fbpx
Skip to main content
operacija

NEVEROVATAN PODVIG SRPSKIH LEKARA! Bebi odstranjen tumor jetre posebnom metodom

Foto: Profimedia/ilustracija
U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, bebi staroj pet meseci, uspešno je odstranjen tumor jetre posebnom hirurškom metodom. Tako je mala Jana postala najmlađi pacijent na svetu kome je urađena ovakva vrsta operacije.

Operacija koju je izveo tim lekara, specijalisti opšte hirurgije iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Igor Đurišić i dr Srđan Nikolić, sa profesorom dr Aleksandrom Sretenovićem specijalistom dečje hirurgije sa Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj, osim što je izvedena na najmlađem pacijentu, ujedno je i prva operacija takve vrste u našoj zemlji i prva u ovom delu Evrope.

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

"Sada imamo moćno oružje u borbi protiv virusa" Kisić konačno rešila dilemu - evo kad stičemo kolektivni imunitet

"Sada imamo moćno oružje u borbi protiv virusa" Kisić konačno rešila dilemu - evo kad stičemo kolektivni imunitet

NEŽELJENE REAKCIJE NAKON VAKCINA: Poznato koliko ih je prijavljeno u Srbiji i na koja cepiva!

NEŽELJENE REAKCIJE NAKON VAKCINA: Poznato koliko ih je prijavljeno u Srbiji i na koja cepiva!

Ova komplikovana i složena hirurška procedura prvi put je izvedena na detetu 2014. godine, a ovo je treća operacija u Evropi koja je urađena na detetu uopšte.

- Operacija omogućava da se veliki tumori koji su inicijalno neoperabilni odstrane i da deo jetre koji ostane bude u funkciji - naglašava doktor Sretenović za RTS.

Tumori jetre nisu tako česti kod dece u poređenju sa tumorima kod odraslih. Incidenca novoobolelih i novootkrivenih pacijenata je najčešće oko dva slučaja na milion ljudi. Međutim, to se odnosi na najčešći tumor jetre kod dece, hepatoblastom, dok je incidenca za ovu vrstu tumora koji je odstranjen kod male Jane, znatno manja.

Nažalost, kako naglašava doktor Srđan Nikolić simptomi tumora jetre kod dece su skriveni i zato se otkrivaju jako kasno.

- U slučaju Jane, simptomi su se pojavili kao bolovi u stomaku, izostanak stolice i dete je prestalo da jede. Onda je prošla kroz niz medicinskih ustanova dok tumor na kraju nije otkriven. Nije greška svih tih ustanova, jer niko ne očekuje da tako opasan tumor može da se javi kod tako malog deteta. Ono što je dobro, to je da kada se takva bolest otkrije, kod nas može i da se leči adekvatno - dodaje dr Nikolić.

bolnicaaa
Foto: Profimedia

Tumor koji je imala devojčica Jana bio je veličine 11 centimetara. To je veliki tumor i za odraslu osobu, kamo li za dete. Ona je zapravo rođena sa tim tumorom i već od drugog meseca života je počelo da prima hemioterapiju. Zahvaljujući tome tumor se smanjio na šest centimetara što je lekarima omogućilo da izvedu ovu složenu operaciju.

- Oporavak je tekao dobro uz neke očekivane probleme i komplikacije. Ali ono što je dobro je to što se ovim detetom bavio čitav tim ljudi - anesteziolozi, intenzivisti, hemioterapeuti i mi kao hirurzi koji smo uradili ovaj najteži deo posla. Bez celog tima koji prati ovakve sližene hirurške operacije je nemoguće izvesti - ističe gost Jutarnjeg programa.

Doktor Igor Đurišić napominje da je hirurško lečenje tumora jetre postojalo oduvek. Zahvaljujući napretku tehnike i tehnologije u poslednje vreme lekari imaju mogućnost da neke tumore koji ranije nisu mogli da se operišu, uspešno odstrane.

- Naravno, preoperativna priprema je jako važna, a te operacije na jetri mogu biti dijagnostičke, mogu biti palijativne, a mogu biti i kurativne. Kod male Jane je urađena kurativna operacija, a pre toga je izvršena i biopsička operacija, uzimanja tkiva jetre kako bi se ustanovilo o kojoj vrsti tumora se radi - objašnjava doktor Đurišić.

- Prednost ove nove hirurške intervencije koja je prvi put izvedena na ovako malom pacijentu je u tome što ona omogućava operaciju i kod onih pacijenata koji su nekada bili napuštani zbog metastaza u jetri. Danas i oni imaju mogućnost da nastave život i da se izleče - ističe dr Đurišić.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd