Utorak 19. mar 2024.
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

NAJBOLJI NAČIN DA SE TELO SPREMI ZA VAKCINACIJU! Nestorović savetuje kako pospešiti imunitet u borbi protiv korone

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Čuveni dečiji plumolog izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dve nedelje pre vakcinacije

Profesor doktor Branimir Nestorović je ocenio da upotreba probiotika pre vakcinacije protiv korona virusa može znatno pospešiti imunitet.

KOJA SREDSTVA POMAŽU U BORBI PROTIV KORONE? Pojedini lekovi su SPORNI i mogu biti OPASNI!

KOJA SREDSTVA POMAŽU U BORBI PROTIV KORONE? Pojedini lekovi su SPORNI i mogu biti OPASNI!

OPREZ SVIM METEOROPATAMA: Obratite pažnju na ove simptome, narednih dana stiže pravi vremenski rolerkoster!

OPREZ SVIM METEOROPATAMA: Obratite pažnju na ove simptome, narednih dana stiže pravi vremenski rolerkoster!

DONETA NOVA ODLUKA: Od sutra važi posebno pravilo za vakcinaciju svih zdravstvenih radnika

DONETA NOVA ODLUKA: Od sutra važi posebno pravilo za vakcinaciju svih zdravstvenih radnika

Čuveni dečiji plumolog izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dve nedelje pre vakcinacije kako bi bili delotvorni i efikasni.

- Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dve-tri nedelje pre vakcinacije kako bi pojačali imuni odgovor - izjavio je profesor.

Nesterović je takođe naveo da je neophodno uzimati ih nedeljama pre primanja vakcine, ne samo dan-dva pre, a da je važno nastaviti sa upotrebom i dve nedelje nakon vakcinacije:

- Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane skoro svega što su preživeli recimo majka, baba, deda...

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crevne mikroflore i podstiču sazrevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcija.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

- Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo za MMR vakcinu bilo je mnogo istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna - zaključio je Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi. Probiotici su zapravo korisne bakterije koje žive u crevima i deluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primera radi, krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

- Probiotici nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvaraju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu težiće da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar - bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što i suplementi za podizanje imuniteta.

- Ne moraju biti apsorbovane već mogu delovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna - zaključio je profesor Nestorović.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd