fbpx
Skip to main content
Foto: spc.rs

NEMOJTE SE OGREŠITI: Danas slavimo Svetog Jovana Zlatoustog, jedna stvar je STROGO ZABRANJENA

Foto: spc.rs
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora

Kao svetitelj, Jovan Zlatousti se praznuje 13. novembra po starom, odnosno 26. novembra po novom kalendaru.

Sveti Jovan Zlatousni poznat je i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve. Bio omiljen među narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo. Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara prema crkvenom - julijanskom kalendaru.

KAKVA ČAST: Srpska crkva SPASAVA PRAVOSLAVLJE, SAČUVALI SMO OBRAZ U SVETU

Rođen je u Antiohiji 354. godine kao sin vojvode. Učio je grčku filozofiju i, prozrevši grčko neznaboštvo, usvojio je hrišćansku veru. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletija, a malo iza toga i njegovi roditelji primiše krštenje. Po smrti roditelja, Jovan se zamonašio, napisao knjigu "O sveštenstvu", a ubrzo potom patrijarh ga je rukopoložio za sveštenika. Proslavio se svojim podvigom, blistavim umom i snažnom reči, a po želji cara Arkadija, Jovan je izabran za patrijarha Carigradskog.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Šest godina upravljao je Crkvom mudro i revnosno i za to kratko vreme mnogo učinio. U mestu Komanu u Jermeniji, na Krstovdan 407. godine, sa Božjim imenom na usnama, duša zlatoustog patrijarha preselila se u raj. Njegove mošti danas počivaju u Vatikanu osimg glave, koja se nalazi u Uspenskom hramu u Moskvi.

On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate barem nekoliko rečenica.

SRBIJA PRVA U SVETU LEČENJU SPECIJALNOM METODOM: Naši lekari serumom iz krvi obrisali bol!

Končić da stoji mesec dana

U pojedinim krajevima Srbije, žene koje se na Svetu Petku mole da zatrudne ili da se lakše porode, oko ruke obmotaju konac. Od Svete Petke do Jovana Zlatoustog prođe mesec dana, za to vreme konac stoji na ruci, a ako pukne baš na Svetog Jovana, smatra se da to ne sluti na dobro.

Albanski zlikovci teraju SRPSKE PORODILJE sa KiM: Broj porođaja u Mitrovici UPOLA MANJI!

Prema verovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život. Zato se 26. novembra do ponoći nikako ne smeju upotrebljavati igle za šivenje i pletenje, kao ni razboj za tkanje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd