fbpx
Skip to main content
viktor

Najveći srpski putnik prisustvovao bizarnom događaju: Prizivao sam duhove umrlih na svadbi u Indoneziji

Foto:Privatna arhiva
Neverovatna priča srpskog avanturiste

Viktor Lazić, književnik, advokat i jedan je od najvećih srpskih putnika, čovek poznat kao Srbin koji je svet obišao "ladom" opet se otisnuo na putovanje i prisustvovao jednom više nego bizarnom činu. Poznati putopisac obišao je mnoštvo zemalja na četiri kontinenta - Evropa, Azija, Australija i Severna Amerika i na putovanju proveo ukupno devet godina. Putuje sa minimumom finansijskih sredstava, a često prespava na otvorenom. 

On je naslednik dvesta godina duge tradicije porodične Biblioteke "Lazić". Kao deveta generacija biblioteku je nasledio kada je imao devet godina. Na svojim putovanjima najveći deo sredstava troši na nabavku knjiga i artifakata za putničku biblioteku i muzej u Beogradu.

Ovoga puta otišao je na ostrvo Celebes u Indoneziji i prisustvovao jednom bizarnom događaju.

viktor
Foto:Privatna arhiva

- Postoji narod koji se zove Bugi, oni ne veruju da postoji muško i žensko, već pet rodova: muško, žensko, muško a žensko, žensko a muško, i peti rod - sve ove četiri varijante u jednom. Ti peti jedini mogu da budu sveštenici i smatraju se polubogovima - počinje priču Viktor Lazić.

Navodi da je bio njihov gost i da su mu rekli da su njegov dolazak sanjali pa su ga dočekali veoma srdačno.

- Pokazivali su mi njihove rituale i pozvali me da im se pridružim u dozivanju duhova umrlih na svadbu. To je njihov običaj, ne valja da mrtvi propuste veselje. Inače svi ih jako poštuju i vrlo ih se plaše, pošto ako im se zameriš umeju da bace strašnu crnu magiju. Dobio sam poseban muzički instrument koji tresemo svi u određenom ritmu i uz određene pokrete, a u pola rituala oni uzmu noževe i počnu da ih zabadaju po telu - priča Viktor i dodaje da ne zna da li su noževi pravi ili ne,  jer nije hteo da proverava, da ih ne bi uvredio.

Priča da su ga zbog snova obukli u njihovu odeću i priredili mali doček, raširivši šatru, koja inače služi za pokazivanje dobrodošlice i koriste je samo u posebnim prilikama, za najznačajnije ljude, vođe i važne ličnosti kulture. Dodaje i da su prvi put čuli za Srbiju od njega.

viktor
Foto:Privatna arhiva

- Ponudili su mi da mi organizuju venčanje i da zajedno na mom venčanju dozovemo koga god želim sa onog sveta. Ja bih Getea, Šekspira, Lazu Kostića, može i car Lazar i Miloš Obilić - navodi Viktor.

Kaže da mu se više sveštenica udvaralo, ali da je jedna bila baš uporna.

- Oni su odlični ljubavni savetnici i rade razne rituale da pomognu u spajanju pravih duša. Imaju svetu knjigu staru više stotina godina koju drže u glavnom svetilištu i koju otvaraju samo jednom godišnje uz posebne rituale. Jedan od razloga za odlazak tamo je bio da pokušam da nabavim makar jedan list prepisa te svete knjige koja se ispisuje na lontar listovima - kaže ovaj putopisac.

Navodi da pleme živi u gradiću koji pristojno izgleda, kuće su uglavnom od drveta i podignute na stubovima. Žive kao i svi sveštenici, od onoga što daju vernici. Oko kuća imaju posađeno crveno bilje koje štiti od magije. Inače, oni su poznati kao najbolji moreplovci, ali i kao najstrasniji pirati u istoriji.

Viktor drži instrument za prizivanje mrtvih
Viktor drži instrument za prizivanje mrtvih
Foto:Privatna arhiva

Viktor kaže da su mu pred ritual dali instrument za dozivanje mrtvih i da su ga obučavali kako da zvecka i šta da govori.

- Govorio sam neku molitvu i mantru na njihovom starom jeziku. Taj narod inače ima sopstveni jezik i ima oko 6 miliona ljudi rasutih po svetu. Vrlo brzo sam okrenuo priču, i počeo da se molim na srpskom. Ko će da popamti te sve reči, pa sam ih pitao ako mogu da nastavim na srpskom i rekli su da mogu. Treba da se moliš Bogu i da ga zamoliš da iz svojih "skuta" pusti mrtve da se spuste do nas. Uz neizgovorljive reči, glavni je ritam instrumenta. Unutra se nalaze kao neki kamenčići, nisam siguran šta je, ipak sam novajlija - završava ovu neverovatnu priču putopisac Viktor Lazić.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd