fbpx
Skip to main content
Predrag Kon

"NI GOVORA O TREĆOJ DOZI VAKCINE" Dr Kon objasnio kakva je situacija u Srbiji i koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta

Foto: SD/Ilustracija/YoutubePrintscreen/TVStudioB
Broj novozaraženih u Beogradu prema poslednjem preseku je 97. Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da se aktivnost virusa znatno smanjuje.

Ipak ističe da smo previše daleko od kolektivnog imuniteta, kao i da nam treba još vremena i vakcinisanja da bismo mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen.

NAJNOVIJI PODACI! Još 550 novoobolelih, preminulo 14 lica: Poznato kada će prve vakcine "Sputnjik V" izaći iz naše proizvodnje

NAJNOVIJI PODACI! Još 550 novoobolelih, preminulo 14 lica: Poznato kada će prve vakcine "Sputnjik V" izaći iz naše proizvodnje

TUŽNE VESTI SA JUGA SRBIJE: Preminuo još jedan lekar od posledica korona virusa, bio je jedini urolog u gradu

TUŽNE VESTI SA JUGA SRBIJE: Preminuo još jedan lekar od posledica korona virusa, bio je jedini urolog u gradu

OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Evo kada se oslobađamo korone - sve zavisi od JEDNE STVARI

OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Evo kada se oslobađamo korone - sve zavisi od JEDNE STVARI

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je u glavnom gradu u poslednja 24 sata potvrđeno 97 novih slučajeva zaraze.

Kako kaže, od kraja oktobra prošle godine toga nije bilo, to je povoljan podatak.

- To je značajno smanjenje u odnosu na prošli četvrtak kada je bilo 175 - to podrazumeva da je za 45 odsto manje, od prošlog četvrtka, ali može doći do oscilacije - dodao je Kon.

Kon ukazuje da brojevi u Srbiji pokazuju da nemamo posedice od spojenih uskršnjih i prvomajskih praznika, imamo ubrzan pad zaraženih u nekim mestima Srbiji, kao i u Beogradu.

Predrag Kon
Foto: Printscreen/RTS

Naglašava da je situacija neko vreme nesigurna, nije povoljna jer je oko 2.000 hospitalizovanih, međutim sve je povoljnija, ali je virus i dalje prisutan.

- Mislili smo da će potpuno da nestane, malo je verovatno očekivati, ali je globalno prisutan, da vidimo koje su granice kada možemo da kažemo da je endemski prisutan, a da nije za celo stanovništvo opasan, između jedan i dva na 100.000, a bilo je u Srbiji između 70 i 140 slučajeva dnevno - rekao je on.

Naveo je da se puno građana testira zbog putovanja, ali da su prisutne i respiratorne infekcije kao sumnja na kovid.

- Sumnje na kovid padaju, ali padanje ide sporije nego registrovanih - dodaje Kon.

Treba da shvatimo da se aktivnost virusa znatno smanjuje, izlazimo iz talasa i sada se postavlja pitanje da li je predah ili porast ponovni, poručuje Kon.

vakcinacija
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Previše smo daleko od kolektivnog imuniteta, treba nam još vremena i vakcinisanja da bi mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen - istakao je Kon.

Podvlači da je 39,1 odsto građana primilo obe doze vakcine, kao i da treba sačekati dve nedelje posle druge doze. "Sve to podrazumeva vreme koje je potrebno, ali smo blizu toga da ćemo imati vakcinisanost", naglasio je Kon.

Ni govora o trećoj dozi vakcine!

Već neko vreme se govori o primanju treće doze vakcine protiv korone, koja bi pružila dodatnu zaštitu. U medijima se piše o ljudima koji na punktovima za imunizaciju traže još jednu dozu jer "nemaju dovoljno antitela".

vakcina protiv korona virusa
Foto: Profimedia

- Nema ni govora da će bilo ko dobiti treću dozu vakcine, barem za sada jer ni sistemski niti na bilo koji drugi način to nije regulisano u našoj zemlji. Zašto? Zato što nikakvih dokaza nema, nisu su urađena istraživanja, govorim o svetskim istraživanjima. Mi ne radimo takva istraživanja, dobijamo samo ono što se radi u svetu. Postoje neke države koje će krenuti, Emirati su počeli davanje treće doze, ali kao ponuda i to je praktično teoretisanje i eksperimentisanje, bez obzira na to što svi očekujemo dobar rezultat. To kod nas ne može.

Na hipotetičko pitanje, da li postoji mogućnost - ako se nastavi trend pada brojki, vakcinacija... – da u septembru, oktobru, izbegnemo novi talas epidemije?

- Ima šanse, i tu čovek treba da bude oprezan zbog pojave novih sojeva, kao što je ovaj indijski, koji može eventualno toliko da se promeni da mimoiđe tako jaku zaštitu. Vakcina deluje, ali to je za ove sojeve do sada. Bilo bi idealno kada bi ceo svet sada krenuo u masovnu imunizaciju, izbacio virus, on nema gde da se menja i to je ono što je cilj masovne imunizacije i borbe protiv pandemije. To će se ostvariti u nekoj sledećoj pandemiji, za par desetina godina.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd