fbpx
Skip to main content
Selo

Najčudniji nazivi mesta u Srbiji: Nećete verovati kako su sela dobijala imena

Foto: Profimedia
Kumovale im okolonosti

Brojnim nazivima sela i gradova u Srbiji, "kumovale" su specifične okolnosti, situacije i ljudi. Za mnoge od verzija i legendi ste možda čuli, a ovo su neke od najzanimljivijih.

Nevade

Ovo selo pored Gornjeg Milanovca, prema jednom od narodnih predanja, naziv je dobilo kada je na livadi čoban seksualno opštio s pastiricom, u međuvremenu je tuda prolazio kralj i spazio situaciju. Čoban je krenuo da ustane kako bi ispoštovao kralja, a kralj mu reče ''ne vadi, ne vadi''. I tako ostade. Ovu legendu po raznim forumima, na kojima se polemiše o nastanku imena gradova i sela, prepričavaju meštani Nevada.

Ipak, osim ove perverzne teorije, postoji i druga. Žitelji tog sela nisu se bavili rudarstvom kao ljudi iz okolnih mesta (tipa Rudnik), pa odatle "Nevade", jer nisu vadili rudu iz zemlje.

Sladaja

Selo kod Despotovca, prema legendi, dobilo je ime tako što je despot Stefan Lazarević hteo da se oženi prelepom devojkom koja se zvala Slada. Međutim, na putu ka manastiru Manasiji, u mestu gde se sad nalazi selo, zmija je ujela Sladu i tu je umrla.

manastir Manasija
Foto: Profimedia

Vraćevšnica

Po predanju, selo je dobilo ime nakon Kosovskog boja, zajedno sa susednim selom koje se zove Crnuća. Svi ratnici iz ovog sela koji su pošli u boj sa srpskim vlastelinom Radičem Postupovićem vratili su se živi i zdravi, te je Radič u znak zahvalnosti Bogu zbog povratka podigao manastir, a selo tako dobilo ime. U Crnuću se niko nije vratio, te je selo zbog tuge promenilo ime.

Invazija LISICA na Kragujevac: Meštani ih viđaju bukvalno svuda (FOTO)

Zabava

Na obroncima između planina Povlena i Maljena, 20 kilometara jugozapadno od Kosjerića, nalazi se Zabava, zaseok sela Radanovci. Sve osim loših puteva je interesantno i zabavno jer se radi o planinskom predelu sa dosta šuma, livada i pašnjaka. Protiče i reka Zabavica kroz ovo selo, po kojoj je, kako se veruje, dobilo ime.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd