fbpx
Skip to main content
Nikola Pašić

Nakon Pašićeve posete Austrougarskoj, pitali su ga DA LI JE SRBIJA SAMA U RATU. Njegov ogovor je bio FENOMENALAN

Foto: Profimedia
Do 1914. godine već je bio premijer Srbije u četiri navrata, promenio je 3 vladara i dve dinastije, pa nije čudo što je i Prvi svetski rat dočekao spreman i svestan veličine trenutka. Iz tih vremena potiče i ova anegdota…

Upravo je Nikola Pašić bio taj koji je, kao predsednik Vlade odneo odgovor Srbije na ultimatum koji je, nakon ubistva Franca Ferdinanda u Sarajevu, poslala Austrougarska.

Nekad smo imali Milana i Dragana, a danas Šeherezadu i Kasandru: Evo koja su najpopularnija srpska imena

Odgovor je bio krajnje popustljiv – Srbija, tek izašla iz Balkanskih ratova, želela je da izbegne sukob, pa su prihvaćeni svi zahtevi Austrougarske osim tačke 5. koja bi značila dolazak austrougarskih istražnih sudija i policajaca u Srbiju da vode istragu na njenoj teritoriji. Vlada kraljevine je učinila najveće moguće ustupke, ali su svejedno u momentu kada su sastavili odgovor znali kakva će reakcija Austrougarske biti. Priča kaže da je Nikola Pašić, kada je krenuo da odnese odgovor, u znak žalosti, obukao crno odelo.

Traju VUČIJI DANI: Ne poslujte i "ne dajte iz kuće"! U suprotnom se čuvajte KRIVELjANA!

Sastanak nije trajao ni deset minuta. Austrougarski poslanik Gizl već je bio spakovan, saslušao je Nikolu Pašića i jednostavno konstatovao da je odgovor „nezadovoljavajući“ i da su od tog trenutka svi odnosi Srbije i Austrougarske prekinuti. Čim je Pašić otišao, austrougarski predstavnik je seo u kočije, odvezao se ka pristaništu i prebacio se u Zemun. Sa njim je krenulo celo austrougarsko poslanstvo. Ipak, Nikola Pašić je tog dana imao još jedan zadatak… Trebalo je izvestiti članove srpske vlade o ishodu sastanka sa Austrougarskim poslanikom i i zvanično im saopštiti ono što su već i sami naslućivali – da je rat neizbežan.

Nezgodno pitanje i šaljiv odgovor

Odmah po povratku Nikole Pašića iz austrougarskog poslanstva održana je hitna sednica na kojoj se raspravljalo o daljim koracima Srbije. Iako danas znamo da je predstojeća Austrougarska objava rata bila inicijalna kapsula koja je u sukob uvukla veći deo sveta, u ono vreme Srbija je zapravo, zvanično bila usamljena. Naime, svi savezi koji su postojali ticali su se balkanskih ratova inijedna strana zemlja zapravo nije bila u obavezi da Srbiji pritekne u pomoć u slučaju izbijanja sukoba.

Nikola Pašić
Foto: Profimedia

Znali su to dobro i srpski onovremeni političari, ali ih to nije sprečilo da se nadaju.Neki su bili sigurni da će „velika zaštitnica Srbije“ – Rusija, sigurno priskočiti u pomoć maloj kraljevini, drugi su tvrdili da će to učiniti Francuska, a bilo je i onih koji su naginjali stavu da Srbiju Velika Britanija neće ostaviti samu. Ipak, u suštini pravi odgovor na pitanje da li će se neka država uključiti u rat u slučaju da Austrougarska napadne Srbiju, niko nije znao.

Od Nikole Pašića se zahtevalo da pruži konkretan odgovor. Kao i većina, ni on nije znao šta će se dogoditi, i na sve načine je izbegavao da odgovori. Ipak, kada više nije imao kuda, anegdota kaže, iskoristio je svoje političko iskustvo i izvukao „keca iz rukava“. Na direktno pitanje ministra Vojislava Veljković da li je Srbija sama u ovom ratu, Pašić je mirno odgovorio: „Nije sama!“. Na pitanje „A ko će to biti sa nama u ratu?“ duhovito je dogovorio: „Mi i Austrougarska!“.

Najveći sukob u dotadašnjoj istoriji

Ipak, vreme je pokazalo da je bojazan srpskih političara u tom trenutku bila neopravdana… bar što se saveznika tiče. Austrougari su 28. juna 1914. godine objavila rat Srbiji i još iste večeri bombardovala Beograd, a stvari su se nakon toga odvijale munjevitom brzinom – Rusija je 28. jula naredila mobilizaciju, a na ovo je reagovala Nemačka koja je 1. avgusta objavila rat Rusiji. Dva dana kasnije, u rat je ušla i Francuska, a zatim i Britanija. Do kraja leta u ratu se našlo preko dve trećine Evrope, a više od 70 miliona ljudi je bilo pod oružjem.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd