

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd