fbpx
Skip to main content
deca idu u školu

Od 1. septembra promene u osnovnim školama: Prvake i petake sačekaće ove promene

Foto: Profimedia
Promene i u školskom programu

Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola od 1. septembra učiće prema izmenjenom planu i programu, a za 22 predmeta u ponudi je 286 novih udžbenika.

Naj­vi­še iz­da­nja je za srp­ski, ma­te­ma­ti­ku i stra­ni je­zi­k, a pr­vi put su me­đu na­slo­vi­ma i 103 di­gi­tal­na šti­va.

Taj broj udžbenika su stručnjaci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) u protekla dva meseca pregledali i odobrili za ova dva razreda osnovne škole.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević
Tanjug/​Rade Prelić

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika ZUOV Dejana Milijić Subić rekla je da su se pred upravama škola prvi put našla i 103 digitalna izdanja koja su pregledana i odobrena za samo pola meseca, a u okviru projekta "Digitalne učionice", koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, a koristiće se u 2.000 učionica u Srbiji.

- Rokovi su bili kraći nego ikada. Uspeli smo i da pošaljemo primedbe izdavačima koje nepravilnosti u udžbenicima treba da otklone, ali nismo dobili povratne informacije da li su to i učinili. Sa digitalnim izdanjima neće biti problema, jer ih je lako menjati, a nadamo se da su naše stručne primedbe uvažene i da je sve što treba promenjeno u štampanim izdanjima - rekla je Milijić Subić.

Umetnička galerija u stoletnoj šumi: Zelenkovac kod Mrkonjić Grada

Kako se navodi, nastavnicima je ostalo pola meseca da daju konačnu reč šta će od ponuđenih izdanja koristiti u nastavi i to saopšte roditeljima.

Ukoliko se sa sindikatima sve uredi kako treba, najkvalitetniji nastavnici ne moraju da brinu za svoj posao, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da ni učenici neće trpeti zbog racionalizacije mreže škola, već da će samo pojedini direktori postati tehnološki višak.

On je u četvrtak rekao da je sa sindikatima u "odličnom savezu", kao i da vode brigu o ljudima koji ostaju bez posla, pre svega, zbog malog nataliteta.

knjige
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, višak u prosveti se, u velikoj meri podudara sa brojem nastavnika koji odlaze u penziju.

On je ponovio da mu je cilj ono što je obećao na početku mandata - da se uvede sistem kvaliteta rada i dodao da za početak postoji lakši metod da se razvrsta ko radi bolje, a ko lošije, a to su prosvetna zvanja. Šarčević je rekao i da se radi na tome da prosvetari od jeseni ulaze u prvo zvanje koje, prema njegovoj proceni, sigurno može da dostigne 20 do 25 odsto ljudi, koji bi samim tim išli u bolji platni razred.

Pokvareno meso zaplenjeno pre ulaska na srpsko tržište: Inspekcija odradila svoj deo posla, na potezu tužilaštvo

Kako kaže, druga i kompeksnija mera kvaliteta rada prosvetnih radnika je ishodno znanje, odnosno eksterno ocenjivanje i objasnio da će se kroz ishode učenika znati da li je nastavnik dobro radio - uzimaće se obzir eksterne ocene sa ocenama koje je učenicima dao profesor.

Time bi, kako je objasnio nastavnici legalnim putem, vremenom mogli da dođu i do četvrte kategorije u okviru svoje platne grupe, što je plata redovnog univerzitetskog profesora.

sveske
Foto: Profimedia/ilustracija

Govoreći o zahtevima prosvetnih radnika, ministar je ponovio da se za njihova prava "bori kao lav" i da je sve ovo vreme bio "veći sindikalac od svih njih".

Kada je reč o racionalizaciji mreže škola, Šarčević je kazao da ona ima zadatak da odražava potrebe stvarnosti i da Beograd danas ne može da ima 11 mašinskih škola, kao u vreme kada je mašinska industrija u glavnom gradu zapošljavala 29.000 mašinskih radnika.

- Ako imate u Apatinu srednju tehničku školu sa 700 đaka, i drugu tehničku školu sa 40 đaka, kakav je problem da oni pređu u veću školu. Pitanje je samo da li treba dva direktora, ja mislim da ne treba - naveo je Šarčević.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd