Utorak 19. mar 2024.
vremenska prognoza

PROLEĆE ZVANO KIŠA, KIŠA I KIŠA: Oglasio se poznati srpski meteorolog sa novom prognozom - dobro pripremite živce (FOTO)

Foto: Profimedia
Temperature će i narednih dana biti oko proseka za ovo doba godine.

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da nas i narednih dana očekuje nestabilno vreme uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, kao i da su u tom periodu moguće i lokalne nepogode.

EŠERIHIJA KOLI U KAJMAKU I SIRU: Doktorka objasnila šta će se desiti ako ih pojedete, posledice mogu biti kobne

EŠERIHIJA KOLI U KAJMAKU I SIRU: Doktorka objasnila šta će se desiti ako ih pojedete, posledice mogu biti kobne

BOLESTI KOJE SE JAVLJAJU U STAROSTI POSLEDICE SU MLADOSTI: Imunolog objašnjava najveću grešku koju roditelji prave

BOLESTI KOJE SE JAVLJAJU U STAROSTI POSLEDICE SU MLADOSTI: Imunolog objašnjava najveću grešku koju roditelji prave

"DA POLAKO ODJAVIMO KORONU" Prognozu profesora Kočovića čekali smo skoro dve godine - jedan uslov je ključan (FOTO)

"DA POLAKO ODJAVIMO KORONU" Prognozu profesora Kočovića čekali smo skoro dve godine - jedan uslov je ključan (FOTO)

On je istakao da nas oko petka naredne nedelje čeka kratka stabilizacija vremena, ali da je nakon toga moguće novo jače pogoršanje i zahlađenje.

- U toku noći ka suboti i u subotu rano ujutro pod uticajem slabog ciklona koji će se premeštati južnije od nas jače naoblačenje sa kišom i grmljavinom bi moglo zahvatiti krajnji jug i jugoistok regiona, tačnije krajnji jugoistok Dalmacije u Hrvatskoj, nejveći deo C.Gore i možda krajnji jugoistok Srbije. Iznad ostalih predela noć uglavnom vedra i suva - najavio je Čubrilo.

Kako je rekao, sutra će taj ciklon brzo odmnicati ka Grčkoj, tako da će na krajnjem jugoistoku biti sunčanih intervala, dok se nad ostalim delom regiona, a posebno nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i istokom BiH očekuju grmljavinski pljuskovi i moguće lokalne nepogode. Nad ostalim delom regiona ređa pojava lokalnih pljuskova.

Drugi dan vikenda donosi malo više suvog vremena većem delu regiona, ali posle podne i uveče na zapadu i severozapadu regiona već nova destabilizacija uz lokalnu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova. U ponedeljak se računa na premeštanje hladnog fronta u sklopu prostranog ciklona sa centrom nad Baltikom i zapadom Rusije te će uslediti grupisanje nestabilnosti u frontalnu zonu koja će tokom dana zahvatiti najveći deo regiona donoseći prolazno jak severozapadni vetar i lokalne pljuskove sa grnljavinom, a sa više energije u atmosferi zbog premeštanja fronta biće i lokalnih nepogoda. 

Sredinom sledeće nedelje ponovo nestabilno uz lokalne pljuskove mestimično, dok će se sve do oko narednog četvrtka dnevni maksimum uglavnom kretati od +14 do +21 stepeni Celzijusa, što je oko ili malo ispod proseka, rekao je Čubrilo i istakao da nas nakon toga čeka novo pogoršanje vremena.

Oko narednog četvrtka ili petka je moguća stabilizacija i otopljenje te bi u naredni petak maksimumi na kratko mogli dostizati i oko 27 stepeni Celzijusa, ali oba operativna proračuna već oko 22.05. simuliraju novo, jače, pogoršanje uz moguću vrlo obilnu kišu i osetno zahlađenje.

- Do tog, mogućeg, pogoršanja ima još jako mnogo vremena i tek oko srede ćemo nešto više znati o njegovom tipu i snazi jer su trenutno ansamble članovi oba modela ipak umereniji u odnosu na operativne proračune. Svakako deluje da najverovatnije do kraja meseca teško može biti bilo kakve dugotrajnije stabilizacije i jačeg otopljenja i da će letnje vrućine ove godine ostati rezervisane za prave letnje mesece - naveo je on

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd