fbpx
Skip to main content
KCS

Medicinske analize BRZINOM MUNJE: Srbija dobila jednu od pet NAJSAVREMENIJIH laboratorija na svetu

Foto: Profimedia
Obezbeđen posao za sto najboljih diplomaca svih medicinskih fakulteta

Klinički centar Srbije dobio je jednu od pet najsavremenijih biomedicinskih laboratorija u svetu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je u pitanju poslednja reč tehnologije i da konačno predstavlja normalnu sredinu za sve ljude koji će tu raditi analize.

Ministar Lončar je ukazao da je nova laboratorija, nedavno puštena u rad, važna ne samo za pacijente, već i zaposlene, koji neće imati dodir sa bilo kojim delom analize, tako da ništa neće moći da utiče na rezultate.

- To je neophodno jer je jako bitno da dobijete pravi rezultat i dijagnozu. Centralna laboratorija zameniće sve manje koje su postojale u okviru KCS - rekao je Lončar i dodao da će laboratorija raditi neprekidno. 

Lončar je objasnio da će se obrađivati 5.000 uzoraka za sat vremena, što je više od 12 miliona analiza godišnje. Takvih laboratorija, kaže, postoji samo četiri u svetu i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu. 

Klinički centar Srbija
Nova laboratorija radiće 12 miliona analiza godišnje
Foto: Srbija Danas

Ministar je podsetio i da je prošle nedelje u Zdravstvenom centru u Užicu urađena 100. kardiohirurška operacija, što je, dodaje, posebno važno kako bi se zahtevne operacije radile i na lokalu, i na taj način olakšalo pacijentima.

Pohvalio je i novu angio-salu u KBC Bežanijska kosa, gde neće više biti lista čekanja i gde će pacijentima odmah biti ukazana pomoć jer sale neće biti zauzete.

- To je samo delić onoga što je urađeno. Kad zateknete zdravstvo u katastrofalnoj situaciji, onda radite sve. Ipak, ni ovo nije dovoljno, mora još da se radi - poručio je Lončar.

Dodao je da se nada da ljudi razumeju kakva je bila realnost koju je sadašnja vlast zatekla u zdravstvu gde "čak ni toaleti u ustanovama nisu radili", ali i istakao da se sada sve radi zahvaljujući tome što je sprečen bankrot.

Još jedna od značajnih stvari, prema njegovim rečima, jeste i posao za sto najboljih diplomaca svih medicinskih fakulteta u Srbiji.

- Od kada znam za sebe slušam priču kako bi bilo dobro da neko vodi računa o najboljim studentima. Niko to nikada nije uradio. Sve se naplaćivalo, postojala je tarifa za zaposlenje i uslov da ste član stranke. Zamislite tugu i tragediju kada se na početku karijere susretnete sa tim - rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je poručio i da će stipendisti ostati u Srbiji za vreme specijalizacije, a da je na Srbiji da uradi sve što može da zadrži mlade stručnjake u zemlji.

Upitan da prokomentariše nove cene lekova, Lončar je podsetio da su za 98,6 odsto lekova smanjene i rekao da se na svakih šest meseci porede sa cenama u referentnim zemljama.

Govoreći o najnovijim ulaganjima u zdravstvu, ministar je rekao da je u planu da se rekonstrukcija više od 10.000 kvadrata u KBC Dragiša Mišović završi do avgusta ili septembra, da se zaključi nabavka opreme za porodilište u Lazarevcu, kao i hirurški blok u Vranju...

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
1 Beograd