fbpx
Skip to main content
bolnica

Nema ga već TRI MESECA, potrošene i ZALIHE: U Srbiji nestašica NEZAMENJIVOG leka?!

Foto: Profimedia/ilustracija
U zdravstvenim ustanovama u Čačku već dva i po meseca vlada nestašica penicilina. Nestašica je i u Novom Sadu, potvrdili su u petak farmaceuti u nekoliko apoteka u ovom gradu. I izabrani lekari u više domova zdravlja u Beogradu kažu da je snabdevanje ovim injekcijama nestabilno

U državnoj apoteci "Terazije" ovog leka u petak nije bilo, a u Centru za informacije o lekovima Apotekarske ustanove Beograd saznalo se da penicilina, iako je to lek za bolničku i ambulantnu primenu, ali ga ipak drže i farmacije, nema ni u jednoj od 124 apoteke u ovom lancu. U Ministarstvu zdravlja, međutim, kažu da nestašice nema, ali da je moguće da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji, o čemu, bar zasad, nisu obavešteni.

Pomor životinja se nastavlja, a GRAĐANI STREPE: Ako su uginule zbog zatrovane pšenice, kako onda ona UTIČE NA LJUDE?!

U Čačku, lek koji nedostaje zdravstvenim ustanovama, pacijenti ne mogu da nađu ni u apotekama.

- Problem je to što je, kako smo saznali, zaustavljena proizvodnja penicilina u "Galenici", a zbog čega, ne znamo - rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor čačanskog doma zdravlja. - Naši lekari pacijentima propisuju antibiotike drugog spektra, ali penicilin je nezamenljiv i to je lek širokog spektra.

Naša glumica je od supruga starija PET GODINA, a počeli su da žive zajedno posle dva dana, velika svadba je IZOSTALA, A IMALI SU RAZLOG!

Apotekari u Čačku su, takođe, potvrdili da penicilina nema. Oni kažu da pokušavaju da ga nabave, ali da im to ne uspeva gotovo tri meseca. Lek su imali, ističu, nakratko, samo oni koji su imali nešto zaliha koje su se brzo potrošile.

- Planirane su i nabavljene dovoljne količine penicilina - kažu u Ministarstvu zdravlja. - Nama nije prijavljena nestašica ovog leka, ali moguće je da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji iz razloga o kojima nismo obavešteni.

Čekaonica
Foto: Profimedia/ilustracija

U Ministarstvu navode da je Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo postupak centralizovane javne nabavke za lek zaštićenog naziva penicilin, prašak za suspenziju za injekciju, od 800.000 jedinica proizvođača "Hemofarm AD" iz Vršca, kao i za druge lekove iz grupe penicilina.

- Potpisani su okvirni sporazumi sa dobavljačima 31.oktobra i istog dana poslate su i instrukcije zdravstvenim ustanovama da zaključe ugovore za nabavku neophodnih lekova - navode u resornom ministarstvu. - Takođe, RFZO je, pored injekcionih oblika penicilina, osiguranim licima obezbedio i sve oralne oblike penicilina: tablete, kapsule i sirupe. Na osnovu okvirnog sporazuma zdravstvene ustanove su u mogućnosti da povlače lek i po isteku važećeg ugovora, odnosno u periodu dok se sprovodi nabavka novih količina.

Prodavačici iz Beograda tinejdžer tražio KONDOME. Upitala ga "Je li hitno", a njegov odgovor POSTAO HIT!

U Apotekama "Niš" rečeno je da imaju penicilinske antibiotike u kapsulama i sirupima svih registrovanih proizvođača, a da injekcije penicilina pacijenti retko traže, jer su za ambulantnu primenu.

Retko u primeni

U razgovoru sa nekoliko izabranih lekara saznalo se da su sada retke situacije kada se penicilin daje venski ili intramuskularno, jer ima puno savremenih efikasnih antibiotika koji se piju, što je za pacijente komfornije.

Starićemo za PAR SEKUNDI, a Evropom će VLADATI MUSLIMANI: Proročanstva Babe Vange ulivaju STRAH U KOSTI

- Već dugo se ne praktikuje da se penicilin daje u kućnim uslovima, jer je rizik prilično visok ne samo od penicilinskog šoka nego i zato što mogu da se stvore mikroembolije, što nije opasno, ali je za pacijente neprijatno.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd