fbpx
Skip to main content
korona virus

MNOGE U SRBIJI I DALJE MUČE RAZNA PITANJA I DILEME! Ovo su deset najvećih nedoumica vezanih za vakcine

Foto: Reuters
Masovna imunizacija je u toku

Vakcinacija je tema broj jedan u Srbiji, ali i svetu. Dok broj vakcinisanih u našoj zemlji (za razliku od nekih drugih) raste iz sata u sat i dostigao je gotovo 350.000, mnoge i dalje muče razna pitanja i dileme. Ovo su deset najvećih nedoumica vezanih za vakcine.

STRAŠNA SUDBINA RIALDE KADRIĆ: Umrla je na ulici baš kao i njena majka - detalji smrti glumice za kojom plače region

STRAŠNA SUDBINA RIALDE KADRIĆ: Umrla je na ulici baš kao i njena majka - detalji smrti glumice za kojom plače region

NEMAČKA ZBOG KORONE UVELA NOVE, RIGOROZNE MERE: Vraćaju Srbe sa granica, ulazak u zemlju nije dozvoljen NIKOME!

NEMAČKA ZBOG KORONE UVELA NOVE, RIGOROZNE MERE: Vraćaju Srbe sa granica, ulazak u zemlju nije dozvoljen NIKOME!

JEDINSTVO SRPSKOG NARODA: Film o moćnom ratniku i milosrdnom čoveku, Stefanu Nemanji

JEDINSTVO SRPSKOG NARODA: Film o moćnom ratniku i milosrdnom čoveku, Stefanu Nemanji

1. U čemu se razlikuju vakcine i da li su neke bezbednije od drugih?

Razlika je u načinu proizvodnje, nema bitnijih razlika u pogledu bezbednosti.

"Fajzerova" i "Modernina" su inovativne i prvi put se proizvode na ovakav način. reč je o tzv. genskim vakcina, kod kojih se, najjednostavnije rečeno, ćelijama u našem organizmu kroz vakcinu prenosi informacija kako da same sintetišu protein koji treba da stimuliše imunski odgovor na virus KOVID-19.

- Ne postoji opasnost da se novi genetički materijal unosi u organizam, jer nema gena - objasnila je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Fajzer
Foto: Profimedia

Kod ruske vakcine "sputnjik-V i "Astrazenekine" radi se o vektorskim vakcinama, dobijenim rekombinacijom genetičkog materijala bezopasnog adenovirusa (u prvom slučaju iz ljudskog u drugom iz organizma šimpanze) i gena koji kodira najpovršniju strukturu virusa KOVID-19.

Konačno, kineska vakcina koju proizvodi "Sinofarm", a ima je najviše u Srbiji, rađena je na klasičan način, tako što se umrtvljeni virus ubaci u naš organizam. Tom metodom rade se decenijama vakcine protiv gripa, hepatitisa...

2. Za koji uzrast je koja vakcina?

Trenutno, za onaj koji je učestvovao u kliničkim ispitivanjima. Ipak, proizvođači ubrzano testiraju svoje vakcine i na populaciji koja nije bila obuhvaćena, pa će se to uskoro promeniti.

Kako je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od kineskih stručnjaka dobijena je informacija da će "Sinofarmova" vakcina veoma brzo biti odobrena za primenu i kod dece (trenutno se daje samo satrijima od 18 godina). Ruski sputnjik-V ne daje se trenutno starijima od 60 godina, ali i to će se npromeniti najdalje za nekoliko meseci. Minimalni uzrast i za rusku i za "Fajzerovu" i "Moderninu" vakcinu je 16 godina.

3. Ko ne sme da primi vakcinu?

Oboleli od autoimunih bolesti, kao i osobe kompromitovanog imuniteta, čiji je organizam veoma slab, oni koji imaju istoriju teških alergija, alergični na komponente vakcine, objašnjava naš čuveni virusolog dr Ana Gligić.

Ana Gligić
Ana Gligić
Foto: Youtube/Printscreen/RAS televizija

Vakcina se ne daje ni onima koji u trenutku kada dođu da je prime imaju bilo koji simptom respiratorne infekcije, a preporuka je i da prođe bar mesec dana od izlečenja ukoliko je neko preležao koronu.

Ono što je važno istaći jeste da nema smetnje da vakcinu prime alergični na penicilin, perje kokošaka, bilo koju vrstu hrane...

4. Zašto se trudnicama ne preporučuje vakcinacija?

Samo iz jednog razloga: tokom kliničkih ispitivanja vakcine nisu davane trudnicama, jer se žurilo. To će biti ispitivano naknadno.

