fbpx
Skip to main content
Velika Plana

NAKON PISANJA "SRBIJA DANAS" O VELIKOM EKOLOŠKOM PROBLEMU U VELIKOJ PLANI: "Pilence" ugrađuje sistem za prečišćavanje vredan 450.000 evra

Foto: Dušan Marić
Na sastanku sa rukovodstvom opštine, vlasnik klanice Vladimir Gavrilović je garantovao da će najkasnije do 1. septembra ove godine njegova kompanija ugraditi najsavremeniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda

Nakon pisanja "Srbija danas" o ekološkoj katastrofi koja Velikoj Plani  preti zbog otpadnih voda koje ispušta klanica pilića "Gavrilović", vlasništvo kompanije "Žitostok" iz Beograda, a koje su preneli i drugi srpski portali, održano je nekoliko sastanaka čiji tok daje nadu da će ovaj problem napokon biti rešen. I da će stanovnici Velike Plane, koji žive u delu grada gde se klanica nalazi i četiri godine osećaju nesnosan smrad, uskoro udisati čistiji vazduh.

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

- Sa češkom kompanijom "ASIO" potpisali smo ugovor o kupovini i instaliranju najsavremenije opreme za prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrednost 450.000 evra i biće instalirana najkasnije do 1. septembra ove godine. Taj sistem će otpadne vode prečišćavati i hemijski i biološki.

Lokalna samouprava i JKP "Miloš Mitrović" zahtevaju da klanica pilića nadoknadi povećane troškove poslovanja tog komunalnog preduzeća, u iznosu od 25.000.000 dinara, koji su nastali trogodišnjom povećanom potrošnjom električne energije.

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

- Dok Gavrilović Pilence nije počeo sa radom, uobičajeni računi za struju su bili oko 400.000 dinara a posle toga su oko 1.000.000. Razlika je 7.200.000 na godišnjem nivou. Znači da su nam za 36 meseci doneli povećani utrošak električne energije za 21.600.000 dinara – ističe v.d. direktora JKP "Miloš Mitrović" Dragan Božilović.

Uz to, planjansko komunalno preduzeće je imalo i vanredni trošak od 3.500.000 dinara, zbog remonta sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koji je zbog velikih količina perja, iznutrica i masnoće koje ispušta klanica bio pred kolapsom.

- Zbog tog otpada sistem sada ponovo radi tek sa 30 odsto kapaciteta i ponovo je u takvom stanju da mu je neophodan hitan remont. Ako ne želimo da stane. A ja to ne smem da dozvolim, jer će trpeti ne samo preduzeće koje vodim već i ceo grad – upozorava Božilović.

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

Nakon sastanka u Opštini i dva sastanka sa rukovodstvom JKP, vlasnik klanice je izjavio da će platiti troškove remonta od 3.500.000 dinara, a da o povećanim troškovima električne energije želi da nastavi razgovore, radi pronalaženja kompomisnog rešenja.

Opština je prihvatila Gavrilovićevu ponudu  da joj pokloni sedam ari zemljišta, koji će biti iskorišćeni za izgradnju potrebne saobraćajnice u tom delu planjanske  industrijske zone. Mada Gavrilović to nije tražio, dug za električnu energiju će biti umanjen za vrednost zemljišta.

Po materijalu koji je naslovljen kao "Podaci o otpadnim vodama koje prečišćava sistem za prečišćavanje JKP "Miloš Mitrović",  prečišćavanje jednog kubika otpadne vode klanica pilića plaća 56 dinara, dok neki drugi korisnici, kao što su DIS, Cmana ili Mlekara Markovac plaćaju
440 dinara po kubiku!

- Tu nakaradnu razliku u ceni sam zatekao i to će ovih dana biti promenjeno. Za Veliku Planu je veoma značajno da klanica radi i da što bolje posluje, lokalna samouprava je u tom smislu učinila niz ustupaka ali dok ja vodim komunalno preduzeće, koje sam nedavno preuzeo, ni preduzeće, ni građani Velike Plane, neće snositi troškove poslovanja ni klanice, niti neke druge kompanije. Kao što one na tržištu naplaćuju svoje usluge, tako će ih naplaćivati i JKP "Miloš Mitrović"

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd