fbpx
Skip to main content
beba

DETALJAN SPISAK: Sve bolesti na koje se bebe testiraju pri otpustu iz porodilišta

Foto: Profimedia
Radi se o dva urođena oboljenja

Testiranje novorođenčadi na tzv. Gatrijev test, kojim se dijagnostikuju fenilketonurija i hipotireoza, omogućeno je pri otpustu iz porodilišta u KC Vojvodine, dok je donedavno praksa bila da se beba dovodi na uzorkovanje između petog i osmog dana života na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Mozzart stipendira, ti treniraš sa Željkom Rebračom!

Mozzart stipendira, ti treniraš sa Željkom Rebračom!

MILORAD OTIŠAO NA PECANJE, PA GA ZATEKLA ŠOK SCENA: Pogledajte šta mu se uvuklo u kola (FOTO)

MILORAD OTIŠAO NA PECANJE, PA GA ZATEKLA ŠOK SCENA: Pogledajte šta mu se uvuklo u kola (FOTO)

ZAPLAKALO 26 BEBA U NOVOM SADU! Predivan dan za celu Srbiju

ZAPLAKALO 26 BEBA U NOVOM SADU! Predivan dan za celu Srbiju

Tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno zbog epidemiološke situacije, uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se, inače, leče na Institutu.

U saopštenju Kliničkog centra Vojvodine navodi se da je unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada, u saradnji sa sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo KCV, omogućeno da se novorođenčad uzorkuju pri otpustu iz porodilišta.

- Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će se obaveštavati telefonom, a ponavljanje testa će se kao i do sada raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, stoji u saopštenju. Ističe se da su sve navedene aktivnosti sprovedene u cilju zaštite ove osetljive populacije - navodi se u saopštenju.

Program neonatalnog skrininga na fenilketonuriju i hipotireozu, tzv. Gatrijev test, se na Institutu sprovodi od 2002. godine za svu novorođenčad rođenu na teritoriji cele Vojvodine.

Radi se o dva urođena oboljenja, koja, ako se dijagnostikuju na vreme i započne odgovarajuća terapija, ne utiču na dalji rast i razvoj deteta.

Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Ovaj skrining je pridodat neonatalnom skriningu na fenilketonuriju i hipotireozu i obavlja se ukoliko su se roditelji sa tim složili i potpisali informativni pristanak.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd