Utorak 19. mar 2024.
korona virus

NAJNOVIJI PODACI! Još 2.846 inficiranih, preminulo 39 pacijenata: Poznate nove odluke Kriznog štaba!

Foto: SD/ilustracija
Najnoviji podaci o korona virusu u našoj zemlji

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 14.193 građana od kojih je 2.846 novozaraženih.

HRONIČNI UMOR NIJE NIMALO BEZAZLEN: Kako da ga se rešite i koji su glavni uzroci

HRONIČNI UMOR NIJE NIMALO BEZAZLEN: Kako da ga se rešite i koji su glavni uzroci

NOVA PRAVILA ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Ministarka otkrila šta čeka naše turiste u zemlji Helena

NOVA PRAVILA ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Ministarka otkrila šta čeka naše turiste u zemlji Helena

KOVID PACIJENT (55) IZ VRANJA POSLAO PISMO MINISTRU LONČARU: Posle 20 dana borbe sa koronom imao je ozbiljnu poruku

KOVID PACIJENT (55) IZ VRANJA POSLAO PISMO MINISTRU LONČARU: Posle 20 dana borbe sa koronom imao je ozbiljnu poruku

Preminulo je 39 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 239 obolela.

Koronavirus
Koronavirus
Foto: SD/ilustracija

Nove mere Kriznog štaba

Krizni štab održao je danas vanredno zasedanje na kojem je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, kao i eventualno popuštanje epidemioloških mera, međutim do olakšavanja postojećih mera nije došlo. 

Razgovaralo se na sastanku i o popuštanju mera, ali nije došlo do usaglašavanja i dogovoreno je da se nadalje prati situacija i da se onda ponovo zaseda. Ipak, Krizni štab je na današnjoj sednici doneo i tri nove mere: izjednačavanje cene PCR testa za strance i domaće turiste/građane, početak škole 19. aprila i održavanje takmičarskog dela Beogradskog maratona. 

MERE:

- PCR test 9.000 za sve građane i strance

- 19. aprila đaci starijih razreda i srednjoškolci kreću u školu

- održaće se Beogradski maraton u junu

- bašte ugostiteljskih objekata ostaju otvorene

- Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, osim onih koji imaju bašte i tu mogu usluživati goste.

Na narednim sednicama će se razmatrati otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, kada se epidemiološka situacija dodatno poboljša.

krizni štab
Foto: Srbija Danas

- Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, procenjujemo je sada kao nepovoljnu, jer ima još uvek veliki broj onih koji leže u bolnicama i na intenzivnoj nezi. Povećan je i broj otpusta u odnosu na broj prijema, polako dolazi do pražnjenja bolnica, što je dobro. Doneta je odluka da od 19. aprila počnu da rade škole, stariji razredi osnovnih škola i srednje škole kreću u školu. Izjednačena je cena PCR testiranja i za naše građane i za strance. Doneta je odluka da se Beogradski maraton održati i da se krenu pripreme za takmičarski deo. Drugih mera nema, nema dodatnih promena, sve ostaje kao što je i do sada bilo - rekao je doktor Predrag Kon. 

Prema novoj odluci Kriznog štaba PCR će koštati 9.000 i za strance i za domaće turiste/građane, stranci više neće plaćati 18.000 testiranje. Takođe, najavljeno je održavanje Beogradskog maratona u junu, ali za sada je data dozvola da se održi samo takmičarski deo, te to znači da slobodno učešće građana i Trke zadovoljstva neće biti ukoliko se do juna situacija sa koronavirusom u Srbiji znatno ne popravi. Doktor Kon je dao zeleno svetlo za sportiste koji učestvuju u Beogradskom maratonu da počnu sa pripremama i da će maratonska trka zasigurno biti održana i da imaju dozvolu da obavljaju sve pripreme za to takmičenje. 

Podsetimo, u Srbiji je juče broj zaraženih virusom korona pao ispod 3.000. Pad broja zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, ne bi smeo da nas zavara, jer su bolnice još pune. U njima je ukupno 7.341 pacijent sa kovidom. Lekari upozoravaju da su sada češće teške kliničke slike i brza progresija bolesti, a to potvrđuje i podatak da smo juče imali 12 kovid pacijenata na respiratorima više nego dan ranije. Od posledica kovida preminulo je još 35 obolelih.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd