fbpx
Skip to main content
koronavirus

MOŽEMO U KUPOVINU, ALI POD ODREĐENIM USLOVIMA: U tržnim centrima neće raditi svi objekti, ove stvari su OBAVEZNE

Foto: Profimedia/SD/ilustracija
Krizni štab odlučio je danas da se tržni centri ponovo otvore, ali ova odluka ipak ne znači da će posetioci moći da uživaju u svim sadržajima koje ovi objekti nude.

Prema odluci Kriznog štaba, tržni centri ponovo će otvoriti vrata kupcima 12. aprila sa radnim vremenom do 22 sata. Kao i do sada, maske će biti obavezne za sve posetioce, ali i za zaposlene.

DOKTORKA UPOZORAVA: Ovo MORATE da znate ako uzimate vitamin D3!

DOKTORKA UPOZORAVA: Ovo MORATE da znate ako uzimate vitamin D3!

KADA BISMO MOGLI U GRČKU NA MORE: Dr Tiodorović dao odgovor, ali jedan uslov se MORA ISPUNITI

KADA BISMO MOGLI U GRČKU NA MORE: Dr Tiodorović dao odgovor, ali jedan uslov se MORA ISPUNITI

NISU SVI BILI ZA NOVE MERE - TIODOROVIĆ IMA JASAN STAV: Za otvaranje ugostiteljskih objekata USLOV je samo jedan

NISU SVI BILI ZA NOVE MERE - TIODOROVIĆ IMA JASAN STAV: Za otvaranje ugostiteljskih objekata USLOV je samo jedan

Ipak, do daljeg neće biti otvoreni ugostiteljski objekti unutar tržnih centara, što znači da kafići i restorani neće moći da primaju goste.

Kada bi to moglo da se dogodi? Ako se nastavi pad broja zaraženih, možda bi sledeće nedelje moglo da se razgovara o otvaranju unutrašnjosti lokala. To je potvrdio i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

- Tržni centri mogu da rade od ponedeljka. I dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti koji su u zatvorenom prostoru. Nadamo se da ćemo i o tome moći da razmišljamo sledeće nedelje - naveo je on nakon sednice Kriznog štaba.

Šoping
Šoping
Foto: Profimedia

Prema ranijim najavama, datum kada bi unutrašnjost ugostiteljskih objekata mogao da bude otvoren je 19. april, međutim, ta odluka danas na Štabu nije doneta.

Pored otvaranja tržnih centara, Krizni štab danas je doneo još jednu odluku, vezanu za povratak đaka u škole. Oni bi u školske klupe trebalo da se vrate od 19. aprila, ali to je uslovljeno je još jednom proverom epidemiološke situacije.

Ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra. To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Kakvo je stanje sa brojem zaraženih?

Već nekoliko dana brojke su padu ako poredimo sa brojem zaraženih sedam ranije.

Tako je juče u Srbiji pozitivno testirano 3.625 osoba, što je u odnosu na četvrtak prošle nedelje više od 1.000 manje. U četvrtak 01.04. imali smo 4.810 zaraženih, odnosno 1.185 više nego juče.

korona virus
Foto: Reuters

Ako poredimo rezultate od srede, pad je još osetniji. Ove srede zabeleženo je 3.615, a prošle 31.03. čak 5.107 novozaraženih, što je za 1.492 više nego juče.

Taj pad naosetniji je u prestonici, koja je nedeljama unazad, bila i najveće žarište. I dalje jeste, ali posle mnogo vremena, broj novoobolelih u Beogradu pao je ispod 1.000. U odnosu na raniji period kada je svakog dana u Beogradu bilo 30 do 40 odsto zaraženih od ukupnog broja na novou cele države, poslednjih dana taj procenat se kreće između 20 i 22 odsto.

Dr Kon smatra da je to zaslužna kombinacija rezultata vakcinacije i mera.

- Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništva je vakcinisano. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i sada se jasno vidi usporavanje i pad - rekao je.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd