fbpx
Skip to main content
Venčanje

NAJBIZARNIJI SVADBENI OBIČAJI U SVETU: Od nekih će vam se prevrnuti želudac, a neki su ČUDNIJI I OD SRPSKIH

Foto: Profimedia
Srpski narod poznat je po raznim običajima i sujeverju.

Neki od njih praktikuju se na slavama, svadbama, krštenjima, a imamo one koje toliko dugo primenjuju da ih smatramo uobičajenim i ne izdvajamo kao nešto posebno i drugačije od ostalih zemalja.

SVI DETALJI PROCEDURE: Evo kako saobraćajci rade NARKO-TEST - dve su opcije, koriste ih i presretači

SVI DETALJI PROCEDURE: Evo kako saobraćajci rade NARKO-TEST - dve su opcije, koriste ih i presretači

TRANSFORMACIJA BAKE MILORATKE ODUŠEVILA JE SRBIJU: Kolika je u stvari moć dobre frizure i šminke (FOTO)

TRANSFORMACIJA BAKE MILORATKE ODUŠEVILA JE SRBIJU: Kolika je u stvari moć dobre frizure i šminke (FOTO)

MOĆNA SPRAVA U RUKAMA POLICAJACA: Ovako rade nove kamere za "hvatanje" neregistrovanih vozila

MOĆNA SPRAVA U RUKAMA POLICAJACA: Ovako rade nove kamere za "hvatanje" neregistrovanih vozila

Često imamo situacije da se strani državljani šokiraju nekim našim običajima, da im budu smešni, simpatični ili prosto neshvatljivi. 

Maja iz Novog Sada dugo je radila na brodu i tamo je upoznala mnogo prijatelja sa raznih kontinenata, različitih nacija i kultura, te je neke od njih pozvala na svoju svadbu i kaže da su najviše bili oduševljeni običajem kupovine mlade i pregovorima koji se dešavaju u njenoj kući dok je braća "ne prodaju".

Naravno, energija koja vlada kada krenu narodne pesme, količina hrane i srpski specijaliteti su im nešto na šta se uvek iznenade, ali to je odlika našeg naroda oduvek.

Međutim, i u svetu, kao i kod nas, postoje običaji koju su nama neshvatljivi i koje, koliko god da se trudimo nikada nećemo razumeti, čak nam neki od njih izgledaju i prilično bizarno.

Ovo su neki od njih:

Tri dana bez toaleta nakon venčanja

U Sandakanu u Maleziji mnogima venčanje može teško da padne. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon venčanja jer to znači nesreću. Mladenci posle venčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode.

Pljuvanje mlade

Kada se venčavaju u Masaiju, mladin otac pljuje na mladino lice i grudi kako bi joj na taj način poželeo sreću. Ona zatim odlazi sa svojim mužem ne okrećući se, jer se plaši da se ne pretvori u kamen.

Mlada
Foto: Profimedia
Udaraju mladoženjina stopala

Mladoženju u Južnoj Koreji pre venčanja vežu za noge, obese ga naopačke i tuku ga po stopalima. Da stvar bude još gora udaraju ga ribama! Ovakva ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju pre prve bračne noći.

Unapred organizovano plakanje

Po tradiciji u Kini mlada treba da plače sat vremena svaki dan, mesec dana pre venčanja. Nakon deset dana plakanja treba da joj se pridruže majka i baka. Smatra se da je ovo zapravo iskazivanje sreće što će se devojka udati baš za tog mladoženju.

Sreća je prikazana različitim tonovima plakanja u toku tih mesec dana, jer se do datuma svadbe mladi u plakanju priključuju sve žene iz porodice.

Datum venčanja se određuje prema jetri pileta

Mlada i mladoženja u Kini su u obavezi da ubiju malo pile zajedno držeći jedan nož u rukama. Kada ubiju pile treba da pogledaju njegovu jetru. Ukoliko je jetra pileta zdrava, mlada i mladoženja mogu da odrede datum venčanja. Ukoliko je jetra nezdrava, mladenci moraju da nastave da ubijaju piliće dok ne nađu ono sa zdravom jetrom.

mlada
mlada
Foto: Profimedia
Mladence zatrpaju smećem, pokvarenom hranom

Škotski mladenci noć pre venčanje su zatečeni iznenadnom otmicom od strane svojih prijatelja. Međutim, poenta otmice je da ih zatrpaju smećem, pokvarenom hranom, smrdljivom ribom, i sličnim sastojcima.

U nekim delovima Škotske ovaj običaj se odnosi samo na mladu, a kasnije je čak i vežu za drvo. Predanje kaže da ako mlada može ovo da izdrži, onda može da izdrži i sve nedaće u braku.

U Indiji se morate venčati prvo za drvo

Postoje delovi Indije u kojima se žene koje tu žive smatraju prokletima i ukletima, te da su one krive što njihovi muževi rano umiru. Unapred se smatra da će žena muškarcu doneti preranu smrt ukoliko se žena prvo ne uda za drvo.

Kada se žena uda za drvo, to drvo bude presečeno, i tako je kletva skinuta, pa se može slobodno udati za muškarca.

Ipak, ova tradicija se neguje u veoma malom delu Indije, dok je njihov Tadž Mahal svetski poznat kao hram ljubavi.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd