fbpx
Skip to main content
Zlatibor Lončar

"NISMO DALEKO OD POTPUNOG ZATVARANJA!" Korona UŠLA U PORODICE, oglasio se Lončar i uputio VAŽAN APEL (FOTO)

Foto: RTS Printscreen
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar govorio je večeras o novim merama, epidemiološkoj situaciji u Srbiji i stanju u bolnicama.

On je na početku emisije "Četvrtkom u 9" na RTS zamolio da "ne plašimo građane" budući da svakodnevno "čitaju bombastične naslove", već da "govorimo o činjenicama".

"TEŠKO JE IZUZETNO" Oglasili se iz Ministarstva: Beogradske bolnice PUNE, u jednom delu zemlje KRITIČNO

"TEŠKO JE IZUZETNO" Oglasili se iz Ministarstva: Beogradske bolnice PUNE, u jednom delu zemlje KRITIČNO

"SITUACIJA JE NESTABILNA I NESIGURNA" Nove mere štaba za vanredne situacije Novog Pazara

"SITUACIJA JE NESTABILNA I NESIGURNA" Nove mere štaba za vanredne situacije Novog Pazara

NAJNOVIJE MERE VLADE SRBIJE! Na današnjoj sednici doneta važna odluka u borbi protiv korone

NAJNOVIJE MERE VLADE SRBIJE! Na današnjoj sednici doneta važna odluka u borbi protiv korone

- Narodna skupština je ogledalo građana. Naš cilj je da građanima kažemo istinu, kakva god da je ona, moraju da znaju istinu kakva god da je. Mi i do dan-danas ne znamo dovoljno o korona virusu. Dokazano je i činjenica je da su ovi brojevi direktno srazmerni našem ponašanju u vreme korona virusa. Ne postoji nijedna mera sem "stopa", koji će dati najbolji rezultat - rekao je Lončar.

On je podsetio da je virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lek "da izbegavamo kontakte".

- Imate baku i deku koji se pridržavaju svih mera. Ali, imaju svoje unuke koji ne vode računa, izlaze, nemaju nikakav zdravstveni problem. Svi žive u istom dvorištu ili u jednoj kući. Opuste se na nekoliko minuta, dođu do bake i deke i traže džeparac bez maske. Tada prenesu virus baki i deki koji završe u bolnici, sa većim ili manjim komplikacijama - objasnio je kako se najčešće događa zaražavanje u porodicama.

Zlatibor Lončar
Foto: RTS Printscreen

Za sve pacijente, podvukao je, ima mesta, ali nije poznato da li će to biti u Beogradu ili u nekom drugom mestu u Srbiji.

- U ovoj situaciji da neko kaže da neće da ide van Beograda jer je on iz Beograda, to je nedopustio, ali i to se dešava. Taj problem prave ljudima koji su heroji ovoga doba, od lekara do spremačica.

Na pitanje koliko smo daleko od situacije da neće biti mesta ni u nekom drugom gradu za hospitalizaciju pacijenata, ministar napominje da to zavisi od nas.

- Ne postoji zdravstveni sistem na svetu koji može da izdrži da se u kratkom roku zarazi veći deo države. A to se dešava - podvukao je Lončar.

Više od 2.300 obolelih zdravstvenih radnika

Ministar Lončar je rekao da je trenutno 2.340 zdravstvenih radnika obolelo, a od tog broja 62 njih se nalazi na bolničkom lečenju.

- Vi ne možete da zaustavite ili zabranite život. Mi možemo samo da utičemo na ljude da oni sami urade ono što treba da urade. Primera radi, ograničite radno vreme klubova i lokala, oni nađu rešenje: prave žurke i koncerte ranije, potom još ranije. Na kraju, rade ilegalno odnosno iznajmljuju kuće i tamo organizuju žurke. Ne možemo da utičemo na te koji to organizuju jer im je to tako u glavi, ali hoćemo da utičemo na ljude koji idu na ta mesta. Ako vas neko poziva, ne znači da treba da odete i da je bezbedno - objasnio je.

zlatibor lončar
Foto: RTS Printscreen

Ministar je naglasio da inspektori danonoćno kontrolišu, ali da ne mogu da provere šta se dešava u svakoj kući.

- Apelujem na ljude da ne dozvole da u potpunosti ostanemo bez mesta u svim bolnicama. U narednih par nedelja, dakle, nema kontakta. Zato nam je potrebno jednistvo, ne rasprava - podvukao je.

Vlada usvojila nove mere

Vlada Srbije donela je danas nove mere u borbi protiv korona virusa. Na današnjoj sednici potvrđen je predlog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 da učenici svih srednjih škola, kao i stariji osnovci, od petog do osmog razreda, od ponedeljka 30. novembra pređu na onlajn nastavu.

"U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu. Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije", stoji u odluci.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd