Skip to main content
 • Read more NATO i srpski tenk Info

  TAJNE MISIJE NAŠE VOJSKE PROTIV NATO 1999: Pet akcija u kojima je herojsko srpsko srce slomilo neprijatelja

 • Read more Biljana Dragojević Zadruga

  DAVIDOVOJ MAMI POZLILO! Malo pred Subotićkin ulazak, dešava se HAOS napolju - Aleks saopštila... LOŠE JE

 • Read more Juniorska hokejaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

  SP ZA JUNIORE: Hrvati na KOLENIMA! Veliki preokret i pobeda Srbije

 • Read more zadruga Zadruga

  P*RNO AFERA TRESE ZADRUGU! Nakon priča da se Sanja Stanković bavila PROSTITUCIJOM, isplivalo OVO!

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  SUDIJSKI EKSPERT JASAN: Nije bio penal za Portugaliju, ali biće PRVOG JUNA!

 • Read more Stiv Benon Svet

  KINA NAM JE SMRTNI NEPRIJATELJ: Šokantna tvrdnja bivšeg Trampovog savetnika

 • Read more Donald Tramp Sirija

  Trampov ključni potez u Siriji naslućuje budućnost odnosa Srbije i SAD: JEDAN ČOVEK JE KLJUČ!

Akcija Oluja

NI TRAGA NI GLASA: Nepoznata sudbina 837 nestalih Srba u akciji "Oluja"!

Foto: Profimedia
Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio je danas, povodom godišnjice stradanjas Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji „Oluja“, da se u evidenciji te organizacije nalaze imena 1.856 poginulih i nestalih Srba tokom i posle akciji, od čega je do sada rasvetljena sudbina 1.019 osoba.

Na evidenciji nestalih vodi se još 837 osoba, od čega 613 civila, među kojima je 308 žena, navodi se u saopštenju. Veritas precizira da su 1.206 osoba (65 odsto) bili civili, od kojih je oko tri četvrtine bilo starije od 60 godina.

NAŠA TUGA JE VELIKA! Setimo se zajedno progona i stradanja srpskog naroda

Među žrtvama se nalazi 546 (29 odsto) žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

- Hrvatska izbegava bez valjanog razloga ekshumacije i poznatih mesta ukopa sa oko 214 posmrtnih ostataka, pokopanih uglavnom pod oznakom ''nepoznat'', što je jedinstven slučaj na području bivše Jugoslavije, kao što bez pravog razloga oteže i sa identifikacijama 349 ekshumiranih posmrtnih ostataka - istakao je predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Akcija Oluja
Foto: Profimedia

Kako se dodaje protiv krajiških Srba (oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika) angažovano je oko 200.000 hrvatskih vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a.

-Ako se tome dodaju snage ABiH i NATO, agresora je bilo više nego stanovnika u Krajini, a omer vojnika bio je najmanje 7:1 u korist agresora - konstatovao je Štrbac.

Za nekoliko danas slomljen je otpor Srpske vojske Krajine (SVK), od kojih je 1.500 pripadnika preživelo zarobljavanje.

Štrbac: 3.200 starih i nemoćnih na silu poslato u logore za civile

Ognjište je napustilo više od 220.000 Srba, dok je oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili mogli da napuste svoj dom, na silu poslato u logore za civile.

- Iako je bilo očigledno da je hrvatska vlast preduzela ovu agresiju zbog optiranja teritorije bez srpske većine koja je na njemu živela, Savet bezbednosti UN-a, osim ''snažne osude hrvatske vojne ofanzive velikih razmera'' nije doneo bilo kakve kaznene mere protiv agresora - podseća Štrbac.

Savo Štrbac
Foto: Media Centar

Najveći paradoks te agresije, kao i onih koje su joj prethodile, nalazi se u činjenici što je agresor bila članica UN-a, a Krajina zona pod zaštitom iste organizacije i što su neke druge članice te organizacije odobrile i učestvovale u agresiji, ističe Štrbac.

- I umesto da Hrvatska, i bez naloga Međunarodnog suda pravde, odustane od slavljenja ''akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina'' kao dvostrukog državnog praznika, od prošle godine u državnu proslavu ''Oluje'' uvrstila je i koncert poznatog proustaškog pjevača Marka Perkovića ''Tompsona'' - ističe Štrbac.

Akcija Oluja
Foto: Srbija Danas

Prema njegovim rečima, obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava koja su dali hrvatski zvaničnici na dan ulaska te države u EU pre tri godine na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pretvorila su se u svoju suprotnmost - srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija, smatra Štrbac.

- Na sve to, međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, čija je Hrvatska u međuvremnu postala članica, ćuti kao što je ćutala i pre 21 godinu - zaključio je Štrbac.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd