fbpx
Skip to main content
Danica Grujičić, NATO

"NATO je od nas napravio eksperimentalni poligon": Doktorka Grujičić o frapantnim rezultatima Komisije

Foto:Profimedia/Srbija Danas
Preliminarni rezultati naučnomedicinske studije pokazuju porast učestalosti maligdnih bolesti, a naročito leukemije kod dece od pete do devete godine.

Broj obolele dece od malignih bolesti krvi i mozga u značajnom je porastu i od 1999 godine je svake godine sve veći.

Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, koja je i član Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja, kaže da su kliničari uvideli da su bolesti češće, da zahvataju sve mlađu i mlađu populaciju i da su agresivnije. 

Evo šta je Dea Đurđević juče PITALA LEKARE, što je ZAČUDILO celu bolnicu

To je posebno bilo izraženo između 2007. i 2012. godine i to posebno kada su tumori mozga u pitanju. 

- Mi znamo da je nastupilo ogromno zagađenje u aprilu 1999. Čak je i sadašnji rukovodilac UNEP-a, koji je bio tada ovde rekao da se radi o ekološkoj katastrofi, regionalnih razmera. Da je genocidno to što su uradili govori i sama činjenica da su gađali sve one ciljeve koji su bili na mapi hazarda. Na tu mapu se stavljaju postrojenja koja ako uništite nekakvom eksplozijom, ona dovode do ekološke katastrofe. Oni su to namerno radili. Namera genocidna, oni su od nas napravili jedan eskperimentalni poligon - navela je Grujičićeva. 

Profimedija
Foto: Profimedia

Kako je dodala, ono što mora da se uradi jeste da se izvrši jedno detaljno i matematički precizno ispitivanje. 

- Koliko je toksičnih materija bilo u kom postrojenju, pitanje je hoćemo li ikad dobiti podatak koliko su oni ispustili osiromašenog uranijuma. Sa prolaskom vremena to je sve teže, ali postoj stručnjaci koji tačno mogu da razlikuju istorijska zagađenja i nova zagađenja, može se tačno odrediti šta pripada zagađenju od Černobilja, šta od NATO bombardovanja. Rečeno nam je da je fomirano koordinaciono telo ida su četiri ministarstva potpisala saradnju, prikupiti podatke, tu vojska ima najvažniju ulogu. Treba da dobijete podatak od hemijskih industrija koliko je materija bilo. I onda da se vidi gde je zagađenje bilo najveće - naglasila je ona. 

Za sat vremena 4 sudara na beogradskim ulicama, pune ruke posla za policiju i hitnu

Govoreći o slučaju da su devet od deset vojnika koji su čistili isto mesto gde je pao projektil nastradali od iste bolesti, naglašava da u slučajnosti ne veruje. 

- Vi u Srbiji više nemate porodicu koja nema nekog obolelog od malignih bolesti - naglasila je ona.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd