fbpx
Skip to main content
prvi svetski rat

MOĆNA PORUKA PLANjANA SA ZEBRNjAKA: Dok srpski narod srpski govori i srpski diše (FOTO)

Foto: Dušan Marić
Danas o održavanju spomen kompleksa brigu vodi ambasada Srbije u Skoplju. Čuvari Zebrnjaka su braća Toni i Goran Jovanović iz obližnjeg sela Tromeđa.

Juče je delegacija opštine Velika Plana, u kojoj su bili Dušan Marić, predsednik Skupštine opštine Velika Plana, odbornik Dejan Pisarević i ugledni privrednici Časlav Denković i Dejan Pavković, posetila Zebrnjak kod Kumanova, u Severnoj Makedoniji i položila venac na spomenik srpskim vojnicima i oficirima koji su poginuli u Kumanovskoj bici, najznačajnijoj vojnoj operaciji u Prvom balkanskom ratu.

VRBAS IMA PEKARU ZA PONOS: Besplatan hleb za one koji nemaju novca da ga kupe

VRBAS IMA PEKARU ZA PONOS: Besplatan hleb za one koji nemaju novca da ga kupe

BEOGRAD I DALJE PRVI NA "CRNOJ LISTI" Ni ostali gradovi nisu pošteđeni korone, pogledajte novi PRESEK

BEOGRAD I DALJE PRVI NA "CRNOJ LISTI" Ni ostali gradovi nisu pošteđeni korone, pogledajte novi PRESEK

STIGLI POSLEDNJI PODACI IZ SVETA: Borimo se kao lavovi protiv korone, Vlada Srbije objavila podatke o vakcinaciji

STIGLI POSLEDNJI PODACI IZ SVETA: Borimo se kao lavovi protiv korone, Vlada Srbije objavila podatke o vakcinaciji

- Ponosu srpskog roda, junacima sa Kumanova, opština Velika Plana - piše na vencu.

Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

U spomen knjigu Planjani su zapisali sledeće reči: 

- Dok srpski narod srpski govori i srpski diše neće vas zaboraviti, već će vas se sećati sa ponosom i tugom. Sa ponosom, zato što je u slavnoj istoriji srpskog roda vaše junaštvo svetionik koji pokazuje kako se bori i gine za slobodu otadžbine i svog naroda. Sa tugom, zato što Stara Srbija, vekovni srpski krajevi, za čiju slobodu i povratak u okrilje srpske države ste se žrtvovali, sada nisu u otadžbini. Ali ko ima nadu ima sve. Oteto je zauvek izgubio samo onaj ko se pomirio sa gubitkom i zaboravio.

Dušan Marić
Foto: Dušan MArić

Delegacija Velike Plane je Zebrnjak posetila zajedno sa predsednikom Srpske zajednice u Severnoj Makedoniji Gordanom Jović Stojkovski, generalnim sekretarom te organizacije Emilijom Tasić, predsednikom Zajednice za region Tetova Primislavom Stanojevićem, generalnim sekretarom Demokratske partije Srba u Makedoniji Sašom Nikolićem i predsednikom opštinskog odbora te političke partije u Kumanovu Vladimirom Stojanovićem.

dušan marić
Foto: Dušan Marić

Kumanovska bitka vodila se 23. i 24. oktobra 1912. godine između Prve armije srpske vojske, kojom je komandovao Radomir Putnik i Vardarske armije, pod komandom Zeki paše. Na bojnom polju ostalo je 687 mrtvih, 3.280 ranjenih i 597 nestalih srpkih vojnika, dok su Turci imali 1.200 mrtvih, 3.000 ranjenih i 327 zarobljenih vojnika.

Nakon početne inicijative Osmanlija, srpska vojska je drugog dana krenula u kontranapad, bitku prelomila u svoju korist i Turke naterala u haotično odstupanje prema jugu Makedonije. Dva dana kasnije srpska vojska je bez borbe ušla u Skoplje.

dušan marić
Foto: Dušan Marić

Spomen kosturnica na brdu Zebrnjak, delo beogradskog arhitekte Momira Korunovića, u kojoj počivaju posmrtni ostaci 400 poginulih srpskih vojnika, završena je 1937. godine. U Drugom svetskom ratu, 24. maja 1942. godine,  domaći bugaraši i vojnici okupatorske bugarske armije minirali su spomenik, sve dok nisu porušili njegov simbol – kulu visoku 48,5 metara, na čijoj sredini se nalazila kapela a na vrhu srpski grb sa orlovima i krst.  

Bio je to najviši spomenik na Balkanskom poluostrvu, koji se video čak sa železničke stanice u Preševu. Kosturnica i kapela, koje su bile u vrlo zapuštenom stanju, obnovljene su 1912. godine sredstvima Republike Srbije.

dušan marić
Foto: Dušan Marić

Nakon Zebrnjaka delegacija Velike Plane posetila je manastir svetog Đorđa u Starom Zagoričanu, koji je zadužbina kralja Milutina iz 1312. godine i isposnicu u kojoj je 28 godina boravio sveti Prohor Pčinjski, srpski svetitelj iz 11 veka.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd