Skip to main content
Zoran Đorđević

Ministar Đorđević EKSKLUZIVNO ZA SD o rezultatima borbe protiv rada na crno i mnogim drugim AKTUELNIM temama

Srbija Danas / Jelena Obradović
Naš štand na Media marketu danas je posetio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Sa njim smo razgovarali o velikom broju aktuelnih pitanja među kojima su borba protiv rada na crno i Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Zoran Đorđević
Srbija Danas / Jelena Obradović

Kakvi su rezultati borbe protiv rada na crno?

 - Tokom prvih devet meseci tekuće godine bilo je 51.602 nadzora. U istom periodu prošle godine bilo je 36.126 nadzora. Ove godine je dakle bilo 43 odsto više nadzora nego prošle. Od toga iz radnog odnosa 50.915 i neregistrovanih subjekata 687. Svi insprekcijski nadzori su nenajavljeni. U sivoj ekonomiji radnici su najviše oštećeni i zato država sprovodi oštre mere protiv rada na crno.

Ministarstvo je pokrenulo kontrolu rada na crno, dokle se stiglo sa tim?

- U inspekcijski nadzor za rad na crno ide se nenajavljeno i to je ključna razlika između onoga kako se radilo nekada i kako se radi sad. Sve su nenajavljene inspekcije, odluku o tome donosi direktor inspektorata. On određuje ko će gde da ide, nikada se ne ide iz istog mesta u isto mesto, povratna inspekcija je iz nekog drugog mesta i sve vreme postoji unutrašnja kontrola radi samih inspektora. Napravili smo sistem da imamo što manje mogućnosti sa bilo za zloupotrebu i sa naše i sa njhove strane. Koliko je vremena još potrebno da se iskoreni rad na crno? Dokle god radnici ne budu svesni toga da se njima najviše krše prava, da jeste država oštećena, ali država je oštećena zarad tih radnika, jer državi kada se uplaćuju porezi i doprinosi oni idu da taj radnik jednog dana ima za penziju. U ovom trenutku je oštećena država, ali kasnije taj radnik. I zdravstveno se finansira iz toga, pa svi mi nemamo bolnice zbog toga. Mi ovo sve što radimo, radimo zarad ukupnog dobra naših radnika. 

(UŽIVO) DRUGI DAN MEDIA MARKETA: Ugostili smo i ministra Đorđevića (FOTO)

Da li država vodi više računa o porodiljama nego pre?

U julu je 45.000 majki bilo na porodiljskom; 163.116 korisnika dečijeg dodatka, a kada je u pitanju roditeljski dodatak njega je primalo preko 60.000 lica. Godine 2008. 25 milijardi dinara bilo je izdvojeno za sve vidove pomoći porodiljama, 2012. bilo je izdvojeno 40 milijardi, a prošle godine 50 milijardi.

Zoran Đorđević
Srbija Danas / Jelena Obradović

Možete nas pratiti na našem Instagram profilu

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd