fbpx
Skip to main content
Koronavirus

NAŠI MEDICINARI U POSETI SRPSKOJ: Zajednička saradnja i borba protiv korone

Foto: Profimedia
Srpski medicinski stručnjaci držaće danas u Banjaluci niz predavanja o iskustvima u borbi sa koronom

Eminentni medicinski stručnjaci iz Srbije danas će u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) održati predavanje o iskustvima s virusom korona, te vakcinama protiv kovida-19. Govora će biti i o zajedničkim iskustvima u borbi protiv virusa korona, te o izazovima koji tek slijede, a tiču se procesa vakcinacije.

OGLASIO SE MARIJAN IVANUŠA: Ovo je zvaničan stav SZO o uvođenju kovid pasoša

OGLASIO SE MARIJAN IVANUŠA: Ovo je zvaničan stav SZO o uvođenju kovid pasoša

"BOJIM SE DA IDEMO KA SCENARIJU IZ NOVEMBRA" Dr Sazdanović upozorava da će najviše trpeti nekovid pacijenti

"BOJIM SE DA IDEMO KA SCENARIJU IZ NOVEMBRA" Dr Sazdanović upozorava da će najviše trpeti nekovid pacijenti

Vesić otkrio detalje sa sednice Kriznog štaba: Današnje odluke su rezultat kompromisa, premijerka prelomila

Vesić otkrio detalje sa sednice Kriznog štaba: Današnje odluke su rezultat kompromisa, premijerka prelomila

Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, rekao je da se ovim nastavlja saradnja zdravstvenog sistema RS i Srbije.

- Imamo eminentne stručnjake iz Beograda koji će našim medicinskim radnicima predstaviti svoja iskustva, ali i iskustva svetskih stručnjaka iz ovih oblasti. Jedan kolega iz Srbije izvršio je danas operaciju jednog našeg pacijenta - rekao je Đajić.

Đajić je zahvalio zdravstvenim radnicima iz Srbije za doprinos Srpskoj u lečenju pacijenata, ali i edukaciji medicinskog kadra u UKC RS.

Jovica Milovanović, zamjenik generalnog direktora UKC Srbije, rekao je da saradnja UKC RS, kao centra zdravstvenog sistema u Srpskoj, i UKC Srbije, kao kičme zdravstvenog sistema Srbije, traje godinama.

- U UKC RS dolazim godinama da zajedno s kolegama otorinolaringolozima operišem. Ovaj posao je dinamičan, a otkako je pandemija kovida-19 počela u skladu s tim smo prilagodili aktivnosti i međusobnu saradnju - kazao je Milovanović.

Sumirati iskustva i izazove koji su pred medicinarima

Ana Banko, virusolog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kazala je da joj je zadovoljstvo da s kolegama iz RS razmijeni zajednička iskustva u vezi s pandemijom virusa korona.

- Kovid-19 je s nama već godinu dana i jedino zajedničkim delovanjem različitih naučnih oblasti, zdravstvenih delatnosti i ujedinjeni regionalno, ali i u svetu, možemo da suzbijemo pandemiju - rekla je Banko.

Dodala je da će na predavanju sumirati šta su zdravstveni radnici do sada naučili o virusu korona, te o izazovima koji su pred medicinarima.

- Pre svega mislim na proces vakcinacije. Ja kao virusolog, u saradnji sa drugim kliničkim granama, predstavljam dileme i kontroverze koje se tiču primene vakcine u različiti populacijama, načinu na koji oni deluju, te šta je njihov krajni efekat - objasnila je Banko.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd