Skip to main content
Milica Ademović

"RAISA MI TRASIRA PUT U BUDUĆNOST" Oglasila se Milica Adamović uoči transplantacije bubrega u Istanbulu

Foto: Instagram/Printscreen
Milica je zbog veoma teške situacije i bez drugog izbora, na društvenoj mreži "Instagram" uputila apel ljudima da joj pomognu, a donor bubrega trebalo je da bude 0+ krvna grupa.

U nedelju smo doputovale u Istanbul i ovo je za mene najvažnije putovanje, put koji mi znači život, put u budućnost koji mi otvara Raisa Lošić.

AKO OVAKO NASTAVIMO VIRUS ĆE OSTATI U ZEMLJI JOŠ GODINU-DVE DANA: Đerlek uputio apel građanima - to nije dovoljno!

AKO OVAKO NASTAVIMO VIRUS ĆE OSTATI U ZEMLJI JOŠ GODINU-DVE DANA: Đerlek uputio apel građanima - to nije dovoljno!

BRATSKA POMOĆ U ZLI ČAS: Srbija danas donira Libanu 40.000 doza vakcina protiv korone

BRATSKA POMOĆ U ZLI ČAS: Srbija danas donira Libanu 40.000 doza vakcina protiv korone

"ORGANIZAM PAMTI BORBU SA KORONOM" Dr Sofronić objašnjava šta se dešava kada nestanu antitela i kako će "raditi" treća doza

"ORGANIZAM PAMTI BORBU SA KORONOM" Dr Sofronić objašnjava šta se dešava kada nestanu antitela i kako će "raditi" treća doza

Verujem da sve ovo znači da ću posle 28 i po godina moći normalno da živim. Jutros su nam uradili vrlo važne, detaljne analize krvi, a potom su nam obema snimili pluća. Preostaje da nam lekari obave još neke precizne mikroanalize, pa ćemo do kraja ove nedelje znati da li smo potpuno kompatibilne. Od toga će zavisiti i kada će biti operacija. Dotada smo smeštene u jednom hotelu.

Ovo je za "Novosti" juče kazala Milica Adamović (30) iz Beograda koja je u nedelju ujutru otputovala u Istanbul na transplantaciju bubrega. Sa njom je krenula i Raisa Lošić (32) iz Novog Beograda, koja je odlučila da Milici da svoj bubreg i tako spase život mladoj ženi, rođenoj u Boru, koja se godinu i po posle rođenja suočila sa bolešću, ali i sa pogrešnim dijagnozama lekara, koje su, nažalost, dovele do toga da joj jedan bubreg bude odstranjen 2009, a da drugi sada radi sa svega 10 odsto. Ipak, za sumorne prognoze lekara da u takvom stanju neće moći još dugo da poživi, Milica veruje da će uskoro postati prošlost, zahvaljujući humanim ljudima u Srbiji koji su prikupili 160.000 evra za transplantaciju, ali pre svega zahvaljujući Raisi koja se odlučila da deo sebe da za Miličin život i budućnost.

- Nas dve smo optimisti i verujemo da će sve biti dobro. Slične smo i pozitivne osobe. Raisa je jedno predivna duša, zrači svojom energijom. Jednom rečju, jedinstvena je - rekla je Milica.

Ove dve hrabre žene, jednu rodom iz Bora, a drugu rođenu u Kninu a odraslu u Banatskom Brestovcu, sudbina je spojila 1. jula ove godine, nakon što je Milica na društvenim mrežama objavila apel za pomoć u kojem traži dobrovoljnog donora bubrega. U trenutku izuzetno važnom za Milicu, kada je trebalo da se pokaže da među nama ima plemenitih i kadrih da se uzdignu i da nesebično pomognu nekom koga ne poznaju, a ko bije svoju najveću bitku, bitku za život. Štaviše, iz njihovih nimalo lakih životnih puteva, koji su se sada dotakli i ukrstili, iznići će veliko delo za primer čovečnosti.

- Ceo moj život je bitka. Od 18. meseca života borim se da živim. Bilo je mnogo grešaka lekara, počev od prve koja je bila pogrešna... Iz Bora smo, zbog mog lečenja, prešli da živimo u Beogradu. otac mi je preminuo 2017. godine, sada živim sa majkom koja je operisala aneurizmu na mozgu i sa bratom koji ima posebne potrebe - iskrena je Milica.

Ni Raisu život nije mazio. Rođena je u Kninu, ali joj je detinjstvo obeležio rat...

- Imala je samo šest godina kada je iz rodnog grada došla u Srbiju. Dovele ju je baka, samo nekoliko dana pre početka zloglasne "Oluje". Srećom nije bila u koloni prognanika - rekla nam je Milica. - Ispričala mi je svoju sudbinu, ali ne želi da o tome mnogo govori... Sada živi u Beogradu i samohrana je majka devojčice i dečaka, ali njihov otac brine o njima dok smo nas dve ovde i mnogo mu hvala. Raisa radi za minimalac... I, bori se, ne kuka, ne traži pomoć, već gleda kome ona može da pomogne... Nema danas mnogo takvih ljudi, a ja sam imala sreću da je upoznam... Nemam reči - sa gotovo opipljivim divljenjem i zahvalnošću u glasu govorila je Milica.

Uverena u pozitivan ishod transplantacije kao i da su lepša strana života i mnogo godina druženja pred njima dvema i njihovim porodicama, Milica se juče iz Istanbula, još jednom zahvalila svima koji su joj kroz mnogobrojne humanitarne akcije pomogli da sakupi novac za operaciju.

Snaga humanosti i plemenitosti

Milica je zbog veoma teške situacije i bez drugog izbora, na društvenoj mreži "Instagram" uputila apel ljudima da joj pomognu, a donor bubrega trebalo je da bude 0+ krvna grupa. Osim toga, lekari su Milici prognozirali još oko šest meseci života, a za lečenje i dokumentaciju moralo je da se izdvoji dodatnih 50.000 evra. Milica je ponovo uputila apel građanima i postavila brojeve računa na koje može da se uplati novac. Akciji sakupljanja tada su pridružili fudbaleri Luka Jović i Nemanja Maksimović, kao i treća ličnost koja je želela da ostane anonimna. Tako je uz 160.000 evra za transplantaciju za Milicu obezbeđeno još 50.000 evra za sve analize.

DONORSKU KARTICU POTPISALA 2016.

Pre nekoliko godina, Raisa se iz Banatskog Brestovca preselila u Beograd. Zadivljujuće je što je dobrovoljni donor od 2016. godine, od tada ima donorsku karticu. Do sada, njena pomoć nikom nije bila potrebna, a sada će, evo, nesebično da pomogne meni. Videla je moj apel i priču na "Instagramu", kontaktirala sa mnom, i evo nas... - kaže Milica Adamović.

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd