fbpx
Skip to main content
Operaciona sala

NEVEROVATNO I POMALO BIZARNO! Ovo su neki od poduhvata srpskih hirurga o kojima priča svet

Foto: Profimedia/ilustracija
Mnogi podvizi srpskih hirurga poznati su gotovo celoj Evropi, naročito kada se radi o operacijama srca i promenama pola.

Pojedine hirurške tehnike i metode prvi put su izvedene upravo u Beogradu, olakšale su život i pomogle mnogim pacijentima, iako mnoge od njih za "običan svet" zvuče gotovo neverovatno, nadrealno i pomalo bizarno.

PACIJENTI KOJI NAJČEŠĆE OBOLJEVAJU OD KORONE: Direktorka kovid bolnice UPOZORILA na ovu grupu ljudi!

PACIJENTI KOJI NAJČEŠĆE OBOLJEVAJU OD KORONE: Direktorka kovid bolnice UPOZORILA na ovu grupu ljudi!

OVO JE SRPSKI NAUČNIK KOJI PRAVI "RAKETNU VAKCINU" Štitiće od korone, dovoljna je jedna doza

OVO JE SRPSKI NAUČNIK KOJI PRAVI "RAKETNU VAKCINU" Štitiće od korone, dovoljna je jedna doza

Kako je moguće da dete od 16 godina samo padne i UMRE? Kardiolog o smrti dva mladića "Tu ne postoji pravilo uzrasta"

Kako je moguće da dete od 16 godina samo padne i UMRE? Kardiolog o smrti dva mladića "Tu ne postoji pravilo uzrasta"

Presađivanje testisa bratu blizancu, transplatacija materice ženi koja je nakon toga rodila dete, ugrađivanje svinjskog i goveđeg srčanog zalistka i pravljenje gornje vilice od ramene lopatice, samo su neke od njih. 

DONIRAO ORGAN BRATU BLIZANCU

Presađivanje testisa prvi put je izvedeno u Srbiji, a drugi put u svetu, na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj pre tri godine. Davalac je bio tridesetšestogodišnji muškarac koji je svom bratu, jednojajčanom blizancu, donirao organ.

- Čovek koji je rođen sa dva testisa donirao je jedan organ bratu rođenom sa jednim testisom, koji mu je još u detinjstvu uklonjen zbog lošeg funkcionisanja. Operacija je trajala šest sati, pacijent se uspešno oporavlja i nakon određenog vremena biće u mogućnosti da ima potomstvo. Pacijent je čitavog života uzimao hormonsku terapiju da bi mogao da vodi normalan život. Samo tri dana nakon transplantacije, njegovo telo počelo je samo da proizvodi hormon testosteron - rekao je tada profesor dr Miroslav Đorđević, specijalista dečje hirurgije, urolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i profesor na Medicinskom fakultetu. 

dr Miroslav Đorđević
Foto: Youtube/Printscreen/Estetic Srbija

"NIJEDAN ZDRAV ORGAN KOJI UKLANJAMO NE TREBA DA ZAVRŠI NEISKORIŠĆEN"

Beogradski centar za urogenitalnu rekostruktivnu hirurgiju je poznat u svetskim razmerama i poslednjih 20 godina uvedeno je 30 novih operativnivih tehinika za rešavanje urođenih anomalija genitalija, stečenih defromiteta i problema tokom života. 

- Mi smo uradili uspešnu transplantaciju testisa u Srbiji pre 18 meseci i promenili kvalitet života pacijentima, što je bio jedan od glavnih argumenata. Uradili smo to u sklopi projekta "sačuvajmo organe" sa idejom da nijedan zdrav organ koji uklanjamo iz medicinskih razloga ne bi trebalo da završi neiskoriščen - kaže dr Miroslav Đorđević, specijalista dečje hirurgije, urolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i profesor na Medicinskom fakultetu.

Prema njegovim rečima, organe koji se odstranjuju prilikom operacija promene pola trebalo bi iskoristiti, jer su potrebnim mnogim drugim pacijentima. 

- S obzirom da smo jedan od vodećih centara u svetu koji se bavi transprodnom medicinom i da smo do sada uradili 3.000 operacija promena polova, odnosno promene genitalnih organa prema polu koji želimo. Došli smo na ideju da sačuvamo i iskoristimo genitalne organe koji se uklanjanju u ovim operacijama za one ljude koji su se ili rodili bez njih ili ostali zbog njih zbog traume ili tumora - objašnjava dr Đorđević. 

40 DEVOJAKA TRAŽI POMOĆ

Profesor podseća da je pre četiri godine urađena i transplantacija materice i to je bila 12. uspešna transpalantacija ove vrste na svetu.

- Žena koja se rodila bez materice, nakon trasplantacije je rodila zdravo dete. I sada dolazimo do pitanja šta će da se dešava dalje? Mi smo pokazali da je sve ovo izvodljivo i sada očekujemo da ćemo nastaviti da pomažemo osobama koje određene organe ne poseduju. Imamo preko 40 devojaka i žena koje su nas kontaktirale sa željom da dobiju mogućnost da ostvare materinstvo - kaže profesor za naš portal. 

SLEDEĆA JE TRANSPLANTACIJA PENISA?

Na polju rekonstruktivne hirurgije svakodnevno se dešava napredak i radimo već nekoliko godina na transplantaciji penisa kod transrodnih muškaraca, odnosno osoba ženskog pola koje žele da žive kao muškarci i da imaju odgovarajuće genitalije, kaže dr Đorđević. 

- Kao rekostruktivni hirurzi pratimo savremene trendove i nadamo se da će za nekoliko godina svaki muškarac koji je zbog urođene anomalije, traume ili tumora ostao bez penisa, moći da nastavi da živi normalno - kaže prof. Đorđević.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd