fbpx
Skip to main content
Apatin

"To su čudovišta neverovatne snage" Isi iz Smedereva LEGENDARNA NEMAN iz Dunava pokidala ribarsku mrežu

Foto: Profimedia/ilustracija
Među alasima decenijama kruži priča o "kemzama"

Isa Kćiku iz Smedereva (62) spada među retke koji se danas bave izradom ribarskih alata i jedan je od najboljih poznavaoca tradicionalnih pribora nekada korišćenih pri lovu ribe. Čuvajući zanat koji izumire još vešto ručno plete mreže i izrađuje originalni ribarski pribor: bućku, struk, vlak, čerence, sačme...

Kon: NEMA POTREBE ZA ZATVARANJEM ŠKOLA, građani koji su pod nadzorom mogu da se vrate na posao

Kon: NEMA POTREBE ZA ZATVARANJEM ŠKOLA, građani koji su pod nadzorom mogu da se vrate na posao

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! Sezonu gripa ćemo dočekati sa oko 500.000 doza vakcina, a evo kada je prva ISPORUKA

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! Sezonu gripa ćemo dočekati sa oko 500.000 doza vakcina, a evo kada je prva ISPORUKA

NESTAO LJUBIŠA (67) IZ BARIČA: Izašao iz kuće u pet ujutru, teško je bolestan, porodica OČAJNIČKI MOLI za pomoć

NESTAO LJUBIŠA (67) IZ BARIČA: Izašao iz kuće u pet ujutru, teško je bolestan, porodica OČAJNIČKI MOLI za pomoć

Nekada jedan od najboljih u lovu ribe metlicama po dnu i po vrhu, daleko je poznatiji po tome što je postao jedan od najboljih majstora za ručno pletenje špiglova, četkanje metlica i krpljenje mreža.

Borio se sa tri i po metara dugačkim "kemzom"

Međutim, malo je poznato da je ovaj smederevski alas lovio i "kemze", dunavsku neman, ogromne neuhvatljive somove koji svojom snagom kao od šale kidaju ribarske mreže. Život je ispunio dugim alaskim stažom, pričama i anegdotama kojih je toliko da bi, kako kaže, knjigu mogao napisati o neverovatnim dogodovštinama na Dunavu.

- Jednom mi je u Dunavcu kod Smedereva pobegao som dug kao čamac. Imao je više od tri i po metra - kaže Kćiku.

Pokidao je mrežu i to pred desetak svedoka. To je takozvani kemza - som koji kida mreže. Njima su urasli kanapi u glavi od kidanja mreža i imaju čudovišan izgled pa zato kruži priča o dunavskom čudovištu "kemzi". A to je u stvari ogroman som. Ranije je na Dunavu bilo i po četiri do pet metara dugih somova.

Som
Foto: Profimedia

- To su prava čudovišta neverovatne snage - seća se Isa koji više ne ribari, ali se aktivno bavi izradom mreža za ribolov.

Kako su profesionalni ribari postali retko zanimanje, tako su polako nestajali i oni vični pletenju ribarskih mreža. U celoj Srbiji je ostalo još troje do četvoro kvalitetnih majstora za izradu mreža, a Isa "Ribar", kako ga više znaju Smederevci, jedan je od njih.

Smirio se pletući mreže za ribolov

Jedan je od retkih koji pri pletenju špiglova i mreža svih vrsta koristi švapski čvor. Da napravi sto metara mreže potrebna su mu dva dana.

- Mreže mogu biti končane, strune kao plastika, multimono struna sa više žila i od kosmičkog vlakna koje je najnoviji savremeni materijal. Najviše se traže metlice, mreže zamrsaše od 30 do 100 metara, zavisi za koju je vodu, da li za bare, reku ili jezera - objašnjava Isa dok strpljivo, veštim prstima plete svoju mrežu. - Ovaj posao zahtev mirnu ruku i smirenost.

Umešnijeg u poslu od Ise nema, kažu mnogi alasi, koji se kod njega snabdevaju svom potrebnom opremom za ribarenje.

- Postoji još aktuelnih alata za ribu koje pravim, a to su bućka, struk, vlak, čerenci, sačme i to je aktuelno. Svaki alat ima svoju namenu i mesto - nabraja Isa.

Pokušava, kaže, da sačuva ovaj stari zanat od zaborava, pa je preneo znanje mlađem sinu Borisu koji mu je velika pomoć, dok stariji Marin nije zainteresovan.

Među alase zakoračio već kao osmogodišnjak 

Alaski život ovog Smederevca ispisao je svoje prve stranice davne 1966. godine kada mu je bilo svega osam godina.

- Tada sam počeo da radim kao pomoćnik ribara i da učim zanat od starog alasa koji je bio Francuz. Zvao se Rende. Od njega sam krao znanje i umešnost. Sećam se starog Rendea koji mi je ulio ljubav u ribarenje, u kojem sam i dan danas, dobrim delom zahvaljujući njemu - priseća se Isa.

Osim ribarskog alata u penzionerskim danima počeo je da odgovara i na druge narudžbine. Prihvata se posla za pravljenje mreža za razne sportove i za domaćinstva (ležajke i ljuljaške). Ali, Isa je starijim Smederevcima poznat i kao dobar sportista. Kćiku se, kao stariji pionir i omladinac, aktivno bavio gimnastikom i postizao solidne rezultate. Dobar deo radnog veka proveo je kao bravar u "Železari Smederevo".

Odrastanje pored Dunava donelo je ovom alasu dosta avantura, ali pre svega život na kojem bi mu mnogi pozavideli. Proizvodi koje pravi iz ljubavi imaju kupce iz cele Srbije.

Isa među decom u humanoj misiji

Isa "Ribar" je zahvaljujući retkom zanatu koji neguje bio počasni gost na više sajmova starih zanata u Srbiji, od kojih izdvaja one u Beogradu i Kostolcu.

Ostaće zapisano da je deci iz smederevskog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama dve godine dobrovoljno pokazivao kako se vezuju čvorovi i pletu košarkaške mreže.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd