fbpx
Skip to main content
korona virus

"NEMA NIKAKVE ALTERNATIVE" Za medicinske radnike biće obavezna vakcinacija, predloženo i za ovu grupu građana

Foto: Reuters
Naš zakon dozvoljava dve varijante - preporučenu i obaveznu imunizaciju.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika mogla bi uskoro da bude doneta. Ima predloga da bi imunizacija trebalo da bude obavezna i za građane koji rade u različitim uslužnim delatnostima. Za sada međutim, nema najava da bi ista obaveza mogla da se razmatra i za celokupno stanovništvo.

TREĆA DOZA ILI VAKCINA DRUGOG PROIZVOĐAČA? Dr Gnjatović otkrila od čega to zavisi i za koga će važiti

TREĆA DOZA ILI VAKCINA DRUGOG PROIZVOĐAČA? Dr Gnjatović otkrila od čega to zavisi i za koga će važiti

SUTRA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Razmatraće se dodatno POPUŠTANJE mera?

SUTRA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Razmatraće se dodatno POPUŠTANJE mera?

"VAKCINE SU NAŠA NAJVEĆA NADA" Direktor SZO u Srbiji objašnjava ŠTA je potrebno za konačno SUZBIJANJE epidemije

"VAKCINE SU NAŠA NAJVEĆA NADA" Direktor SZO u Srbiji objašnjava ŠTA je potrebno za konačno SUZBIJANJE epidemije

Činjenica je da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti čije je izmene Skupština usvojila 12. novembra prošle godine, dozvoljava da se donese odluka o obaveznoj imunizaciji za sve. Ta mera, prema sada važećem zakonskom propisu spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom. Takozvana vanredna imunizacija - ona koja je uslovljena trenutnom epidemijom, prema članu 33 Zakona može biti - preporučena ili obavezna. Trenutno, u Srbiji je nivo - preporučene.

Navodi o obaveznoj imunizaciji zdravstvenih radnika krenuli su od same struke. Isprva su neophodnost vakcinacije isticali direktori klinika koje su u kovid sistemu. Međutim, da se krenulo i u realizaciju, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je istakao da bi Republička stručna komisija trebalo da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika. Ministar je, kaže, saglasan sa takvom odlukom.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar
Foto: Srbija Danas

- Mislim da će Republička komisija, u kojoj su najeminentniji stručnjaci, doneti odluku - poručio je Lončar.

Zašto je obavezna imunizacija zdravstvenih radnika logična?

Imunizacija od kovida ne bi bila prva koja je obavezna za zdravstvene radnike. Medicinari u svom kartonu već imaju obavezu vakcinacije od gripa i hepatitisa B. Još uvek nije objavljena zvanična brojka koliko je lekara vakcinisano protiv kovida. Prema nezvaničnim procenama međutim, u državnim i privatnim ustanovama, imunizovana je polovina zdravstvenih radnika, dakle oko 50.000. Na jugu Srbije je primera radi, vakcinu primila polovina medicinara koji su u kovid sistemu.

vakcinacija
Foto: Reuters

Prema mišljenju samih lekara, vakcinacija u zdravstvenim ustanovama ne sme da bude stvar ličnog izbora, a posebno to ne bi smelo u vreme epidemije. Procena je da imunizacija od virusa koji trenutno hara nije pitanje ličnih prava već zdravstveni radnici moraju biti zaštićeni, ali i oni koje leče.

Jedan od zagovornika obavezne imunizacije za zdravstvene radnike je i lekar Radmilo Janković koji koordiniše kovid-bolnice na jugu Srbije. U izjavi za medije ovaj lekar navodi:

- Nedopustivo je da se neko od zdravstvenih radnika ne vakciniše, da slučajno zarazi pacijente koji su u dovoljno teškom stanju, a koji nisu mogli da se vakcinišu iz nekog razloga. Zaista nema nikakve alternative.

U poslednje vreme pojavilo se nekoliko teorija koje prate navode o obaveznoj imunizaciji. Jedna od njih je i da se manje ljudi prijavljuje za vakcinu. Ipak, u realnosti jedina izvesna teorija je da imunizacijom stižemo do kolektivnog imuniteta odnosno, života u kome nismo ugroženi.

Predrag Kon
Predrag Kon
Tanjug/​Rade Prelić

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da nije trenutak da se raspravlja o pravnoj regulativi, ali jeste da se uputi poziv za vakcinaciju jer brzina izlaska iz ove krize zavisi od imunizacije. Dokaz već imamo - brojke padaju u mestima gde je bilo masovnije vakcinacije.

- Kada je reč o pravnoj regulativi trenutno su imunizaciju naša meritorna tela definisala kao preporučenu. U situaciji u kojoj smo obaveznost vakcinacije postaje kristalno jasna kada je reč o zdravstvenim radnicima. Oni moraju da štite sebe i svoje pacijente - poručuje doktor Kon.

Kako precizira, naš zakon dozvoljava dve varijante preporučenu i obaveznu imunizaciju.

- Kovid je novi izazov za sve i u jednoj smo od najozbiljnijih svetskih epidemija. U takvom situaciji realno je razmišljati o obaveznoj imunizaciji ne samo zdravstvenih radnika već i onih koji su u uslužnim delatnostima, šalterskim radnicima i ostalima, a što nije nemoguće u skladu sa zakonom. Obavezna imunizacija nije tema samo za zdravstvene radnike - kaže doktor Kon.

On ističe: "Ipak, u ovom trenutku je najvažnija odluka svakog pojedinca da se vakcioniše".

Za sada najmanji odziv za vakcinaciju je u opštinama Merošina, Tutin, Žagubica, kao i u Novom Pazaru.

Šta piše u Zakonu?

- U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti - navodi se u zakonu.

U dosadašnjem kalendaru imuninizacije obavezna vakcinacija bila je predviđena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd