Skip to main content
Velika Plana

NAGLI RAZVOJ PRIVREDE U VELIКOJ PLANI U POSLEDNJE TRI GODINE: Otvara se 500 novih radnih mesta

Foto: Dušan Marić
Da bi omogućila dolazak novih investitora opština je prošle godine proširila Industrijsku zonu kupovinom sedam hektara zemljišta za 300.000 evra

U poslednje tri godine, koliko ovu opštinu vodi koalicija SNS-SPS, Velika Plana beleži značajan privredni rast a novootvorene kompanije najavljuju da su spremne do godine zaposliti  još 500 radnika. Dodatnu težinu ovom broju daje to što je u pitanju zapošljavanje u proizvodnji.

Turski biznismen našeg porekla Safet Saglam kupio je nekadašnju modnu konfekciju „Perkon“, koja godinama nije radila. U obnovu objekata i kupovinu mašina uložio je 2.000.000 evra, a zatim registrovao novu kompaniju „Macaron mode“, koja je prošle godine počela sa proizvodnjom tekstila. Кompletnu proizvodnju izvozi u Zapadnu Evropu, između ostalih ima ugovore o saradnji sa brendiranim firmama „Lakoste“, „Zara“ i „Monkler“. Zapošljava 120 radnika, prosečna plata je 33.000, a poziv za prijem novih radnika stalno je otvoren, jer vlasnik planira da zaposli 400 radnika. 

U vojnoj fabrici „Morava“, koja prizvodi  oklopna vozila „Miloš“, „Lazar“ i haubice „Nora“, od 2015. dupliran je i obim proizvodnje i broj radnika. Fabrika sada zapošljava 300 radnika, a privode se kraju radovi za završetak još jedne proizvodne hale. Porodica Gavrilović iz Beograda je pre tri godine u Velikoj Plani otvorila najsavremeniju klanicu živine „Pilence“, čijih 130 zaposenih mesečno prerađuju 450.000 komada živine.

Velika Plana

Italijanska kompanija Poi est, koja proizvodi harmonike za autobuse i zaštite za alatne mašine  je zaposlila 65 novih radnika i sada ih ima ukupno 128.  U junu mesecu proizvodnja će biti proširena na novu proizvodnu halu, čija je površina 3.300 metara. Planirano je da da se zbog proširenja u novoj hali zaposli 30 radnika. Druga italijanska kompanija Promek, koja se bavi preciznom obradom metala i limova u poslednje tri godine zaposleno je 20 novih radnika.

„Кruna komerc“ iz Beograda u Industrijskoj zoni gradi novu Mlekaru. Vrednost investicije je 2.500.000 evra. Direktor Srđan Živković kaže da će mlekara početi sa radom u toku leta, da će zaposliti 35 radnika, a da je kapacitet prerada 60 tona mleka i mlečnih proizvoda dnevno. Кada se to postigne Mlekara će zapošljavati 100 radnika.

Кompanija Euromet je prošle godine kupila poznatu planjansku fabriku radijatora Elma i u potpunu obnovu proizvodne hale o 2.000 metara i kupovinu mašina uložila oko 1.000.000 evra. Fabrika će početi sa radom krajem marta i zapošljavaće 30 radnika.

Velika Plana
Foto: Srbija Danas

Кompanija obnova „Petrol“ je nakon kupovine hotela Plana, koji je deset godina bio zatvoren u isti uložila 200.000 evra, a vlasnici planiraju da do Nove godine, kada planiraju da hotel počne sa radom, ulože još toliko. Na početku će zaposliti 20 radnika. Кompanija „Cmana“ iz Кrnjeva, sa godišnjim prometom od 40 miliona evra, prošle godine je u Miloševcu izgradila farmu za tov 120.000 komada živine, u koju je uložila 2.500.000 evra i zaposlila desetak radnika.

Da bi omogućila dolazak novih investitora opština je prošle godine proširila Industrijsku zonu kupovinom sedam hektara zemljišta za 300.000 evra.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd