fbpx
Skip to main content
Orkestar

NA SVU TUGU I BOL, JOŠ I SVIRAČI! Uz OVE PESME Srbi se najčešće SAHRANJUJU!

Foto: Youtube/PrintScreen/MARKO DJOKOVIC
Repertoar za sahrane je veoma raznolik

Duvački orkestri, narodu dobro znani kao trubači, uglavnom su sastavni deo svakog veselja. Ipak, u današnja vremena, sve su češći duvački orkestri koji su specijalizovani za sahrane i posmrtne ispraćaje.

Jovan (16) živi sam u trošnom kućerku bez struje: Duša će vas zaboleti kad saznate njegove TRI želje (VIDEO)

Mnogi ansambli kažu da je posla dovoljno i za one koji rade samo veselja, a i za one koji rade sahrane. Neki od njih rade i jedno i drugo, jer kažu posao je posao, a muzika je za svačiju dušu. Često dolaze u situaciju da u istom danu moraju da sviraju i na sahrani i na veselju.

U nekim krajevima Srbije postoji duga tradicija da ispraćaj na poslednji počinak bude obavljen uz prigodnu muziku. Nažalost, od davnina je običaj i da se mlade osobe i deca ispraćaju uz muziku.

Osam dana nakon BRUTALNOG ubistva oca Ognjena Amidžića hrvatski mediji su uradili jednu UŽASNU STVAR! (FOTO)

Na sahranama je repertoar ili unapred dogovoren po želji pokojnika ili njegovih najbližih, ali postoje i uobičajene numere prigodne za ovakve događaje. Uglavnom je to muzika koja "dira u srce", kao što su starogradske numere, šlageri, domaće numere iz ere pop muzike.

Pesme koje se najčešće izvode na sahranama su "Marš na Drinu" i "Lenjinov marš", dok se poslednjih godina veoma često izvode i pesme "Tiho noći", "Tamo daleko", ali i "Na lepom plavom Dunavu".

Neretko najbliža porodica i prijatelji preminulog znaju koje je želje ostavio u amanet, te sa orkestrima dogovaraju upravo ispraćaj uz te pesme i muziku. Uglavnom su to pesme za boeme, sevdalinke ili vesele pesme iz kafane, koje oslikavaju živote preminulih.

POSLE CENZURE NA JUTJUBU, Beogradski sindikat poslao PORUKU o kojoj bruji cela Srbija!

Na sahranama i posmrtnim ispraćajima neretko se mogu čuti i zvuci violine, čiji su tonovi nekome za života ispunjavali srce i dušu emocijom. 

ONA JE BILA NJEN SPAS! Ispovest Nade koja je pronašla tek rođenu bebu ispred crkve: Plakala je kao mače! (FOTO)

Repertoar na sahranama najčešće je programski i uglavnom se svodi  na nekih 12 pogrebnih marševa, pesme "Tiho noći", "Na te mislim", "Kad bi ove ruže male", "Svilen konac", "Stani, stani Ibar vodo", ali i "Ave Marija". Naravno svaki orkestar ima i neke dodatne pesme koje su uvrstili u svoj repertoar.

Sviranje na sahranama po Srbiji je i težak fizički posao, jer u većini krajeva svirači moraju da svirajući pešače i do 10 kilometara. Leti i zimi to nije nimalo lako, a kada je mnogo hladno, mora da se brine i o instrumentima - da se uviju u tkaninu, da ne mrznu zbog kondenzacije.

Otac Ognjena Amidžića ubijen je na podmukao način, a nećete verovati koliko voditelj Pinka liči na tatu (FOTO)

Nekada se događa da iako porodica želi muziku na sahrani, rodbina i prijatelji prave neprijatne scene i nerede.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd