fbpx
Skip to main content
Majmun drekavac

Majmunske boginje prete srpskoj deci? Prenose se i sa čoveka na čoveka, a ovo su SIMPTOMI (FOTO)

Foto: Profimedia
Na granici pojačan nadzor

Na svim graničnim prelazima uvedene su mere pojačanog nadzora zbog opasne zaraze koja je u Evropu stigla iz Nigerije! Majmunske boginje su zaraza za koju nema vakcine i od koje u Africi premine jedan od deset obolelih. Majmunske boginje ili mankipoks je virusno oboljenje izuzetno slično velikim boginjama za koje ne postoji vakcina.

Prvi slučaj ove izuzetno retke bolesti, koja se javlja u centralnoj i zapadnoj Africi, potvrđen je sada u Velikoj Britaniji, a virusom su zaraženi putnici koji su u tu zemlju ušli iz Nigerije. Nosioci virusa su uglavnom majmuni, ali bolest može da prđe i na ljude. Ređe se prenosi sa čoveka na čoveka.

Pročitajte i:

- Virus mankipoks na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom, a prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć. Dešava se usled bliskog kontakta s kožnim lezijama zaražene osobe ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta licem u lice. Ministarstvo zdravlja, instituti za javno zdravlje, sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji - saopštilo je Ministarstvo zdravlja, koje je formiralo i posebnu radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja u kojoj će biti vrhunski stručnjaci iz svih oblasti.

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da su majmunske boginje veoma slične velikim boginjama, ali da je, za razliku od zloglasne variole vere, ovaj virus daleko manje smrtonosan, ali i manje zarazan.

Zoran Radovanović
Zoran Radovanović
Foto: Youtube Printscreen/Al Jezeera Balkans

- Pre 40 godina kada smo iskorenjivali velike boginje, naš strah je upravo bio da će majmunske da ih naslede. Dešavalo se da poneko u Africi oboli od mankipoksa, ali izuzetno retko, a mi smo se plašili da će virus da mutira. Taj strah još postoji, ali do opasne mutacije majmunskih boginja nije došlo, iako vidite da se sporadično pojavljuju slučajevi zaraze - kaže Radovanović i dodaje da je klinička slika ove bolesti slična malim boginjama.

IZ LETA U ZIMU Danas obucite JAKNE, narednih dana JOŠ HLADNIJE

- Čoveku se opšte stanje pogorša, bude mu loše, pojavi se temperatura, glavobolja, bol u mišićima, oticanje limfnih čvorova. U roku od nekoliko dana pojavljuju se lezije, tj. ospe po koži. Ospe na kraju prerastaju u kraste koje otpadaju. Smrtnost je moguća od ove bolesti, ali mnogo manja u odnosu na variolu - kaže Radovanović ističući da nema opasnosti od epidemije.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Ministarstva zdravlja Amerike, period inkubacije majmunskih boginja traje obično od sedam do 14 dana, bolest traje dve do četiri nedelje, dok u Africi od nje premine jedan od deset zaraženih. Prema nekim izvorima, deca su podložnija nego odrasli.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd