fbpx
Skip to main content
Bombardovanje

NA DANAŠNJI DAN ALEKSINAC JE ZAVIJEN U CRNO: Izgubljene živote ne zaboravljamo ni posle 22 godine (VIDEO)

Foto: Profimedia
Prošlo je tačno 22 godine, od kada je počelo NATO bombardovanje naše zemlje.

Ni posle tolikih godina ne zaboravljamo zlo koje je našoj zemlji učinjeno, kao ni brojne građane koji su izgubili svoje živote ,niti ćemo ikada.

PREMINUO HEROJ SA KOŠARA: Komandir Zlatko Solunac se pridružio nebeskoj četi, Srbija će ga večno pamtiti!

PREMINUO HEROJ SA KOŠARA: Komandir Zlatko Solunac se pridružio nebeskoj četi, Srbija će ga večno pamtiti!

USPON I PAD "PORODICE": Sve je počelo čuvenim Slobinim govorom na Gazimestanu - gde su završili posle 5.oktobra? (FOTO/VIDEO)

USPON I PAD "PORODICE": Sve je počelo čuvenim Slobinim govorom na Gazimestanu - gde su završili posle 5.oktobra? (FOTO/VIDEO)

IZDANJE KOJE NIKAD NIJE IZAŠLO! Dok su u štampariji slagali ove redove, Hitlerovi piloti startovali su motore bombardera

IZDANJE KOJE NIKAD NIJE IZAŠLO! Dok su u štampariji slagali ove redove, Hitlerovi piloti startovali su motore bombardera

U tom jezivom činu, koji je nad Saveznom Republikom Jugoslavijom trajao 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, tteško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Jedan od jezivijih i tragičnijih dana svakako je današnji dan, dan kada je Aleksinac zavijen u crno.

Na ovaj dan, 5. aprila tačno u 21ː35 bombardovan je civilni deo grada, sa sedam projektila pogođene su dve centralne gradske ulice, poginulo je 11 i povređeno 50 građana. Tog dana, samo u jednom naletu NATO aviona, srušeno je više od 700 stambenih objekata, a znatno je oštećena, pored ostalih i zgrada Doma zdravlja i Hitne pomoći. 

Uništeno je 35 porodičnih kuća i 125 stanova, autobuska stanica i privredni objektiː Кonfekcija „Morava”, „Betonjerka” i Ugostiteljsko-turističko preduzeće. Jedna od bombi je sa lica zemlje zbrisala Ulicu Dušana Trivunca sa šest porodičnih kuća, a deset je uništeno u Ulici Vuka Кaradžića.

NATO lovci F15
Foto: Profimedia/ilustracija

Predstavnici NATO-a u Briselu su svetskoj javnosti su bombardovanja Aleksinca 5. aprila 1999. pravdali „tehničkom greškom”, tvrdeći da je meta bila kasarna nadomak grada. Кanadski general Luis Mekenzi je tada po obilasku ruševina izjavio: „Zločin je počinjen nad civilnim stanovništvom, nad mirnim građanima, u njihovim porodičnim domovima, na prostorima gde nema apsolutno nijednog vojnog objekta”.

Nakon razornog bombardovanja koje je zadesilo Aleksinac 5. aprila 1999, u delu svetske javnosti ovaj grad je nazivan „srpskom Hirošimom”.

Nažalost, Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. Od posledica ovog bombardovanja, poginulo je troje civila, srušeno je na desetine kuća i zgrada, uništeni su skoro svi privredni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd