fbpx
Skip to main content
srbija

LEDENI TALAS IDE KA SRBIJI! Meteorolozi upozoravaju: Slede nam DUBOKI MINUSI i jutarnji mrazevi (FOTO/VIDEO)

Foto: SD/ilustracija
Porast temperature nam sledi tek od utorka naredne nedelje

Kako je saopštio RHMZ za vikend i početkom sledeće sedmice biće veoma hladno sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima, a dnevna temperatura će biti ispod 0 stepeni (ledeni dani).

PAO "SIMBOL SRBIJE" Sneg naneo veliku štetu Svetom boru, do sada mu niko ništa nije mogao (FOTO)

PAO "SIMBOL SRBIJE" Sneg naneo veliku štetu Svetom boru, do sada mu niko ništa nije mogao (FOTO)

KO SVE SEDA U ŠKOLSKE KLUPE? Ministarstvo poslalo školama detaljno uputstvo

KO SVE SEDA U ŠKOLSKE KLUPE? Ministarstvo poslalo školama detaljno uputstvo

JOŠ JEDAN NESTANAK NA SRPSKOJ PLANINI: Uroš (22) otišao na skijanje i nije se vratio

JOŠ JEDAN NESTANAK NA SRPSKOJ PLANINI: Uroš (22) otišao na skijanje i nije se vratio

Sutra će biti hladno i oblačno sa snegom povremeno, a samo po Vojvodini uglavnom suvo i sa sunčanim intervalima na severu i zapadu Vojvodine.

Minimalna temperatura će sutra biti od -8 do -2, a maksimalna od -2 u Užicu do 3 stepena u Negotinu. U Beogradu će maksimalna temperatura biti 0 stepeni.

U petak i za vikend još hladnije, pa ćemo imati ledene dane, kao i u ponedeljak. Povremeno će padati sneg u petak i subotu, a u nedelju i ponedeljak suvo sa jakim mrazem ujutru i sunčanim intervalima tokom dana.

Porast temperature nam sledi tek od utorka naredne nedelje.

Inače, anticiklon, koji se proteže od zapadnog dela južne Evrope i polako se širi na sever, a narednih dana će povlačiti polarni vazduh sve do Balkana, zbog čega nam sledi ovaj veliki pad temperature.

- Ova situacija rezultat je meandriranja i na kraju pucanja takozvanog polarnog vorteksa u višim slojevima atmosfere - kaže meteorolog Mazzocco Drvar.

Nad Zemljinim polovima, u nižim i višim delovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog vazdušnog pritiska koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno, vrtlozima.

Svake godine kada dođe jesen Severni pol počinje da se ubrzano hladi kako dobija sve manje sunca. Istovremeno, vazduh u južnijim delovima ostaje relativno topao. Zbog naglog pada temperature i toplotne energije na Severnom polu dolazi do pada vazdušnog pritiska.

U ovom procesu jača polarni vrtlog, koji ima oblik ogromnog ciklona koji prekriva ceo polarni krug, sve do srednjih geografskih širina.

U njemu, zbog rotacije Zemlje, vazduh kruži u smeru od zapada prema istoku, odnosno, u smeru suprotnom od kazaljki na satu.

Na severnoj hemisferi, ispod severnog vorteksa, nalazi se masa hladnog, gustog, arktičkog vazduha. Mesto susreta hladnih, polarnih, suvih vazdušnih masa s toplim, vlažnijim, bliže ekvatoru, naziva se polarnim frontom i približno se proteže na oko 60º geografske širine, što znači negde iznad Skandinavskog poluostrva.

- Po sinoptičkim parametrima i očekivanim posledicama, ovaj polarni prodor uveliko nalikuje onome iz 2017. godine, kad je ledom okovana Dalmacija rušila temperaturne rekorde stare pedeset godina - kaže Mazzocco Drvar.

Takođe, narednih dana u Bosni i Hercegovini preovladavaće hladno vreme, a očekuju se temperature do minus 12 stepeni zbog čega je upaljen i narandžasti meteoalarm.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd