fbpx
Skip to main content
kiša u Beogradu

Na primorju duva ORKANSKA BURA sa udarima i do 191 kilometar na čas, besne i požari, a evo kakvi se VREMENSKI ŠOKOVI OČEKUJU U SRBIJI

Foto: Profimedia/ilustracija
Nezampaćeno jak vetar zahvatio je čitav region tokom minule noći i od tada ne prestaje da izaziva nezgode i štetu širom Balkana

Nevreme, olujni udari i niske temperature nisu zaobišli ni Srbiju, te je širom zemlje ledeni dan, a ponegde se očekuju i snežne padavine. Dokle će trajati vremenske nepogode i šta je njihov uzrok, objašnjavaju meteorolozi.

Naime, u delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena, a rekordna jačina udara vetra zabeležena je u Makarskoj i iznosi čak 191 kilometar na čas. U ranim jutarnjim časovima u Splitu je orkanska bura bila jačine 176 kilometara na čas.

"A sad Mirsoni pali": Šabanov vozač je sahranjen, a potresne reči njegove supruge PARAJU DUŠU

"A sad Mirsoni pali": Šabanov vozač je sahranjen, a potresne reči njegove supruge PARAJU DUŠU

Nesvakidašnji vremenski uslovi izazvali su haos, zaustavili saobraćaj, a oborena stabla drveća i potopljene jahte najbolje govore o ozbiljnosti situacije.

Slična situacija je i u ostalim državama regiona. U Mostaru se beleže udari vetra jačine do 100 kilometara na čas, dolazi do lomljenja i oboranja stabala drveća, a snažan orkanski vetar uspeo je i da prevrne šleper.

Delovi Trebinja su ostali bez struje, uništeni su parkovi i bazeni, dok su neke kuće ostale i bez krovova. Na svet to, požar u selu Bobovišta u federalnoj opštini Ravno ubrzano se širi prema Trebinju u Republici Srpskoj i prema dubrovačkom području u Hrvatskoj.

Na teritoriji Crne Gore vetar je pričinio veliku štetu u više gradova. U Herceg Novom orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas dovela je do oštećenja elektromreže, u Baru je oborena velika skela na gradilištu, u Igalu je krov zatvorenog bazena propao i završio u bazenu, dok širom države vetar lomi i obara stabla i skida fasade sa zgrada.

POZITIVNE VESTI: Grip se najzad primirio

POZITIVNE VESTI: Grip se najzad primirio

Jak vetar je tokom noći izazvao veliku štetu i u Prištini i okolini, te je u selu Surki došlo i do pucanja električnih provodnika, a u Lapatici i Podujevu vetrovi su izazvali požar u kući.

Iako za sada nema informacija da je vetar u Srbiji izazvao veću štetu, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na sneg i jak mraz na području Srbije, za 23. i 24. februar.

- Danas je u većem delu Srbije ledeni dan. U Vojvodini i na planinama duvaće jak severoistočni vetar, koji će od sredine dana slabiti. U nižim predelima centralne, istočne i južne Srbije očekuje se manje povećanje visine snežnog pokrivača, a u planinskim predelima mećava. Posle podne prestanak padavina. Sutra umeren i jak jutarnji mraz sa temperaturom ponegde i ispod -10 stepeni - upozorava RHMZ.

Šta je uzrok ovog nezapamćenog nevremena?

- Iznad centralne Evrope ojačao je snažni anticiklon zbog čega je vazdušni pritisak u Srbiji u osetnijem porastu i već je iznad normale. Iznad Jonskog mora trenutno se nalazi ciklon, a to što se nalazimo između ova dva sistema dovelo je do jakog vetra i nevremena - objasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

- U petak, 22. februara, počelo je premeštanje oblačnog sistema sa kišom sa severa, a on je bio u sklopu premeštanja hladnog fronta - objašnjava Đurić, napominjući da je ovo uzrokovalo da temperatura tokom dana bude u stalnom padu, te da tokom noći padne u minus i to na teritoriji cele države.

OLUJNI VETAR NAPRAVIO HAOS I U SRBIJI: U Nišu obarao drveća, uništeno SEDAM automobila (FOTO)

OLUJNI VETAR NAPRAVIO HAOS I U SRBIJI: U Nišu obarao drveća, uništeno SEDAM automobila (FOTO)

- Imali smo udare severnog i severozapadnog vetra u petak, a najjači udari zabeleženi su u Vojvodini i iznosili su 80 kilometara na čas - kaže Đurić.

On ističe da je vetar sada oslabio, na severu zemlje vreme je vedro i suvo, dok se južno od Beograda sneg i dalje održao. Iako je cela Srbija i dalje u minusu, primetno je otopljenje u odnosu na jutarnje temperature. Maksimalna dnevna temperatura u većem delu države iznosiće od -5 do -1 stepen.

Na planinama je situacija najkritičnija, kaže Đurić, s obzirom na snežne padavine, koje u kombinaciji sa jakim vetrom mogu napraviti velike snežne nanose, te zaustaviti saobraćaj i napraviti štetu.

- Kopaonik je trenutno najhladniji sa temperaturom -15 stepeni. Ipak, subjektivni osećaj je da je mnogo hladnije, jer su i udari vetra najjači na Kopaoniku - objasnio je Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima, posle Kopaonika i planinskih predela, Vojvodina je i dalje najkritičnija kada je jačina vetra u pitanju.

Premda se već sutra očekuje blagi porast temperature, održaće se hladno vreme sa temperaturama koje će u većem delu zemlje biti u minusu.

Ipak, već od ponedeljka sledi otopljenje, sa maksimalnom dnevnom temperaturom i do 10 stepeni.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd