fbpx
Skip to main content
Crkva

Moskva ili Carigrad pitanje je sad: Vladike SPC biraju između RUSIJE I ZAPADA

Foto: Profimedia/ilustracija
Vladike se izjašnjavaju ko je uz Ruse, a ko je uz Grke. Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje će započeti 6. novembra, obeležiće diskusija o raskolu koji se nedavno desio pravoslavlju, zbog sukoba na relaciji Moskva-Carigrad.

Kako se saznaje od izvora, ta tema će biti dominantna, iako je ova sednica Sabora prvobitno bila zakazana iz drugih razloga, tačnije zbog verske nastave i problema sa kojim se suočavaju veroučitelji. Kako je Sabor zakazan u maju, plan je bio da traje samo dan ili dva, a sada je izvesno da će trajati bar duplo duže. Jedna tema će sigurno biti i Kosovo.

HRVATI POTPUNO IZGUBILI RAZUM: U Jasenovcu su pobijane USTAŠE, a ne Srbi! Sramna izjava Hebranga

- Patrijarh se iz Afrike vraća 4. novembra i upravo zbog Sabora je za tada tempirao povratak. Tema će sigurno biti ovo što se dešava u pravoslavlju i SPC će zauzeti jasan stav, moguće i doneti odluku kojoj će se strani prikloniti - Moskvi ili Carigradu, navodi izvor.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Foto: Profimedia

Verski analitičar Željko Injac uveren je da će Sabor imati stav da je postupak vaseljenskog patrijarha, koji je dodelio autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, nekanonski.

- SPC ima tradicionalno dobre odnose sa Ruskom crkvom, ali i korektne odnose sa Carigradskom patrijaršijom. Naša crkva je upozoravala carigradskog patrijarha da ne čini to što je učinio i ona ostaje pri stavu da to nije dobra odluka, ne slažemo se sa njom, ali ne verujem da će otvoreno ući u sukob sa njim, kao što je uradila Ruska crkva. Za to je potrebna politička inicijativa, velike političke sile su se umešale u to što se dešava u pravoslavlju - kaže analitičar, pa nastavlja:

SKANDAL na fakultetu u Novom Sadu: Studiraju na srpskom, a neće da GOVORE SRPSKI

- Činjenica je da vladike nikada nisu jednoglasne i sigurno neće biti jednoglasne ni po ovom pitanju. Nije tu stvar samo ko je čiju učenik, ruski ili grčki, evo na primer Irinej bački je bio grčki đak, ali potpuno, a pre dve godine okrenuo se ka Moskvi. To su stvari ličnog rezona, većina episkopa smatra da to što je uradio Carigrad nije dobro - smatra Injac.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd