Skip to main content
Matej Periš

"ZAPALIO JE SAM SEBE" Oglasili se naši stručnjaci o toksikološkom veštačenju tela Mateja Periša - "Nije bio svestan, doživeo je ŠOK"

Foto: Printscreen Youtube/Udarne vesti Balkana/MUP RH
Već na osnovu snimaka koje su zabeležile kamere posle Matejovog izlaska iz kluba "Gotik" vidi se da nije uračunljiv i da ne džogira, već da je uzeo "spid". On je 'zapalio' samog sebe i morao je da skoči u vodu kako bi se rashladio, rekao je Radomir Kovačević, toksikolog

Matej Periš (27) iz Splita zbog velike količine droge i alkohola koje je kobne noći popio nije bio svestan da uskače u ledenu Savu! Sagovornici Informera kažu da je koktel amfetamina i pića kod Splićanina izazvao osećaj da "ključa", pa je hteo da se rashladi u reci, misleći da je more na kojem je proveo ceo život!

CRNO JUTRO U SRBIJI! Grom udario u kuću u Mladenovcu - u toku gašenje požara (FOTO/VIDEO)

CRNO JUTRO U SRBIJI! Grom udario u kuću u Mladenovcu - u toku gašenje požara (FOTO/VIDEO)

NESTABILNO VREME SA KIŠOM U CELOJ SRBIJI: Rhmz izdao najnoviju prognozu - u ovim mestima očekuju se obilne padavine

NESTABILNO VREME SA KIŠOM U CELOJ SRBIJI: Rhmz izdao najnoviju prognozu - u ovim mestima očekuju se obilne padavine

DA LI SRBIJI PRETI ŠPANSKI TEMPERATURNI SCENARIO? Meterolog otkrio ima li mesta panici - sve više strepimo od PAKLENOG TALASA

DA LI SRBIJI PRETI ŠPANSKI TEMPERATURNI SCENARIO? Meterolog otkrio ima li mesta panici - sve više strepimo od PAKLENOG TALASA

Toksikološkim veštačenjem, koje je naložilo Više tužilaštvo, takođe je utvrđeno da je Matej Periš, koji je nastradao u noći između 30. i 31. decembra, često koristio i kokain, čiji su tragovi pronađeni u njegovoj kosi.

Možda bi preživeo

"Da nije ušao u Savu, koja je hladna i brza, verovatno bi preživeo" - Radomir Kovačević, toksikolog

"Zapalio" sam sebe

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali saglasni su da je po nesrećnog mladića, koji je sa šestoricom prijatelja došao u Beograd na doček Nove godine, prvenstveno amfetamin bio fatalan.

Radomir Kovačević, iskusni toksikolog, kaže da mu je od prvog trenutka bilo jasno da je pokojni Periš nekom drogom "zapalio" samog sebe.

- Već na osnovu snimaka koje su zabeležile kamere posle njegovog izlaska iz kluba 'Gotik' shvatio sam da nije uračunljiv i da nije reč o džogiranju, već da je uzeo "spid" ili neku sličnu drogu. Izaći u kratkim rukavima po zimi i dezorijentisano trčati upućuje na zaključak da je pod dejstvom nečega što mu je podiglo temperaturu tela - kaže Kovačević.

Sagovornik smatra da se kod Periša, usled konzumacije amfetamina, desila hipertermija (stanje povišene unutrašnje temperature, prim. aut.), te da je zbog toga usred zime trčao samo u majici.

- Pretpostavljam da je hteo da se rashladi trčanjem, međutim, još više se zagrejao. U nekom trenutku "zapalio" je samog sebe i morao je da skoči u vodu. Kao momak koji je odrastao na moru, u iskrivljenoj realnosti i bez osećaja straha, nije bio svestan da je to reka, hladna i brza. Da nije ušao u vodu, verovatno bi preživeo - objašnjava toksikolog i dodaje:

- Inače, "spid", u prevodu sa engleskog "brzina", po svom hemijskom sastavu je amfetamin. U pitanju je supstanca koja se '70-ih nalazila u slobodnoj prodaji i zvali smo je žargonski "studentska droga". Koristili su je studenti za "razbijanje sna", kako bi što duže mogli da uče. Međutim, to je materija koja iscrpljuje organizam, daje osećaj trenutne veličine i snage.

Doživeo šok

Sličnog mišljenja je i neuropsihijatar Jasna Daragan Saveljić, bivša direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu.

- Po svemu sudeći, kod Mateja se desilo akutno trovanje amfetaminom u kombinaciji sa alkoholom. Pod znakom pitanja je koliko je često koristio takav miks. Da li mu je tada bio prvi put, pa je usledila nepredvidiva reakcija, ili je to kombinovao sporadično. U svakom slučaju Matej zbog te kombinacije droge i alkohola nije bio pri čistoj svesti. Doživeo je neku vrstu šoka zbog kojeg je tragično završio - objasnila je naša sagovornica.

Periš: Verujem da je sve urađeno po pravilu

Nenad Periš, otac Mateja Periša, nakon što su objavljene toksikološke analize, rekao je da nalaz nije dobio, ali da nikada nije mogao ni da zamisli da njegov sin koristi narkotike.

- Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno, a šta bi ja sad trebalo da komentarišem. Ključno je to što nisu bile uključene kamere u "Gotiku", pa tako ne znamo šta se tamo zapravo dogodilo. I to će ostati tajna i tu je ta priča s Matejom otišla u grob. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije. Iako, verujem da su kolege iz Beograda uradile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i uraditi analizu i verujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i ja im još jednom na tome zahvaljujem - rekao je Periš.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
35 Beograd