fbpx
Skip to main content
korona virus

MAGIČNA CIFRA OD KOJE ZAVISIMO - SLEDEĆI CILJ NAŠE ZEMLJE: To je ključni uslov za povratak u normalan život!

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/SD/Ilustracija
Profesor i član Kriznog štaba ističe da "građani moraju da shvate da ovo ne može pojedinac sam, već svi moramo kolektivno da se posvetimo ovoj borbi"

Tržni centri su otvoreni juče, od narednog ponedeljka deca se vraćaju u škole, a Krizni štab tokom nedelje treba da razmatra dozvolu da se otvore i unutrašnji delovi ugostiteljskih objekata. Iako u okviru svih ovih sadašnjih pogodnosti postoje stroga ograničenja - broj kupaca u centrima, gostiju u kafiću i đaka u učionici, deluje kao da mere popuštaju.

VAKCINA NAJOTPORNIJA NA MUTACIJE VIRUSA! Dr Šekler objašnjava šta je to INSTANT vakcina, i koje su PREDNOSTI Sinofarma

VAKCINA NAJOTPORNIJA NA MUTACIJE VIRUSA! Dr Šekler objašnjava šta je to INSTANT vakcina, i koje su PREDNOSTI Sinofarma

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH I PANIKU? SRBIJA STREPI - STIGAO JE: Sve o brazilskom smrtonosnom mutant soju

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH I PANIKU? SRBIJA STREPI - STIGAO JE: Sve o brazilskom smrtonosnom mutant soju

KRIZNI ŠTAB ĆE ODLUČIVATI O OTVARANJU KAFANA I RESTORANA! Ako se ispune određeni USLOVI moći će da rade - odlučiće ove DVE brojke!

KRIZNI ŠTAB ĆE ODLUČIVATI O OTVARANJU KAFANA I RESTORANA! Ako se ispune određeni USLOVI moći će da rade - odlučiće ove DVE brojke!

Međutim, mnoge zabrane su i dalje među strogim merama, poput zabrane okupljanja više od pet građana. To praktično znači i nadalje, utakmice bez navijača, nema svadbi... Konkretno popuštanje ove mere - maksimalan broj okupljenih, medicinski deo Kriznog štaba vezuje isključivo za broj obolelih.

- Da bismo mogli da uklonimo zabrane okupljanja kao što je sada na snazi ne više od pet, i da bismo sve ostale mere eliminisali, potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude ispod 100 - kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

On dodaje da i ako je daleko iza nas vreme kada smo dnevno beležili po 30, 40 zaraženih, naš naredni, prvi cilj je da brojka padne ispod 1.000.

Beograd
Beograd
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- A onda da radimo na tome da dostignemo i magičnu dvocifrenu brojku. Ipak, kako će se sve dalje odvijati zavisi isključivo od ponašanja nas samih i od procesa imunizacije. Ali kada pogledam studentske žurke, igranje kola oko spomenika, gužve u gradu, ne mogu da budem optimista i ne znam šta da kažem kada će se to desiti - kaže dr Tiodorović.

Profesor i član Kriznog štaba ističe da "građani moraju da shvate da ovo ne može pojedinac sam, već svi moramo kolektivno da se posvetimo ovoj borbi".

- A najbolji način borbe je poštovanje mera. Nije to ničiji hir, ovo je potreba i jedino tako možemo da se nadamo da ćemo u narednom periodu uspeti da brojke svedemo na tu željenu cifru - poručuje profesor Tiodorović.

Niko ne može da precizira period kada ćemo dosegnuti magične brojke, pa ne čudi da su sve glasnije ideje da se mere popuste za vakcinisane. I pored najava da bi to trebalo razmotriti, za sada nije povučen nijedan konkretan potez. Tako mere ostaju jednake za sve.

Kako sada stvari stoje, jedino popuštanje koje je među izglednim jeste otvaranje celokupnih ugostiteljskih objekata. Ovaj predlog je iznet na sednici Kriznog štaba prošle nedelje. Međutim, dogovor nije pao. Glatko su prošli predlozi o vraćanju dece u škole i strogo kontrolisano otvaranje tržnih centara. Kafići i restorani ostavljeni su za još jedan presek situacije i razgovor na sednici Štaba.

Prema najavama ta odluka mogla bi biti doneta u petak. Ukoliko se slože medicinski i ekonomski deo štaba, ublažavanje ove mere otpočeće od ponedeljka.

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba od početka "uporni kočničar" u popuštanju mera insistiranjem da se to što sporije čini.

Predrag Kon
Predrag Kon
Tanjug/​Rade Prelić

- Popustiće se još ali polako - rekao je dr Kon napominjući da je virus "toliko prisutan" da lako može da poraste broj novozaraženih.

Govoreći o otvaranju tržnih centara, on je rekao da su predviđeni kovid redari i brojaće se elektronski koliko je građana ušlo. Govoreći o kafićima i nošenju maske, dr Kon kaže: "Videli smo da se mere ne poštuju".

Škole bez zatvaranja do kraja godine

Gotovo izvesno, odluka o vraćanju u škole važiće do kraja ove školske godine. Srednjoškolci jednu nedelju u učionice, jednu onlajn, stariji osnovci smenjivaće se na dva-tri dana, a najmlađi idu na nastavu u učionice.

- Zatvaranja škola nema - kažu u Ministarstvu prosvete.

Međutim, ukoliko se u nekoj opštini pogorša epidemiološkla situacija, lokalni Krizni štab ima mogućnost da preporuči onlajn, a konačnu odluku donosi Ministarstvo prosvete.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd