fbpx
Skip to main content
Koronavirus

NAJNOVIJI PODACI! Još 156 pozitivnih, preminula jedna osoba: U Srbiju stiže vakcina Moderna - detaljno o cepivu na jednom mestu

Foto: Profimedia/ilustracija
Najnoviji presek stanja koronavirusa u našoj zemlji

Korona virus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 156 osoba, a istovremeno je od posledica ovog virusa preminula jedna osoba.

najnoviji podaci
Foto: SD/ilustracija

Na respiratoru se nalazi 7 osoba.

Testirano je 8.618 osoba. 


ŠTA DOSAD ZNAMO O GAMA SOJU KORONA VIRUSA: Da li je otporan na postojeće vakcine, kako se prenosi i koliko je opasan

Kakva je prognoza za ČETVRTI TALAS? Dr Kočović otkriva hoće li se ostvariti predviđanje o 300 - 500 obolelih za TRI NEDELJE

Kakva je prognoza za ČETVRTI TALAS? Dr Kočović otkriva hoće li se ostvariti predviđanje o 300 - 500 obolelih za TRI NEDELJE

"IZVINI PRIJATELJU, NE MOŽE, IDI BUDI TRAVAR": Dr Šekler oštro reagovao na stavove lekara koji se nisu vakcinisali

"IZVINI PRIJATELJU, NE MOŽE, IDI BUDI TRAVAR": Dr Šekler oštro reagovao na stavove lekara koji se nisu vakcinisali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da bi od oktobra ili novembra u Srbiju trebalo da stigne i peta vakcina - vakcina proizvođača Moderna koja je u upotrebi u mnogim zemljama Evrope i sveta.

Ova vest ide ruku pod ruku sa zastojem u vakcinaciji koja u našoj zemlji nikako da pređe 50 odsto uprkos jakom startu.

Efikasnost vakcine

Vakcina protiv kovida-19 američke kompanije Moderna jednostavna je za distribuciju, posebno u ruralnim oblastima, jer se može čuvati mesec dana na standardnim temperaturama frižidera. što je njena prednost u odnosu na neke druge vakcine.

Eksperimentalna Modernina vakcina se pokazala efikasnom u prevenciji kovida sa 94,5 odsto.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod Modernine vakcine - ne zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest meseci može da se čuva na temperaturi od minus 20.

Moderna vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

Fajzerova vakcina mora biti čuvana na minus 70, dok ruska Sputnjik V, koja je efikasna 92 odsto, može da se čuva na minus 18.

Vakcine "Fajzera" i "Moderne" imaju slične rezultate jer koriste istu tehniku za aktiviranje imunološkog sistema tela pomoću mRNK.

Cena i bezbednost

Za razliku od Oksfordske i AstraZenekine vakcine koje se već upotrebljavaju u našoj zemlji , cena Modernine je nešto viša. Fajzerova vakcina iznosi oko 24 dolara za dve doze, Modernina oko 36 dolara za dve doze, a Astra Zenekina oko četiri dolara. Ove cene se nalaze u ugovorima koje svaka od kompanija ima sa američkom vladom.

Što se tiče bezbednosti, Moderna nije prijavila veće bezbednosne probleme. Kada je reč o vakcinama Fajzer i Moderne, najčešće nuspojave su bol u rukama, povišena temperatura i umor.

Bezbedna i kod adolescenata

Modernina vakcina protiv kovid-19 pokazala se efikasnom kod adolescenata uzrasta od 12 do 17 godina i nije pokazala nove ili veće bezbednosne probleme u kliničkom ispitivanju, saopštio je nedavno proizvođač te vakcine.

Moderna Ink, čija je vakcina odobrena za odrasle koji imaju 18 i više godina, rekao je da će dostaviti nalaze studije ne adolescentima američkoj administraciji za hranu i lekove i drugim regulatorima za hitno odobrenje za upotrebu početkom juna, preneo je Rojters.

Odobrenje za vakcinisanje ovog uzrasta još uvek se čeka.

Efikasna i za nove sojeve

Kompanija Moderna navela je ranije da je njihova vakcina proizvela antitela protiv novih sojeva korona virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Očekuje se da će dve doze Modernine vakcine biti efikasne protiv svih sojeva koji su do danas otkriveni, saopšteno je iz ove kompanije.

Moderna vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, takođe su dodali da će testirati vakcinu protiv soja iz Južne Afrike u pretkliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li će biti učinkovita u pojačavanju antitela na taj soj i druge koji bi se mogli pojaviti u budućnosti. 

Kompanija je u saopštenju navela da su istraživanja pokazala kako nema smanjenja broja nastalih antitela kod soja iz Britanije, dok je zabilježen smanjen porast antitela u soju iz Afrike, iako dalje smatraju da će režim od dvije doze pružiti zaštitu.

Moderna je nedavno objavila rezultate nove studije koji su pokazali da je njena vakcina proizvela obećavajuću zaštitu u laboratorijskim uslovima protiv delta soja i ostalih koji trenutno cirkulišu.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd