fbpx
Skip to main content
Narodna biblioteka Srbije

Danas je poseban dan za NARODNU BIBLIOTEKU SRBIJE: Znate li o čemu se radi?

Foto: YoutubePrintscreen/DW Fokus
Knez Miloš Obrenović, na današnji dan, 1832. godine doneo je odluku o osnivanju Narodne biblioteke Srbije, jedne od najstarijih kulturnih institucija u našoj zemlji.

Prvo je činila sastavni deo Državne štamparije, potom je bila pod upravom Ministarstva prosvete, a od 1871. funkcioniše kao samostalna ustanova.

REČI KAO MELEM: Dugo zabranjivana Dučićeva pesma o srpskom stradanju

REČI KAO MELEM: Dugo zabranjivana Dučićeva pesma o srpskom stradanju

MAŠINOVOĐA KOJI JE SPASAO SRBE OD USTAŠA: Kada je OTEO VOZ pun izmučenog naroda, za njim je počela potera veka

MAŠINOVOĐA KOJI JE SPASAO SRBE OD USTAŠA: Kada je OTEO VOZ pun izmučenog naroda, za njim je počela potera veka

TITO NIKADA NIJE ODAO POČAST ŽRTVAMA IZ JASENOVCA: Poznato zašto Josip Broz nikad nije posetio opaki logor smrti

TITO NIKADA NIJE ODAO POČAST ŽRTVAMA IZ JASENOVCA: Poznato zašto Josip Broz nikad nije posetio opaki logor smrti

Narodna biblioteka Srbije osnovana je u knjižari Gligorija Vozarovića kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke. Inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika.

U novembru iste godine Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uspon u radu Narodne biblioteke nastao je 1853. godine kada je ukazom kneza Miloša uvedeno zvanje državnog bibliotekara u rangu profesora Velike škole. U vreme kada je bibliotekar bio Janko Šafarik, u periodu od 1861 do 1869, biblioteka je preseljena u Kapetan-Mišino zdanje i tu je dočekala Prvi svetski rat. U Prvom svetskom ratu biblioteka je ostala bez svojih prostorija pa je 1920. godine za njene potrebe otkupljena „Kartonaža Milana Vape”, na Kosančićevom vencu.

Bombardovana biblioteka

Zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen. Uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, kao i zbirka od 1424 ćirilična rukopisa i povelje (12-17 vek), kartografska i grafička zbirka od 1500 brojeva, zbirke od 4000 naslova časopisa i 1800 naslova novina, zatim značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije. Iz stare zbirke rukopisa sačuvao se samo jedan rukopis koji je u tom trenutku bio van biblioteke. 

U aprilu 1946. godine biblioteka dobija zgradu nekadašnjeg hotela „Srpska kruna” na kraju Knez-Mihailove ulice, u toj zgradi se nalazi Biblioteka grada Beograda.

Postojeća zgrada Narodne biblioteke na Vračaru izgrađena je 1973. godine. Zgradu je projektovao arhitekta Ivo Kurtović i ubraja se u spomenike kulture.

Od 2002. godine Narodna biblioteka Srbije kao svoj dan slavi upravo 28. februar.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd