fbpx
Skip to main content
bundestag

NEMAČKA SKINULA SRBIJU SA LISTE RIZIČNIH ZEMALJA! Šta to znači, da li naši turisti mogu da putuju u ovu zemlju?

Foto: Profimedia
Državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak

Kako se navodi u saopštenju nemačke ambasade u Beogradu objavljenom na njenom sajtu, Srbija od 13. juna više nije na listi rizičnih područja, ali ograničenja za turistička putovanja za Nemačku su i dalje na snazi.

VELIKO BRAVO ZA NAŠU ZEMLJU! Blizu smo cifre od pet miliona datih vakcina, raste broj onih koji su primili obe doze

VELIKO BRAVO ZA NAŠU ZEMLJU! Blizu smo cifre od pet miliona datih vakcina, raste broj onih koji su primili obe doze

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Lista se sužava, samo u Beogradu dvocifren broj zaraženih - evo kakva je situacija u drugim mestima

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Lista se sužava, samo u Beogradu dvocifren broj zaraženih - evo kakva je situacija u drugim mestima

NAJNOVIJI PODACI! Još 138 obolelih, preminula četiri lica: Stiže pet novih mera

NAJNOVIJI PODACI! Još 138 obolelih, preminula četiri lica: Stiže pet novih mera

- Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga, turistička putovanja i dalje nisu moguća - navodi nemačka ambasada.

Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je samo za nemačke državljane, državljane ostalih članica EU, potom državljane Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda, kao i za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja.

Ko su izuzeci od zabrane putovanja

Pravo na ulazak u Nemačku, ipak, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj, pritom se to odnosi na supružnike, registrovane partnere, maloletnu decu i roditelje maloletne dece.

Severna Makedonija, granica
Foto: Profimedia

Osim njih, državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi, poput rođaka prvog ili drugog stepena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je po sredi nevenčani par.

Među ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, potom poslovna putovanja na sajmove u slučaju da postoji dokaz neophodnost putovanja, potom predavači odnosno posetioci kongresa koji imaju dokaz o neophodnosti fizičkog prisustva. Ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga.

Međutim, u svim navedenim slučajevima, neophodna je potvrda o nužnom razlogu za ulazak i propratna dokumentacija u zavisnosti od toga kojoj grupi pripada putnik.

Čak i u slučaju posedovanja kompletne dokumentacije, pripadnici nemačke policije na pasoškoj kontroli uvek mogu da posumnjaju da u jačinu "nužnog razloga za dolazak" i da putnika vrate u Srbiju, što se početkom godine događalo pojednim putnicima koji su u Nemačku hteli da dođu na vide novorođene unuke.

Olakšano putovanje za one sa boravkom u Nemačkoj

Skidanje Srbije sa liste rizičnih zemalja značiće promene samo za one koji iz Srbije putuju u Nemačku, a imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili EU ili nemački ili neki drugi pasoš EU.

korona virus nemačka
Foto: Profimedia

Oni će kopnenim putem moći da doputuju u Nemačku kao i pre epidemije. Dakle, bez elektronske prijave, obaveznog negativnog testa na koronu i obaveznog desetodnevnog karantina što je dosad bio slučaj za putnike iz Srbije, koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili su imali poslovni ili drugi nužni razlog za dolazak u ovu zemlju.

Međutim, za one koji dolaze avionom, biće obavezno da još pre ulaska u avion predoče neki od sledeća tri dokumenta.

Prva opcija je negativan pi-si-ar na koronu ne stariji od 72 sata od uzimanja uzorka do dolaska na granični prelaz ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Druga opcija je dokaz da su u potpunosti vakcinisani vakcinama priznatim od Evropske agencije za lekove (EMA), a trenutno su to vakcine koje proizvode "Fajzer", "Moderna", "Astra-Zeneka", kao i "Džonson i Džonson". Uslov je i da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Treća opcija je dokaz o preležanom kovidu, koja je izdata na osnovu pozitivnog pi-si-ar testa, koji je urađen najmanje pre 28 dana, a najkasnije pre šest meseci.

Izuzetak od ovog pravila su zaposleni kod avio-prevoznika kojima nije potrebna nijedna od ove tri potvrde.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd