fbpx
Skip to main content
beograd

"Mejd in Kosovo" u centru Beograda: Obuća sa etiketom NEPRIZNATE DRŽAVE prodaje se u čitavoj Srbiji!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Šok

- Gledamo da na obući ne pišemo ništa osim naziva "Geris", ako je već problem da stoji "mejd in Kosovo", ali na terminalima, kada to šaljemo za Srbiju, i u papirima piše da je obuća proizvedena u Republici Kosovo. Do sada nam niko nije pravio problem, mada nemam izveštaj za poslednji mesec - kaže Nusret Gaši, vlasnik firme koja proizvodi obuću "Geris" u Uroševcu.

Kako objašnjava, niko dosad nije pravio problem.

- To ne znači da odsad neće. Ne možemo da kažemo da pravimo u Kini kad pravimo na Kosovu tu obuću - govori Gaši. - Uvek smo pisali "mejd in Kosovo" i nisam ni znao da treba da stoji neka druga oznaka, kao što je "HK".

Ženska, muška i dečja obuća "Geris" prodaje se u gotovo čitavoj Srbiji, i sigurno je da niko od kupaca nije ni primetio, ili nije mnogo davao tome na značaju, da piše ime nepriznate države - "mejd in Kosovo".

Beograd, ljudi, šetnja
Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- To je došlo do nekog propusta, jer roba sa Kosova i Metohije može da ulazi, ali po dogovoru koji je napravljen, mora da stoji "HK", što je oznaka za carinsku teritoriju Kosova - rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić. - Roba cirkuliše, na proizvodu ne sme da piše ništa, ali na kutiji tih cipela je trebalo da piše "HK", a ne "mejd in Kosovo". Pitanje kako je to uopšte ušlo ovde.

Do pre nekoliko godina distributer obuće sa Kosova bila je firma "Mikoš" iz Čačka, ali oni više ne rade sa njima. Od prošle godine kompanija "Geris" iz Uroševca otvorila je svoje predstavništvo u Beogradu, gde imaju mali magacin i sva roba se odatle dalje distribuira.

Trgovina se, ipak, pokazuju brojke, a i poslovi, ne meša mnogo u politiku. Tako, kako kažu u Privrednoj komori Srbije, ukupan promet robe sa Kosovom, za prvih šest meseci u 2018. godini iznosio je 231,9 miliona evra, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Isporuke su iznosile 220,1 milion evra i bile su veće za 10,7 odsto u odnosu na isti period 2017. godine - ističe Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije. - U razmeni je ostvaren suficit od 208,4 miliona evra.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd