fbpx
Skip to main content
Ministarstvo prosvete

Ministarstvo nudi pomoć mladim istraživačima

Foto: Srbija Danas
Istraživači angažovani na fakultetima strahuju da će ostati bez posla ukoliko bude usvojen predloženi Nacrt zakona o nauci i istraživanju koji je predvideo da se istraživači zapošljavaju samo u institutima, a ne i na fakultetima

Dekan Fizičkog fakulteta profesor Ivan Belča kaže da je predlog zakona donet na brzinu i u neravnopravan položaj stavlja istraživače na fakultetima u odnosu na njihove kolege u institutima.

"Za institute je predviđeno institucionalno - stalno finansiranje, a za fakultete to nije predviđeno. To znači da istraživači na fakultetima gube posao", rekao je Belča za Tanjug.

On je pojasnio da je zakonom predviđeno da jedan deo istraživača pređe u institute, a da drugi deo "apsorbuju" fakulteti i da istraživače prevedu u nastavnička zvanja, odnosno zaposle ih kao asistente.

Дочек 2019: Novi Sad omladinska prestonica kulture (FOTO)

Belča, međutim, podseća da nije rešeno finasiranje fakulteta i da je u visokoškolskim ustanovama ograničen broj nastavnika i saradnika. 

- Na ovaj način se ograničava razvoj nauke na fakultetima - tvrdi Belča i dodaje da je rešenje u tome da se povuče Nacrt zakona i da se ustanovi zajednička komisija sastavljena od predstavnika univerziteta i instituta, kako bi se pripreo pravi model finansiranja nauke u Srbiji.

NOVA ERA TV-a JE POČELA! Serija "Black Mirror" nudi gledoacima mogućnost da sami menjaju tok priče!

Istraživači tvrde da bi ova mera pogodila gotovo 1.500 ljudi koji kao istraživači rade na fakultetima. 

Kako stoji na sajtu Ministarstva prosvete, javna rasprava o Nacrtu zakona o nauci i istraživanjima završava se danas, a državni sekretar resornog ministarstva profesor Vladimir Popović kaže da su takvim zakonskim rešenjem pokušali da prevaziđu nagomilane probleme u nauči, te da će svaka "smislena primedba" biti prihvaćena.

Vladimir Popović
Danas Conference Center

Dodaje da Srbija nema višak istraživača i da žele da svi koji su do sada bili angažovani ostanu da rade.

ministarstvo prosvete
Foto: Srbija Danas

Upitan šta će biti sa istraživačima na fakultetima, on je rekao da su oni i do sada bili angažovani na projektima, te primećuje i da bi bez ugovora o radu ostali i da nije produžen postojeći projektni ciklus.

- Želimo da istraživači na fakultetima normalno nastave da rade. Biće ponuđeno više opcija za njih. Jedna je da nastave da rade preko Fonda za nauku. Ponudićemo im poseban program i sugurnost na pet godina. Mislim da im nudimo mnogo veću sigurnost nego što su imali do sada - rekao je Popović za Tanjug.

Vučić uručio ugovore o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta: Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u ljude

On podseća da Zakon o visokom obrazovanju uređuje zapošljavanje na fakultetima, a ne Zakon o nauci, te pojašnjava da je zabluda da će institucionalno finansiranje važiti bezuslovno za sve institute. 

- To uopšte neće biti tako. Mi ćemo postaviti kriterijume institucionalnog finansiranja i za određeni period. Ne želimo da finansiramo institute koji nemaju uspeha na projektima Fonda za nauku -pojasnio je Popović.

Najavljuje i mogućnost spajanja pojedinih instituta, dok će neki, kaže, da se gase, ali će se osnivati i novi, posebno u oblasti tehničkih nauka.

- Imamo prostora da se osnivaju i instituti društvenih nauka tamo gde ih nema, recimo u Novom Sadu. Sa druge strane u Nišu i Kragujevcu nemamo nikakve institute - naveo je Popović.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
1 Beograd