fbpx
Skip to main content
Zlatibor Lončar

Ministar Lončar uputio novi zahtev medicinarima: Posebna pravila važiće vikendima!

Foto: Srbija Danas
Bolnice će morati da povećaju obim rada sa ne-kovid pacijentima

Prema uputstvima koje je direktorima juče dao ministar Zlatibor Lončar, dijagnostika će se raditi i u popodnevnoj smeni, i vikendom, a na svakom aparatu mora da se uradi propisan broj pregleda dnevno.

Konačno razrešeno: Stigao odgovor ko može da vam napiše KAZNU ukoliko ne nosite masku!

Konačno razrešeno: Stigao odgovor ko može da vam napiše KAZNU ukoliko ne nosite masku!

Jesu li škole najbezbednije mesto sada? Ministar izneo podatke o broju zaraženih učenika!

Jesu li škole najbezbednije mesto sada? Ministar izneo podatke o broju zaraženih učenika!

LEPE VESTI STIŽU IZ UŽICA: Otpušteni svi pacijenti iz Doma za stare, a najavljena je još jedna dobra vest!

LEPE VESTI STIŽU IZ UŽICA: Otpušteni svi pacijenti iz Doma za stare, a najavljena je još jedna dobra vest!

U bolnicama je zbog kovida svega 365 pacijenata, pa su kapaciteti sada više nego dovoljni da se leče i hronično oboleli od drugih bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar analizirao je juče na sastanku sa direktorima bolnica koje nisu u kovid-sistemu, koliko svaka od njih ima skenera (CT) i magnetnih rezonanci (MR) i napravljen je protokol koliko na tim aparatima mora da se uradi pregleda u toku dana.

- Radiće se svakog dana od 7 do 19 sati, i u tom vremenskom intervalu na svakom MR aparatu moraće da se uradi 20 pregleda, a na CT aparatu 40 pregleda.  Za početak radiće se i subotom, kasnije možda i nedeljom. Želimo da iskoristimo ovaj momenat da maksimalno pomognemo pacijentima koji nemaju koronu, ali imaju neke druge bolesti - kaže ministar zdravlja. 

Pacijentima koji su posredstvom IZIS-a zakazali dijagnostiku i treba da odu na pregled u narednih nekoliko dana ostaje nepromenjen termin. Ministar Lončar kaže da će ih pozvati iz bolnica da provere da li će doći ili su možda već obavili pregled kako ne bi ostao upražnjen termin.

- Na dnevnom nivou imaćemo izveštaje koliko smo uradili skenera, MR, koronarografija. U punom kapacitetu radiće se i ortopedske operacije, operacije katarakte... - kaže ministar Lončar. 

Program rada svake bolnice napravljen je za naredne dve do tri nedelje, a kako će se nakon toga raditi zavisiće od epidemiološke situacije.

- Sada imamo manji procenat ljudi koji imaju koronu i mnogo veći broj pacijenata koji imaju druge bolesti - navodi Lončar.

- Epidemiološka situacija sa virusom korona sada dozvoljava da se puna pažnja posveti pacijentima koji imaju druge bolesti i koji su strpljivo čekali da se stiša situacija sa kovidom.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
18 Beograd