fbpx
Skip to main content
Testiranje, koronavirus

NE TREBA SVAKO BOLESNO DETE DA SE TESTIRA: Roditelji školaraca zbunjeni, struka dala jasne instrukcije

Foto: Profimedia/ilustracija
U Beogradu je zaraženo 16 učenika, a ima i sporadičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Vranju, Nišu, Leskovcu

U prve dve nedelje nastave u školama virusom korona zaraženo je 52 đaka i 20 zaposlenih. Ovo je rekao Mladen Šarčević, ministar prosvete, i pojasnio da je reč o sporadičnim slučajevima, ako se zna da u školama u Srbiji ima oko 850.000 đaka. On je precizirao da u 1.250 osnovnih škola koronu ima 27 đaka, a da od tog broja šestoro učenika nije ni dolazilo u školu. U srednjim školama inficirano ih je 25.

"POLA GODINE KAO JEDAN RADNI DAN": Dr Kisić Tepavčević otkriva šta joj je najteže palo u borbi sa surovim virusom

"POLA GODINE KAO JEDAN RADNI DAN": Dr Kisić Tepavčević otkriva šta joj je najteže palo u borbi sa surovim virusom

ŠTA SMO NAUČILI O KORONI I ŠTA NAS TEK ČEKA: Od Vuhana i zastrašujučih snimaka iz Italije do Novog Pazara

ŠTA SMO NAUČILI O KORONI I ŠTA NAS TEK ČEKA: Od Vuhana i zastrašujučih snimaka iz Italije do Novog Pazara

DOMAĆI ZADATAK ZBUNIO SRPSKOG OSNOVCA: Pogledajte šta je u pitanju (FOTO)

DOMAĆI ZADATAK ZBUNIO SRPSKOG OSNOVCA: Pogledajte šta je u pitanju (FOTO)

- U Beogradu je zaraženo 16 učenika, a ima i sporadičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Vranju, Nišu, Leskovcu - naglasio je on i dodao da je u osnovnim školama zaraženo i sedam nastavnika, jedan direktor, a ima zaraženih i spremačica.

Inače, roditelji imaju zamerke na to što u domovima zdravlja neće da testiraju decu sa respiratornim simptomima. Smatraju da im je test potreban, jer deca uglavnom imaju blage simptome, koji prođu za dva-tri dana, posle čega se vraćaju u školu i mogu da prošire zarazu. Pitaju se i da li bi trebalo promeniti protokole, pa da se deca, za razliku od odraslih, testiraju i sa lakim respiratornim tegobama, kako bi efikasnije otkrivali zaražene.

- Nije opravdano, ni potrebno da se testira svaka osoba koja se javi u kovid-ambulantu sa sumnjom na koronu.

Đaci
Đaci
Foto: Profimedia

Ovim rečima sa prve linije odbrane od epidemije odgovaraju na komentare pojedinih nezadovoljnih.

Prema instrukciji Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", odluka o testiranju donosi se na osnovu kliničke slike, radiografskog snimka pluća i biohemijskih analiza. Kandidati za testiranje su osobe sa simptomima akutne respiratorne bolesti, koja uz temperaturu iznad 37 stepeni imaju i jedan od kliničkih znakova bolesti: kašalj, kratak dah i otežano disanje. Ali, konačnu odluku da li se radi PCR test, donosi lekar u kovid-ambulanti. Isto važi i za odrasle i za decu.

- Naši lekari u kovid-ambulantama imaju toliko iskustva da sa ogromnom preciznošću mogu da procene ko je za PCR testiranje na virus korona - kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora "Batuta". - Jasno su propisane indikacije za testiranje i građani bi trebalo da veruju svom lekaru.

Darija Kisić Tepavčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na primedbu da je bilo slučajeva da pacijent u kovid- ambulanti nije testiran na koronu, a da je test koji je uradio na lični zahtev potvrdio infekciju, prof. Kisić Tepavčević kaže da su takvi slučajevi "izuzeci".

Doktor Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, navodi da postoji poriv da se žuri sa testom, a ne na pregled, a trebalo bi da bude obrnuto.

- Svako dete koje dolazi sa simptomima respiratorne infekcije pedijatar pregleda i prati, zakazujući kontrolu ako je potrebno već za sutradan i "tretira" ga kao da je kovid pacijent - objašnjava dr Božica Novaković, direktor Doma zdravlja Novi Beograd. - Obavezno se savetuje i izolacija. To da dete bude pod nadzorom pedijatra i da u slučaju promene zdravstvenog stanja dođe na pregled i mimo zakazanog termina za kontrolu, mnogo je važnije od samog testiranja. Ako pedijatar proceni da je potrebno, i PCR testiranje će doći na red.

Doktorka Novaković kaže da se u praksi lekari susreću sa preuranjenim očekivanjima roditelja da se dete testira na kovid pre nego što pedijatar proceni da je to potrebno:

- Razumljivo je da su roditelji, ali i svi ostali pojačano zabrinuti zbog epidemije kovida, ali bi pacijenti morali više da veruju svojim lekarima.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
16 Beograd