Srđa Janković
Srđa Janković
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Nijedna od raspoloživih vakcina do sada nije ispitivana na trudnicama, pa ne može da se savetuje trudnicama, osobe koje znaju da su trudne se ne vakcinišu. Bilo je slučajeva u svetu da su trudnice vakcinisane i ni kod jedne od njih se nije pokazala komplikacija - navodi imunolog dr Srđa Janković.

Izrael je, zasad, jedini u svetu odobrio da se vakcina ("Fajzerova") daje trudnicama i čak ih svrstao među prioritete.

Obistinio se svetski rat koji je Vučić najavio

Sve ono o čemu je još davno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada se obistinjuje. U toku je planetarni rat za vakcine, do kojih je teže doći nego do nuklearnog oružja. Poređenje sveta sa Titanikom, koji tone, a svako pokušava da spase sebe, koje je izneo naš šef države pokazuje se kao tačno.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Evropska unija žestoko se sukobila sa "Fajzerom", nakon što su Amerikanci smanjili dogovorene (i plaćene) isporuke vakcina, a još gori rat vodi se sa "Astrazenekom". Tako je juče, kao udarna preneta vest da se britansko-švedska farmaceutska kompanija povukla sa sastanka sa čelnicima EU, zakazanog da bi se razgovaralo o isporukama vakcine tog proizvođača. Izvor Rojtersa iz BrisJEDINSTVO SRPSKOG NARODA: Film o moćnom ratniku i milosrdnom čoveku, Stefanu Nemanji
ela potvrdio je da će EU insistirati da se ova kompanija vrati za pregovarački sto i objasni zbog čega se kasni sa isporukama vakcina.

U ponedeljak je iz EU najavljeno uvođenje kontrole na izvoz vakcina koje su proizvedene na teritoriji zemalja članica.

5. Kako se ponašati pre i posle vakcinacije?

Ukratko: potpuno normalno. Prema rečima epidemiologa dr Branislava Tiodorovića jedino bi trebalo izbegavati teške fizičke napore neposredno posle vakcinacije. Ali, i to više kao meru predostrožnosti.

6. Da li će od vakcinisanja zavisiti mogućnost da putujete?

Više nema nikakve dileme da hoće. Posebno u slučaju zemalja koje važe za turističke destinacije. Grčka je već objavila da će samo vakcinisani moći bez ikakvih uslova da uđu u tu državu, Island je juče izdao prvi KOVID pasoš, avio-kompanije su najavile da će potvrdu o vakcinaciji staviti među obavezu za ukrcavanje u avion (druga mogućnost ostaće negativan PCR test), i tako dalje.

7. Štite li vakcine protiv mutiranih sojeva korone?

Gotovo svi proizvođači tvrde da je tako, ali stručnjaci upozoravaju da za to još nema čvrstih dokaza. Najpoštenija je, izgleda, bila američka kompanija "Moderna", iz koje su pre dva dana saopštili da rade na pojačanju vakcine protiv soja otkrivenog u Južnoj Africi, nakon što je otkriveno da je manje efikasna protiv ove mutacije.

Moderna vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija
8. Da li se sve vakcine daju u dve doze?

Ne. Istina, sve koje su trenutno u upotrebi podrazumevaju vakcinu i revakcinu, međutim, uskoro će biti odobrena vakcina američke kompanije "Džonson & Džonson". Ona se daje u jednoj dozi, a sledeće nedelje biće objavljeni rezultate treće faze ispitivanja. Registracija se očekuje najdalje za mesec dana. I Kubanci su najavili da prave vakcinu u jednoj dozi.

9. Koliko vremena treba da prođe posle vakcinacije da bismo bili zaštićeni?

Procene su, objašnjavaju imunolozi, različite kod različitih vakcina. Generalno govoreći, delimični imunitet stiče se posle primanja prve doze i zavisi najviše od odgovora u organizmu onog ko primi vakcinu. Potpuni imunitet stiče se od sedam do deset dana nakon primanja druge doze. I tu su moguća individualna odstupanja.

10. Da li oni koji planiraju u skorije vreme da prave decu smeju da prime vakcinu?

- Što se tiče planiranja trudnoće, razumno je nakon primanja vakcine odložiti trudnoću na neko vreme, ali veoma je važno istaći da su krajnje besmislene izjave, čak i pojedinih lekara, da treba čekati godinu dana nakon vakcinisanja za trudnoću. Besmislice pričaju i oni koji govore da ko primi vakcinu neće moći da ostane u drugom stanju - poručio je imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd