fbpx
Skip to main content
Klub

MOŽEMO DA SE NADAMO MANIFESTACIJAMA NA OTVORENOM? Da li nas koncerti čekaju već početkom proleća?

Foto: Profimedia/ilustracija
Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja

Iako je situacija sa korona virusom i dalje vrlo nestabilna širom Evrope, mnoge zemlje se nadaju da će ubrzana vakcinacija krajem proleća omogućiti popuštanje najstrožijih mera i omogućiti vraćanje normalnom životu.

Privredni sektori koji čiji je rad ugrožen već skoro godinu dana sa velikim nestrpljenjem očekuju postepena otvaranja.

KAKO VAKCINA DELUJE NA NAŠE TELO? Dr Gligić objasnila i kako antitela "napadaju" virus pa najavila NOVI TALAS korone

KAKO VAKCINA DELUJE NA NAŠE TELO? Dr Gligić objasnila i kako antitela "napadaju" virus pa najavila NOVI TALAS korone

SITUACIJA PONOVO PRETEĆA: U prokupačkoj bolnici hospitalizovano 22 pacijenta, 18 na kiseoniku

SITUACIJA PONOVO PRETEĆA: U prokupačkoj bolnici hospitalizovano 22 pacijenta, 18 na kiseoniku

SVE ŠTO NISMO ZNALI O ANTITELIMA: Dr Gnjatović dala odgovor - da li duže traju prirodna ili ona nakon vakcine?

SVE ŠTO NISMO ZNALI O ANTITELIMA: Dr Gnjatović dala odgovor - da li duže traju prirodna ili ona nakon vakcine?

Najoptimističnija je Velika Britanija koja je objavila da planira povratak masovnih okupljanja, koncerata i festivala u punim kapacitetima od 21. juna.

Nakon što su Nemačka, Holandija, Švajcarska i Austrija najavile povratak masovnih događaja za predstojeće leto, Velika Britanija je najavila da će već sredinom maja dozvoliti događaje do 10.000 ljudi, dok će 21. juna u ovoj zemlji biti ukinuta sva ograničenja u vezi sa masovnim okupljanjima, noćnim klubovima, koncertima i festivalima, bez obaveze za držanjem fizičke distance.

Kako prenosi većina ostrvskih medija premijer Boris Džonson predstavio je plan ukidanja restrikcija koje će se sprovoditi kroz četiri faze u sledeća četiri meseca.

Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja, što je posebno važno za celu evropsku, pa tako i srpsku festivalsku scenu.

Zdravko Vulin iz EXIT organizacije kaže da su njihove želje i očekivanja da se do kraja proleća potpuno otvorimo, što znači da se dozvole masovna okupljanja, događaji na otvorenom i u zatvorenom u punim kapacitetima i bez obaveze držanja fizičke distance.

Egzit 2017 - Dance arena
Egzit 2017 - Dance arena
Foto: Srbija Danas

- Do te faze dolazi se postepenim popuštanjem mera u strogo definisanim kriterijumima, sa pravilima koja važe isto za sve. Ovakav, odgovoran pristup, omogućio bi početak rada i ranije, verujemo s prvim danima proleća - navodi Vulin.

Organizatori muzičkih i kulturnih dešavanja u Srbiji smatraju da nakon što se Srbija smestila među vodeće zemlje sveta kada je masovna vakcinacija u pitanju, više ne postoje nikakve prepreke da i Vlada Srbije donese sličan plan otvaranja po uzoru na Veliku Britaniju koji bi predvideo potpuno otvaranje zemlje pre kraja proleća ove godine.

Takođe, imajući u vidu da je manifestaciona privreda jedina delatnost koja je zabranjena već skoro godinu dana, neophodno je doneti usmerene pakete finansijske pomoći ovoj najugroženijoj privrednoj grani.

- Svi smo izgubili ovom pandemijom. Muzika je život. Izgubljene su milijarde dinara, mnoge kompanije su dovedene do ruba bankrota, za mnoge je upitna i budućnost, ugrožena im je egzistencija i uskraćeno pravo na rad. Pritom tu ima mnogo indirektne štete, najviše u sektorima turizma i ugostiteljstva na čije poslovanje festivali i koncerti direktno utiču - naglašava Vulin.

EXIT kao i mnogi drugi organizatori manifestacija deo su akcije "Inicijativa za život domaće muzičke scene", pokrenute od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd