fbpx
Skip to main content
Predrag Kon

"NIJE SAMO ZA ONE KOJI DOLAZE S LETOVANJA" Dr Kon objasnio zbog čega će nove mere nadzora trajati i ZA BOŽIĆ

Foto: SD/Ilustracija
Sećamo li se aprila? Tada je u Srbiju ušlo oko 400.000 naših građana koji su došli tada za uskršnje praznike.

Uskoro nam dolazi zima, a sa njom vreme slava, Nove godine, Božića. Tada se očekuje da će granice preći toliko, ako ne i više naših državljana koji žive na različitim krajevima sveta. Šta ih očekuje pri ulasku u Srbiju?

Ako je suditi prema izjavama koje smo mogli čuti od članova Kriznog štaba, naše gastarbajtere će zadesiti slična sudbina kao i sve srpske turiste koji dolaze ovih dana sa svojih letovanja. Šta to konkretno znači?

KAKO ĆE SRBI SLAVITI SLAVU U DOBA KORONE? Članovi Kriznog štaba odgovorili na pitanje koje muči sve nas

KAKO ĆE SRBI SLAVITI SLAVU U DOBA KORONE? Članovi Kriznog štaba odgovorili na pitanje koje muči sve nas

INHALACIJOM ĆEMO UZIMATI VAKCINU PROTIV KORONE? Srpski stručnjaci objasnili zašto je dobar ovaj način primene leka

INHALACIJOM ĆEMO UZIMATI VAKCINU PROTIV KORONE? Srpski stručnjaci objasnili zašto je dobar ovaj način primene leka

KAKO NAS JE U 21. VEKU POKORIO MALENI VIRUS? Za neke bolesti medicina NEMA LEK, koliki su ljudski dometi sada?

KAKO NAS JE U 21. VEKU POKORIO MALENI VIRUS? Za neke bolesti medicina NEMA LEK, koliki su ljudski dometi sada?

"Nije ovo mera samo za one koji se sada vraćaju sa letovanja"

Prema najavama, mera nadzora koja je uvedena od petka u 18 sati nije namenjena samo za tekuće prilike, već se očekuje da se produži i na period praznika. O tome je govorio i epidemiolog Predrag Kon.

- Ova odluka nije važna samo u ovom trenutku već i za sve buduće situacije koje nas čekaju - slave, veselja... Ako uzmemo u obzir da nas je u prvom piku najviše koštao dolazak čak 400.000 ljudi, ova odluka je došla u pravom trenutku - kazao je Kon.

Naš epidemiolog je istakao da je odluka o nadzoru u ovom trenutku inzvaredan test kako šta funkcioniše pred Novu godinu.

- Mere nadzora će ostati, nisu smišljene samo za ovu konkretnu situaciju. Možda razmišljamo mnogo meseci unapred, ali tako je bolje - naglašava naš stručnjak.

Već u petak su primećene kilometarstke kolone prvenstveno na prelazu iz Crne Gore prema Srbiji, dva dana kasnije stigli su i prvi podaci u vezi sa nazorom - epidemiolog i član Kriznog Štaba Predrag Kon naveo je da je već 15.000 naših turista pod nadzorom, te da među njima već ima pozitivnih na korona virus.

konferencija
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Svi znamo da veliki broj naših ljudi najviše dolazi u svoju zemlju upravo za novogodišnje praznike, pa se očekuje da brojka oih koji će preći našu granicu tada biti i veća.

Kako izgleda nadzor?

Ako ostane mera nadzora sve njih će ih dočekati isto upozorenje. A evo šta nakon toga.

Na papiru koji dobija svaki građanin Srbije koji se vraća iz zemlje sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom stoji da je pod nadzorom.

Prvi korak je, kako stoji u dokumentu, da se prijavite na sajt https://www.e-zdravlje.gov.rs u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. Na samom sajtu je neophodno da ostavite svoje podatke, LBO i broj zdravstvene knjižice, a nakon toga i da uradite test samoprocene koji je za povratnike, kako se navodi na sajtu e-zdravlje nešto detaljniji od onog za ostale građane.

Dalje, u upozorenju piše da ćete nakon prijavljivanja dobiti potvrdu koju je neophodno da ištampate kako biste imali dokaz da ste se prijavili.

Nadzor se sprovodi u trajanju od 10 dana i, ukoliko ne razvijete nikakav simptom, na istom poratlu je neophodno i da se odjavite kako bi nadzor prestao. Veoma je važno istaći da nadzor ne ograničava slobodu kretanja.

Ipak, napomena postoji za sve one koji imaju neki simptom respiratorne infekcije: temperaturu, kratak dah, otežano disanje, bol u grlu, gubitak čula mirisa i ukusa i drugo, - oni su u obavezi da se jave u kovid ambulantu.

- Svako ko dođe i dođe do pogoršanja njegovog stanja, ako ima temperaturu ili neki drugi vid respiratorne infekcije ima obavezu da se javi u kovid ambulantu radi daljeg ispitivanja - istakao je ranije epidemiolog Predrag Kon.

Za vreme trajanja nadzora, svi dužni ste da konstantno pratite svoje stanje i da li ima određenih promena, te da na najmanju sumnju reaguju kako bi se predupredila eventualna posledica.

Batrovci
Tanjug/Zoran Žestić

Propisane i kazne

Ipak, za sve one koji bi trebalo da su od nadzorom, a nisu se prijavili ili su se zarazili, pa samim tim preneli zarazu na nekog drugog na neodgovoran način, propisane su i kazne.

Na papiru koji su dobili naši državljani, stoji da ukoliko se elektronski ne prijave u roku od 24 sata čine prekršaj, koji je kažnjiv po članu 85, stav 1, tačka 10, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovaj član i ova tačka Zakona kažu, inače, da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti svako ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Dakle, za vreme trajanja nadzora najbolje je kontakte svesti na minimum i svakodnevno motriti na promene u zdravstvenom stanju. I ne zaboravite, kada prođe 10 dana, obavezno je odjavljivanje sa nadzora.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd