fbpx
Skip to main content
Migranti

MIGRANTI JURE NA VRATA ZAPADNOG BALKANA: Šokantan izveštaj evropske granične policije o broju ilegalnih prelazaka

Foto: Profimedia/ilustracija
Prošle godine više od 125.000 migranata prešlo preko Zapadnog Balkana

Na zapadnobalkanskoj ruti je u prva četiri meseca 2021. godine zabeleženo 11.606 ilegalnih migrantskih prelazaka granice sa EU, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period lani, navode u Fronteksu.

LETO JOŠ NEKOLIKO DANA NA PAUZI: Danas ponesite jakne, a od četvrtka sledi temperaturni šok

LETO JOŠ NEKOLIKO DANA NA PAUZI: Danas ponesite jakne, a od četvrtka sledi temperaturni šok

DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Pet mera na stolu, da li će sve biti popuštene?

DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Pet mera na stolu, da li će sve biti popuštene?

U TOPLINI JEDNOG DOMA GLEDAO TOTALNU DOMINACIJU NOVAKA! Patrijarh Porfirije pratio Đokovića iz Bujanovca (FOTO)

U TOPLINI JEDNOG DOMA GLEDAO TOTALNU DOMINACIJU NOVAKA! Patrijarh Porfirije pratio Đokovića iz Bujanovca (FOTO)

Prema njihovim podacima, razlog za ovaj povećani priliv migranata leži u otvaranju severnoafričkih migrantskih ruta, s obzirom na to da je, kako navode u Fronteksu, na toj ruti zabeležen porast od 157 odsto, a na istočnomediteranskoj ruti pad od 58 odsto.

- U aprilu je u izveštaju procenjeno da je bilo oko 3.100 zabeleženih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti, što je 33 puta više nego prošle godine, kada je broj zbog kovida bio rekordno nizak - naglasili su oni, uz napomenu da je na ovoj ruti najviše bilo Sirijaca i Avganistanaca. 

migranti
Foto: Profimedia

 

Brojem ilegalnih migranata na balkanskoj ruti bavio se i Evropski parlament

Istovremeno, ulaskom ilegalnih migranata u EU bavio se i Evropski parlament, koji je primio izvještaj o stanju migratornih kretanja u prošloj godini, koji je pripremljen za njih. Prema tim podacima, prošle godine je zapadnobalkanskom migrantskom rutom prošlo 26.918 migranata, što je nešto više nego godinu dana ranije.

Naglašeno je da je prošle godine zabeležno 125.110 migranata, odnosno ilegalnih prelazaka granice EU, a da se na zapadnobalkansku rutu od ovog broja odnosi 14 odsto. Na ovoj ruti od 2014. godine nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, odnosno nijedan migrant nije preminuo prelazeći granice.

Migrantska ruta

Prema podacima Fronteksa, na zapadnobalkanskoj ruti ilegalni migranti uglavnom prolaze preko kaspijskog regiona, zatim ili kroz Tursku, južnom obalom Crnog mora, ili kroz Siriju, Irak i Jordan.

Prema ovim podacima, vrlo mali broj migranata na našu teritoriju ulazi preko severne Afrike, s obzirom na to da se najveći deo njih odlučuje da u Evropu ulazi preko Italije ili Španije. Što se tiče smrtnih slučajeva, najviše ih je zabeleženo na obalama Egipta i Libije, zatim na Kritu i u Tunisu.

Oko 22 odsto migranata koji su evidentirani u prva četiri meseca ove godine je sirijskog porekla, dok ih je iz Maroka 17 odsto. Slede Alžir, Tunis i ostale supsaharske zemlje sa po 14 odsto od ukupnog broja, a zatim dolaze državljani Avganistana sa deset odsto od ukupnog broja. Bangladeš sledi sa pet odsto, Turska sa četiri odsto i Pakistan sa tri odsto.

Iako je na zapadnobalkanskoj ruti nešto povećan broj migranata koji su prešli preko njene teritorije u odnosu na 2018. godinu, ovi brojevi su neznatni u odnosu na stanje koje je zabeleženo u ovoj godini, koja nije obuhvaćena izveštajem.

Što se tiče ukupno zabeleženih ilegalnih ulazaka migranata u EU, u Fronteksu kažu da je ih je ove godine više za trećinu. Svi ovi trendovi se mogu pripisati povećanju kretanja usled vakcinacije i manje opasnosti od kovida u odnosu na prošlogodišnji period.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd