fbpx
Skip to main content
krizni štab

NAJNOVIJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Tri nove mere, kafići zatvoreni, a poseban propis i za SPORTISTE

Foto: SD/ilustracija
Danas u 8 časova održano je zasedanje Kriznog štaba nakon čega je saopštena odluka koju su doneli

Krizni štab održao je danas vanredno zasedanje na kojem je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, kao i eventualno popuštanje epidemioloških mera, međutim do olakšavanja postojećih mera nije došlo. 

VAKCINISANE MAME DOJENJEM ŠTITE BEBE OD KORONE: Majčino mleko zaštita i od novih sojeva koronavirusa?

VAKCINISANE MAME DOJENJEM ŠTITE BEBE OD KORONE: Majčino mleko zaštita i od novih sojeva koronavirusa?

FAJZER, SPUTNJIK V, SINOFARM, ISTRAŽIVANJE ZA SRBIJU: Koliko su vakcine efikasne, koja najbrže, a koja najviše štiti?

FAJZER, SPUTNJIK V, SINOFARM, ISTRAŽIVANJE ZA SRBIJU: Koliko su vakcine efikasne, koja najbrže, a koja najviše štiti?

NIŠLIJA NASMEJAO ČITAVU SRBIJU: Novinar ga pitao koju je vakcinu primio, a njegov odgovor tera suze na oči (VIDEO)

NIŠLIJA NASMEJAO ČITAVU SRBIJU: Novinar ga pitao koju je vakcinu primio, a njegov odgovor tera suze na oči (VIDEO)

Razgovaralo se na sastanku i o popuštanju mera, ali nije došlo do usaglašavanja i dogovoreno je da se nadalje prati situacija i da se onda ponovo zaseda. Ipak, Krizni štab je na današnjoj sednici doneo i tri nove mere: izjednačavanje cene PCR testa za strance i domaće turiste/građane, početak škole 19. aprila i održavanje takmičarskog dela Beogradskog maratona. 

MERE:

- PCR test 9.000 za sve građane i strance

- 19. aprila đaci starijih razreda i srednjoškolci kreću u školu

- održaće se Beogradski maraton u junu

- bašte ugostiteljskih objekata ostaju otvorene

Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, osim onih koji imaju bašte i tu mogu usluživati goste.

Na narednim sednicama će se razmatrati otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, kada se epidemiološka situacija dodatno poboljša.

- Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, procenjujemo je sada kao nepovoljnu, jer ima još uvek veliki broj onih koji leže u bolnicama i na intenzivnoj nezi. Povećan je i broj otpusta u odnosu na broj prijema, polako dolazi do pražnjenja bolnica, što je dobro. Doneta je odluka da od 19. aprila počnu da rade škole, stariji razredi osnovnih škola i srednje škole kreću u školu. Izjednačena je cena PCR testiranja i za naše građane i za strance. Doneta je odluka da se Beogradski maraton održati i da se krenu pripreme za takmičarski deo. Drugih mera nema, nema dodatnih promena, sve ostaje kao što je i do sada bilo - rekao je doktor Predrag Kon. 

Predrag Kon
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prema novoj odluci Kriznog štaba PCR će koštati 9.000 i za strance i za domaće turiste/građane, stranci više neće plaćati 18.000 testiranje. Takođe, najavljeno je održavanje Beogradskog maratona u junu, ali za sada je data dozvola da se održi samo takmičarski deo, te to znači da slobodno učešće građana i Trke zadovoljstva neće biti ukoliko se do juna situacija sa koronavirusom u Srbiji znatno ne popravi. Doktor Kon je dao zeleno svetlo za sportiste koji učestvuju u Beogradskom maratonu da počnu sa pripremama i da će maratonska trka zasigurno biti održana i da imaju dozvolu da obavljaju sve pripreme za to takmičenje. 

Podsetimo, u Srbiji je juče broj zaraženih virusom korona pao ispod 3.000. Pad broja zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, ne bi smeo da nas zavara, jer su bolnice još pune. U njima je ukupno 7.341 pacijent sa kovidom. Lekari upozoravaju da su sada češće teške kliničke slike i brza progresija bolesti, a to potvrđuje i podatak da smo juče imali 12 kovid pacijenata na respiratorima više nego dan ranije. Od posledica kovida preminulo je još 35 obolelih.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd