fbpx
Skip to main content
Crkva

Moskva ili Carigrad pitanje je sad: Vladike SPC biraju između RUSIJE I ZAPADA

Foto: Profimedia/ilustracija
Vladike se izjašnjavaju ko je uz Ruse, a ko je uz Grke. Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje će započeti 6. novembra, obeležiće diskusija o raskolu koji se nedavno desio pravoslavlju, zbog sukoba na relaciji Moskva-Carigrad.

Kako se saznaje od izvora, ta tema će biti dominantna, iako je ova sednica Sabora prvobitno bila zakazana iz drugih razloga, tačnije zbog verske nastave i problema sa kojim se suočavaju veroučitelji. Kako je Sabor zakazan u maju, plan je bio da traje samo dan ili dva, a sada je izvesno da će trajati bar duplo duže. Jedna tema će sigurno biti i Kosovo.

HRVATI POTPUNO IZGUBILI RAZUM: U Jasenovcu su pobijane USTAŠE, a ne Srbi! Sramna izjava Hebranga

- Patrijarh se iz Afrike vraća 4. novembra i upravo zbog Sabora je za tada tempirao povratak. Tema će sigurno biti ovo što se dešava u pravoslavlju i SPC će zauzeti jasan stav, moguće i doneti odluku kojoj će se strani prikloniti - Moskvi ili Carigradu, navodi izvor.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Foto: Profimedia

Verski analitičar Željko Injac uveren je da će Sabor imati stav da je postupak vaseljenskog patrijarha, koji je dodelio autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, nekanonski.

- SPC ima tradicionalno dobre odnose sa Ruskom crkvom, ali i korektne odnose sa Carigradskom patrijaršijom. Naša crkva je upozoravala carigradskog patrijarha da ne čini to što je učinio i ona ostaje pri stavu da to nije dobra odluka, ne slažemo se sa njom, ali ne verujem da će otvoreno ući u sukob sa njim, kao što je uradila Ruska crkva. Za to je potrebna politička inicijativa, velike političke sile su se umešale u to što se dešava u pravoslavlju - kaže analitičar, pa nastavlja:

SKANDAL na fakultetu u Novom Sadu: Studiraju na srpskom, a neće da GOVORE SRPSKI

- Činjenica je da vladike nikada nisu jednoglasne i sigurno neće biti jednoglasne ni po ovom pitanju. Nije tu stvar samo ko je čiju učenik, ruski ili grčki, evo na primer Irinej bački je bio grčki đak, ali potpuno, a pre dve godine okrenuo se ka Moskvi. To su stvari ličnog rezona, većina episkopa smatra da to što je uradio Carigrad nije dobro - smatra Injac.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd