fbpx
Skip to main content
koronavirus

"DA LI JE OVO RAJ?" Nemački mediji BRUJE o Srbiji! Nižu se HVALOSPEVI na račun vakcinacije u našoj zemlji

Foto: Shutterstock/Profimedia/Ilustracija
Štampa na nemačkom jeziku nastavlja sa hvalospevima na račun vakcinacije u Srbiji.


Skoro sa nevericom se dočekuje to što se u Srbiji mogu vakcinisati i turisti.

Švajcarski tabloid Blik piše da je Srbija sve popularnija destinacija za "vakcinalni turizam". "Poneka doza im pretekne u ovom maratonu sa vakcinacijom. Dragocene flašice niko ne želi da baci. Zato je Srbija otvorila granica za strane, pogotovo sa Balkana."

SRBIJA OBORILA REKORD! Od jutros do ovog trenutka vakcinisano 54.000 građana

SRBIJA OBORILA REKORD! Od jutros do ovog trenutka vakcinisano 54.000 građana

POZITIVNE PROGNOZE DR JANKOVIĆA! "Ljudima je dosta svega" - poznato KADA će Srbija staviti pandemiju POD KONTROLOM

POZITIVNE PROGNOZE DR JANKOVIĆA! "Ljudima je dosta svega" - poznato KADA će Srbija staviti pandemiju POD KONTROLOM

VAKCINACIJA U SRBIJI NASTAVLJENA PUNOM PAROM: Imunizacija rizičnih pacijenata za vikend u Nišu

VAKCINACIJA U SRBIJI NASTAVLJENA PUNOM PAROM: Imunizacija rizičnih pacijenata za vikend u Nišu

- To je znak solidarnosti. Ali u Srbiji vakcinišemo i Švajcarce. Mogu da se prijave - rekao je ambasador Goran Bradić za Blik.

Bečki Viner cajtung piše:

- Na stolu su četiri  cepiva: Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik. Biraj, kažu. Da li je ovo raj? Jeste, za one koji hoće da se vakcinišu. Srbija je trenutno zemlja u kojoj teku med i mleko farmacije. Tamo, kažu oni koji su probali, ne samo da možeš odmah da se vakcinišeš, nego možeš i da biraš cepivo. Svejedno koliko imaš godina i da li si u prioritetnoj grupi.

koronavirus
Foto: Profimedia

List navodi da, osim srpske zajednice, i dalje slabo koji Austrijanac ide do Srbije da se vakciniše. "Ali drukčije je u Italiji", navodi list.

- Nebrojeni Italijani su se preko portala srpskog konzulata u Milanu i ambasade u Rimu prijavili za vakcinaciju, prenose italijanski mediji.

I to iako do 30. aprila nema direktnih letova pa Italijani moraju da lete preko Beča ili sednu u automobile da bi došli do Srbije.

U tekstu se navodi da je Srbija do sada pribavila oko 3,5 miliona doza vakcine, od čega 2,5 miliona otpada na kineski Sinofarm. Oko 26 odsto punoletnih građana u Srbiji dobilo je barem jednu dozu.

- Cepivo Sinofarma i Sputnjika nosi dašak budućeg geopolitičkog uticaja zemalja proizvodnje. Srbiji, koja ima tek status kandidata za EU, to je svejedno. Zahvaljujući višku vakcina, vakciniše se ko god hoće - dodaje Viner cajtung.

vakcinacija
Foto: Profimedia

O sličnoj temi piše i drugi bečki list, Standard.

- Kako da smo usred Hladnog rata: na Balkanu se pandemija od početka posmatra kao geopolitička borba. Prozapadno orijentisane države prose pomoć u Briselu i demonstrativno odbijaju kinesku ili rusku pomoć, kako bi pokazale lojalnost - navodi se u tekstu.

- U Srbiji i proruskom delu Bosne Republici Srpskoj cepivo ne samo da uzimaju sa svih strana, već bivaju upregnuti u propagandu Moskve ili Pekinga - navodi list, citirajući pohvale srpskih zvaničnika na račun kineske vakcine.

Dodaje se da su zemlje poput Severne Makedonije ili Crne Gore odustale od uzaludnog čekanja na pomoć EU i sada daju bilo koje vakcine koje mogu da dobiju.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd