fbpx
Skip to main content
kiša u Beogradu

Na primorju duva ORKANSKA BURA sa udarima i do 191 kilometar na čas, besne i požari, a evo kakvi se VREMENSKI ŠOKOVI OČEKUJU U SRBIJI

Foto: Profimedia/ilustracija
Nezampaćeno jak vetar zahvatio je čitav region tokom minule noći i od tada ne prestaje da izaziva nezgode i štetu širom Balkana

Nevreme, olujni udari i niske temperature nisu zaobišli ni Srbiju, te je širom zemlje ledeni dan, a ponegde se očekuju i snežne padavine. Dokle će trajati vremenske nepogode i šta je njihov uzrok, objašnjavaju meteorolozi.

Naime, u delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena, a rekordna jačina udara vetra zabeležena je u Makarskoj i iznosi čak 191 kilometar na čas. U ranim jutarnjim časovima u Splitu je orkanska bura bila jačine 176 kilometara na čas.

"A sad Mirsoni pali": Šabanov vozač je sahranjen, a potresne reči njegove supruge PARAJU DUŠU

"A sad Mirsoni pali": Šabanov vozač je sahranjen, a potresne reči njegove supruge PARAJU DUŠU

Nesvakidašnji vremenski uslovi izazvali su haos, zaustavili saobraćaj, a oborena stabla drveća i potopljene jahte najbolje govore o ozbiljnosti situacije.

Slična situacija je i u ostalim državama regiona. U Mostaru se beleže udari vetra jačine do 100 kilometara na čas, dolazi do lomljenja i oboranja stabala drveća, a snažan orkanski vetar uspeo je i da prevrne šleper.

Delovi Trebinja su ostali bez struje, uništeni su parkovi i bazeni, dok su neke kuće ostale i bez krovova. Na svet to, požar u selu Bobovišta u federalnoj opštini Ravno ubrzano se širi prema Trebinju u Republici Srpskoj i prema dubrovačkom području u Hrvatskoj.

Na teritoriji Crne Gore vetar je pričinio veliku štetu u više gradova. U Herceg Novom orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas dovela je do oštećenja elektromreže, u Baru je oborena velika skela na gradilištu, u Igalu je krov zatvorenog bazena propao i završio u bazenu, dok širom države vetar lomi i obara stabla i skida fasade sa zgrada.

POZITIVNE VESTI: Grip se najzad primirio

POZITIVNE VESTI: Grip se najzad primirio

Jak vetar je tokom noći izazvao veliku štetu i u Prištini i okolini, te je u selu Surki došlo i do pucanja električnih provodnika, a u Lapatici i Podujevu vetrovi su izazvali požar u kući.

Iako za sada nema informacija da je vetar u Srbiji izazvao veću štetu, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na sneg i jak mraz na području Srbije, za 23. i 24. februar.

- Danas je u većem delu Srbije ledeni dan. U Vojvodini i na planinama duvaće jak severoistočni vetar, koji će od sredine dana slabiti. U nižim predelima centralne, istočne i južne Srbije očekuje se manje povećanje visine snežnog pokrivača, a u planinskim predelima mećava. Posle podne prestanak padavina. Sutra umeren i jak jutarnji mraz sa temperaturom ponegde i ispod -10 stepeni - upozorava RHMZ.

Šta je uzrok ovog nezapamćenog nevremena?

- Iznad centralne Evrope ojačao je snažni anticiklon zbog čega je vazdušni pritisak u Srbiji u osetnijem porastu i već je iznad normale. Iznad Jonskog mora trenutno se nalazi ciklon, a to što se nalazimo između ova dva sistema dovelo je do jakog vetra i nevremena - objasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

- U petak, 22. februara, počelo je premeštanje oblačnog sistema sa kišom sa severa, a on je bio u sklopu premeštanja hladnog fronta - objašnjava Đurić, napominjući da je ovo uzrokovalo da temperatura tokom dana bude u stalnom padu, te da tokom noći padne u minus i to na teritoriji cele države.

OLUJNI VETAR NAPRAVIO HAOS I U SRBIJI: U Nišu obarao drveća, uništeno SEDAM automobila (FOTO)

OLUJNI VETAR NAPRAVIO HAOS I U SRBIJI: U Nišu obarao drveća, uništeno SEDAM automobila (FOTO)

- Imali smo udare severnog i severozapadnog vetra u petak, a najjači udari zabeleženi su u Vojvodini i iznosili su 80 kilometara na čas - kaže Đurić.

On ističe da je vetar sada oslabio, na severu zemlje vreme je vedro i suvo, dok se južno od Beograda sneg i dalje održao. Iako je cela Srbija i dalje u minusu, primetno je otopljenje u odnosu na jutarnje temperature. Maksimalna dnevna temperatura u većem delu države iznosiće od -5 do -1 stepen.

Na planinama je situacija najkritičnija, kaže Đurić, s obzirom na snežne padavine, koje u kombinaciji sa jakim vetrom mogu napraviti velike snežne nanose, te zaustaviti saobraćaj i napraviti štetu.

- Kopaonik je trenutno najhladniji sa temperaturom -15 stepeni. Ipak, subjektivni osećaj je da je mnogo hladnije, jer su i udari vetra najjači na Kopaoniku - objasnio je Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima, posle Kopaonika i planinskih predela, Vojvodina je i dalje najkritičnija kada je jačina vetra u pitanju.

Premda se već sutra očekuje blagi porast temperature, održaće se hladno vreme sa temperaturama koje će u većem delu zemlje biti u minusu.

Ipak, već od ponedeljka sledi otopljenje, sa maksimalnom dnevnom temperaturom i do 10 stepeni.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd